Nem változtat a FIFA a világbajnokság mezőnyén

fbl Horizontal
The FIFA World Cup trophy and the official 2022 World Cup ball called Al-Rihla, which means "the journey" in Arabic, are seen on stage during the draw for the 2022 World Cup in Qatar at the Doha Exhibition and Convention Center on April 1, 2022. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elutasította a chilei szövetség (FFC) óvását, miszerint a selejtezőkön jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban, így utóbbi nem került ki a november 21-én kezdődő katari világbajnokság mezőnyéből.

A FIFA pénteken közölte, hogy alaposan kivizsgálta az érintett felek beadványait, majd azok mérlegelését követően a szervezet fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy lezárja az ecuadori szövetség (FEF) ellen kezdeményezett eljárást.

A chilei szövetség jelezte: nem fogadja el döntést, ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Több mint egy hónappal a dél-amerikai selejtezősorozat lezárása után, május elején az FFC azt állította, hogy Byron David Castillo Segura valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig tavaly szeptember elejétől nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván, hogy Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két évvel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e. Végül tavaly áprilisban megerősítették az ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

Ecuador 26 ponttal a tabella negyedik helyén végzett - ezekből 14-et olyan meccseken gyűjtött, melyeken Castillo is játszott -, így a dél-amerikai kontinensről kijutott a tornára, amelyen a házigazda Katarral, valamint Hollandiával és Szenegállal lesz azonos csoportban. Chile hetedik lett - hét ponttal lemaradva Ecuadortól -, de az óvás kapcsán vb-részvételben reménykedett.

A FIFA szabályai szerint jogosulatlan játék esetén a vétkes csapat 3-0-s gólkülönbséggel elveszíti az adott mérkőzéseket. A 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőjében Bolívia két olyan meccset is utólag bukott el, amelyen jogosulatlanul játszott egy paraguayi születésű futballista. A bolíviai szövetség elveszítette a fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), amely szerint a FIFA-nak joga volt a vizsgálatot lefolytatni, még akkor is, ha az óvást hetekkel az érintett meccsek után nyújtották be.