Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott kedden utolsó csoportmérkőzését játszotta a kassai Európa-bajnokságon. Nagy Lajos csapata a portugál elleni sikert (5-0), majd az ukránoktól elszenvedett vereséget követően (0-2) Törökországot 8-0-ra kiütötte a Steel Arénában megrendezett összecsapáson. A nemzeti együttes hat ponttal a második helyen jutott tovább a D csoportból, a nyolcaddöntőben így Szerbia lesz az ellenfele. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kassáról.

A magyar minifoci-válogatott két fordulót követően három ponttal állt a csoportjában, így a törökök ellen mindenképpen győzelemre volt szükség a biztos továbbjutáshoz.

Bár Törökország az első két mérkőzését nagyon könnyedén elveszítette - Portugália ellen 5-1-re, míg Ukrajna ellen 6-1-re kapott ki -, a játékosok is tudták, hogy nem lehet félvállról venni a mérkőzést.

A törökök két vereséggel indították az Eb-t Forrás: Filip Nagy/European Minifootball Federation

Előzetesen egyébként a szakemberek azt várták, hogy a törökök is harcban lehetnek a továbbjutásért a csoportból - igazából maximum ennyi lehetett volna a céljuk -, de már az első meccsükön látottak világossá tették, hogy erre nem sok esélyük van.

Törökország egyébként 2012 óta rendszeres résztvevője a Európa-bajnokságoknak, és általában a csoportkörben fejezték be útjukat korábban is.

Nagy Lajos 15.30-kor tartotta meg a mérkőzés előtti szokásos taktikai értekezletét az együttes főhadiszállásán, a Kassa óvárosában található szállodában, majd innen indult el a nemzeti csapat a nagyjából három kilométerre található Steel Arénába.

A taktikai értekezleten Nagy Lajos mindent megtett azért, hogy

a játékosokat ne kényelmesítse el a törökök eddigi produkciója, mint mondta, ma elsősorban magunkat kell legyőzni.

"A mai ellenfelünk egyzserű játékot játszik, lelkesesk, futnak, rúgnak. Felívlnek mindent, amit tudnak, hátha történik majd valami egy az egyben. Az egész mai történet tőlünk füg, hogy milyen mentalitással megyünk ki a pályára. Iszonyat keményen bele kell állnunk a meccsbe" - mondta a szövetségi kapitány.

Nagy Lajos szövetségi kapitány (jobbra) és Trencsényi János másodedző remek párost alkotnak Forrás: Czifra Maria/Országos Minifutball Szövetség

A taktikai részt a másodedző, Trencsényi János ismertette a csapattal, amelyben kiemelte, hogy a törökök védekezésre fognak berendezkedni, és ennek feltörésére talált ki a szakmai stáb több variácót is.

A csapatból Czviktovics Péter és Csoszánszki Dávid bajlódott kisebb sérüléssel,

így előzetesen arra lehetett számítani, hogy ők kevesebb játéklehetőséghez jutnak majd, vagy nem is lépnek pályára. A meccs előtt is jöhetett az ilyenkor szokásos bemelegítés, majd a himnuszok útán útjára is indult a labda.

A magyar válogatott a Tajti, Bozsoki, Juhász, Bita, Dunai, Lovász összeállításban kezdte a meccset. Gyorsan egy góllal, de mivel a beadobása senki nem ért bele, így ez érvénytelen volt. A 4. percben újabb nagy magyar helyzet maradt ki, Dunai András passza után Bozsoki Imre lőtt közelről, de a kapus óriási bravúrral védett. Az 5. percben Dunai a kapufát találta el, a törökök hősiesen védekeztek. A folytatásban sem változott a játék képe, a magyar csapat irányította a játékot, a ellenfélnek sem a védekezésre jutott az erejéből.

A 10. percben Suscsák Máté lekészítése után Barabás Miklós találta el a kapufát, ez már a második volt a meccsen. A 13. percben szép összjáték végén Bita László került ziccerbe, de ez is kimaradt.

A 14. percben Juhász Roland lőtt kapura távolról és nem sokkal lőtt kapu fölé. A 15. percben végre megtört a jég, Juhász passza után Bita László lőtt szépen 10 méterről jobb alsóba (1-0). A 16. percben jött az újabb gól, egy kapusról kipattanó labdát pofozott közelről a kapuba Suscsák Máté (2-0).

A 19. percben jöhetett volna az újabb magyar találat, de Suscsák közeli próbálkozása kapu mellé ment.

A 20. percben gyönyörű támadás végén Bita passzolt Kovács Gergelyhez, aki okosan lőtt a jobb alsó sarokba (3-0). A 23. percben pedig már néggyel ment a magyar csapat, Bita László lőtte meg a második gólját, még ha egy kis szerencse is kellett hozzá (4-0).

Négy gólig jutott az első félidőben a magyar válogatott Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

A második játékrészben beállt a kapuba Bohony Bálint is, aki most mutatkozott be az Eb-n. A 27. percben azonnal nagy helyzet maradt ki, Kövesdi Zsombor lőtt kapu fölé.

A 29. percben Suscsák Máté lőtt fordulásból szép gólt, így tovább nőtt az előny (5-0).

A 32. percben Lovász Bence a kapufát találta el, a magyar csapat pedig az ötgólos előny ellenére sem állt le. Két perccel később újra Lovász próbálkozott, ezúttal a kapus védett. A folytatásban is sorra jöttek a magyar lehetőségek,

a 38. percben szép szabadrúgás-kombináció végén Barabás Miklós is gólt szerzett (6-0).

Suscsák Máté (labdával) fantasztikusan játszott Forrás: Czifra Mária/Országos Minifutball Szövetség

A 40. percben újabb magyar kapufát jegyezhettünk fel, ezúttal Bozsoki lövése talált kis híján utat a kapuba. Négy perccel később Kovács is a kapufát találta el, a törökök közben semmilyen veszélyt nem jelentettek a magyar kapura. A 45. percben már semmi nem mentette meg a törkököket,

Barabás Miklós lőtt az üres kapuba gyönyörű támadás végén (7-0), majd a végén Dunai András is feliratkozott a góllövők közé.

A magyar válogatott végül nagyon könnyedén, 8-0-ra győzte a törököket a D csoport utolsó meccsén, így a nyolcaddöntőbe jutott.

Késő este Ukrajna és Portugália 2-2-s döntetlent játszott a D csoportban, így eldőlt, hogy magyar minifutball-válogatott a második helyen végzett, és az E csoport elsőjével,

Szerbiával találkozik a nyolcaddöntőben, szerdán 12 órakor.

A csoportokból az első két helyezett és a négy legjobb harmadik jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Íme, a párosítások:

Európa-bajnokság, Kassa, 3. csoportmérkőzés
Magyarország-Törökország 8-0 (4-0)
Gólszerzők: Bita (15., 23.), Suscsák (16., 29.), Kovács G. (20.), Barabás (38., 45.), Dunai A. (50.)

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok:
Bohony Bálint, Tajti Bence
Mezőnyjátékosok:
Barabás Miklós, Bita László, Bozsoki Imre, Csoszánszky Dávid, Czvitkovics Péter, Dunai András, Fülöp Viktor, Juhász Roland, Kovács Gergely, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence, Sós Márkó, Suscsák Máté