Megszólalt Törőcsik András egykori riválisa

Törőcsik András akció egész alakos fotó EGYÉB TÁRGY FOTÓ FOTÓTÉMA KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása labda sportoló SZEMÉLY TÁRGY, 1983
Budapest, 1983. október 19. Törőcsik András (j) kapura tör az Újpesti Dózsa - FC Köln KEK labdarúgó-mérkőzésen a Megyeri úton október 19-én (3:1). MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
Klubjaik révén riválisok, ugyanakkor nagyon jó barátok is voltak Törőcsik András és Nyilasi Tibor. Utóbbi most a Sport TV-ben beszélt a július 9-én elhunyt legendás támadóról.

Az Újpesttel háromszoros bajnok és háromszoros Magyar Kupa-győztes, 45-szörös válogatott Törőcsik András július 9-én, 67 éves korában halt meg. A lila-fehér klub legendás támadójának egyik legjobb barátja a nagy rivális Ferencváros ezüstcipős csatára, Nyilasi Tibor volt, aki Sport TV Napi helyzet című műsorában elmondta, hogy még a közelmúltban is meglátogatta barátját, akivel a kórház udvarán sétálva beszélgettek a régi idők nagyi Fradi-Újpest meccseiről.

"Próbáltam lazára venni a dolgokat, mert ő minden múltbéli dologra visszaemlékezett, amit furcsállottam is. Mondtam neki: Andriskám, emlékszer, amikor 7-1-re elkalapáltunk benneteket? Erre ő: Áh, olyan nem volt, de 8-3 igen."

Nyilasi felevenítette, hogy 17 éves koruk óta, a különféle korosztályos válogatottakban töltött idő óta voltak csapattársak és barátok.

Törőcsik András (j) kapura tör az Újpesti Dózsa - FC Köln KEK labdarúgó-mérkőzésen a Megyeri úton október 19-én (3:1) Forrás: MTI/Németh Ferenc

"A rá jellemző lazasággal, könnyedséggel a legnehezebb pillanatokban is úrrá tudott lenni a helyzeten. Mikor 1978-ban Argentínában kiállítottak minket, akkor másnap az akkori sportvezetés eltiltott minket a csapattal való közös edzéstől, és átküldtek kettőnket egy edzőpályára. Ott passzolgattam Andrissal egy órán át. Rémisztő volt, Andris azt mondta: 'Úristen, mekkora balhé lesz ebből otthon!' Nagyon tartottunk az itthoni következményektől, és mikor hazajöttünk, több ezer ember volt kint Ferihegyen, minket megsüvegeltek, nem tudom miért.

Nyilasi szerint Törőcsik a labdarúgás zsenije volt,

akit nem lehetett skatulyába zárni, hanem hagyni kellett játszani.

"A 78-as csapatban mellettünk a középpályán volt egy Zombori Sanyi és Pintér Sanyi. Ők mindig azt mondták, hogy menjetek előre, rúgjátok a gólt, cselezzetek, csináljatok bármit, nektek nem kell, majd mi cipeljük a zongorát. Ez egy fantasztikus érzés volt, és az Andris ebben lubickolt is. Megkapta azt, hogy felszabadultan azt csinálhatta, amit akart, ha baj van, azt mögötte megoldották" - mondta Nyilasi, aki azt is elmondta, hogy a félelmetesen cselező Törőcsik akkor is magára húzott két-három védőt, ha csak a labda felé mozgott, de nem is ért hozzá.