A zseniális magyar focista szívszorító élete és tragédiája

DVTK - Újpest 1979
Budapest, 1979. június 9. Törőcsik András (Újpest, b) kapura tör Váradi Ottó mellett az Újpesti Dózsa-Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó mérkőzésen, a Megyeri úton. A mérkőzés eredménye 5:0 az Újpesti Dózsa javára. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
67 éves korában, hosszú betegeskedés után meghalt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb legendája, Törőcsik András. A 45-szörös válogatott csatár az Újpesttel háromszor lett bajnok és háromszor kupagyőztes, elegáns cselei, szenzációs góljai örökre megmaradnak a szurkolók emlékezetében. Törőcsik az utóbbi évtizedben sokat betegeskedett, többször élet-halál közötti állapotban szenvedett, és a magyar válogatott mérkőzéseiből merített erőt. Minden idők egyik legjobb magyar csatára és egyben világsztár volt a zseniális képességű labdarúgó, akinek az életében a futball jelentett mindent.

Törőcsik András 1955. május 1-jén Budapesten született. A labdarúgást tizenkét évesen a BVSC-ben kezdte, 1974-ben igazolta le az Újpesti Dózsa. A klubbal háromszor lett magyar bajnok (1975, 1978, 1979) és háromszor Magyar Kupa-győztes (1975, 1982, 1983). Az 1983/1984-es Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) szezonban az Újpest a negyeddöntőig jutott, ahol az előző évi győztes, skót Aberdeennel szemben maradt alul. A Kesének is becézett játékos kiismerhetetlen cseleivel, parádés rúgótechnikájával vált a lila-fehér drukkerek legnagyobb kedvencévé.

Virtuóz játéka kapcsán született a legendás "Táncolj, Törő!" rigmus, egyéni megoldásait, fifikás trükkjeit még pályafutása befejezése után évtizedekkel is emlegetik a szurkolók.

A magyar válogatottal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Cselezése, helyzetfelismerése, ritmusváltásai és robbanékonysága nemzetközi szinten is kiugró pályafutásra predesztinálták, de - sokszor külső tényezők hatására - e lehetőségek töredékét sem sikerült megvalósítania. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

Törőcsik András (balra) kapura tör Váradi Ottó mellett az Újpesti Dózsa-Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó-mérkőzésen, a Megyeri úton Forrás: MTI/Németh Ferenc

1985-ben külföldre igazolt, egy évig a francia Montpellier csapatában játszott, 1986-tól kanadai teremlabdarúgó-csapatokban (Toronto, North York Rockets) szerepelt. Hazatérése után, 1987 tavaszán a budapesti Honvédhoz szerződött, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget. Ezután előbb a másodosztályú Bp. Volán, majd az első osztályú MTK-VM játékosa lett, de itteni második meccsén lesérült, többször nem is lépett pályára.

Pályafutását bundagyanúk árnyékolták be, nem mindig élt sportemberhez méltó módon.

- mondta.

2011-ben visszatért Újpestre, az egyesület utánpótlásának koordinátoraként dolgozott.

Egészségi állapota ekkor már nem volt a régi, többször volt kórházban, hol csípőműtét, hol fejsérülései miatt.

Éveken át Budakeszin, a Honvéd Rehabilitációs Intézetben ápolták miután 2014 márciusában elesett, s olyan súlyosan beütötte fejét, hogy kómába került, az operáció során vérömlenyt távolítottak el az agyáról. Később a masszőrként tevékenykedő Pintér István a velencei nyaralójában ápolta a focilegendát és segítette felépülését.

Törőcsik András régóta küzdött egészségi problémákkal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tavalyi Európa-bajnokság szinte összes mérkőzését figyelemmel követte Törőcsik, és a magyar válogatott meccseiből merített erőt a gyógyuláshoz.

"Amikor a meccseket nézi, érezhetően jobb a kedve, a focidömping szerencsére feldobja a hangulatát. Nem akarok nagy szavakat használni, de a labdarúgás az egyik legjobb orvosság a gyógyulására.

- mesélte tavaly Pintér István, aki hosszú éveken át segítette Törőcsik András felépülését.

A 2020-as év végén a korábbi kiváló labdarúgó elkapta a koronavírust, amiből teljesen felgyógyult, de később állapota rosszabbodott és végül a tüdőgyulladást már nem tudta leküzdeni a szervezete.

Az utolsó magyar világsztárként is emlegetett focistát a magyar FourFourTwo magazin a 21. helyen választotta be minden idők 50 legjobb magyar játékosa közé, többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, a legjobb eredménye a 9. hely volt.