Vágólapra másolva!
A magyar minifutball-válogatott a drámai Szerbia elleni továbbjutást követően csütörtökön már a negyeddöntőben volt érdekelt a kassai Európa-bajnokságon. Nagy Lajos csapata újabb drámai meccset játszott, és végül 1-1-s rendes játékidőt követően büntetőrúgások után kikapott Kazahsztántól, így nem jutott a legjobb négy közé.  

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kassáról.

A magyar minifoci-válogatott a második helyen jutott tovább a D csoportból, majd Szerbiát búcsúztatta a nyolcaddöntőben büntetőrúgások után. Csütörtökön pedig már jöhetett a negyeddöntő, ahol papíron a könnyebbnek ígérkező Kazahsztán volt az ellenfél.

A kazahok az F csoportban a harmadik helyen végeztek,

összesen négy pontot szerezve. Az első meccsükön 5-2-re kaptak ki Izraeltől, majd 2-1-re legyőzték Angliát, végül pontot szereztek (2-2) a csoportulsó Görögország ellen. A nyolcaddöntőben így egy csoportelsővel, Montenegróval találkoztak.

Az esélyesebb montenegróiak hiába vezettek 2-0-ra, majd 3-1-re is a meccsen, a kazahok egyenlíteni tudtak és büntetőkkel jutottak tovább.

A kazahok meglepetése jutottak a legjobb nyolc közé Forrás: facebook.com/eurominifootball

Ezekből az eredményekől előzetesen arra lehetett számítani, hogy talán könnyebb dolga lesz a magyar válogatottnak, mint volt a szerbek ellen. Ennek ellenére minden játékos úgy állt hozzá a mérkőzéshez, hogy mindenkinek százszázalékot kell nyújtani ahhoz, hogy ott legyen a csapat az elődöntőben.

Nagy Lajos szövetségi kapitány két órával a mérkőzés előtt tartotta meg a mérkőzés előtti szokásos taktikai értekezletét az együttes főhadiszállásán, a Kassa óvárosában található szállodában, majd innen indult el ismét a válogatott a nagyjából három kilométerre található Steel Arénába.

Minden meccsre kitalál valamit Trencsényi János másodedző (balra) és Nagy Lajos szövetségi kapitány Forrás: Czifra Maria/Országos Minifutball Szövetség

A taktikai értekezleten Nagy Lajos és a másodedző, Trencsényi János hosszas videóelemzést tartott a játékosoknak a kazahok játékáról, így a játékosok pontosan tudták mire kell odafigyelni.

- mondta a szövetségi kapitány.

A meccs előtt pedig jöhetett az ilyenkor szokásos bemelegítés, majd a himnuszok útán útjára is indult a labda a sorsdöntő negyeddöntőn.

A mérkőzést a magyar csapat a Tajti - Bozsoki, Juhász - Csoszánszki, Czvitkovics - Dunai összeállításban kezdte. Az első félidő elejét a magyar csapat kezdte jobban, Kazahsztán azonnal védekezésre rendezkedett be. A 3. percben azonban a semmiből villantak a kazahok, Shakhrur Khashimov lövését védte Tajti Bence. Az 5. percben Csoszánszki Dávid szabadrúgása pattant le a blokkról, így maradt a gólnélküli döntetlen. A 8. percben Suscsák Máté lőtt kapura, amit blokkoltak, majd Bita László próbálkozását védte a kapus. Egy perccel később egy szöglet után Csoszánszki lőhetett, de kapu fölé ment a labda.

A folytatásban is meglepően jól védekeztek a kazahok, nehéz volt megtalálni a réseket. A 12. percben volt egy kis kakaskodás pályán, ami után Csoszánszki kapott sárga lapot.

Hatalmas csata volt a pályán Forrás: Czifra Maria/Czifra Maria

A 13. percben Kövesdi Zsombor lőtt a jobb szélről, de a kapus jól zárta a rövid sarkot. A 15. percben Suscsák fordult le szépen az emberéről, de centikkel kapu mellé lőtt. A 18. percben Czvitkovics lőtt távolról, de a blokkról ez is lepattant.

A 20. percben Barabás Miklós szerzett labdát, de nagy helyzetben az utolsó pillanatban beleléptek a lövésébe.

A 23. percben Csoszánszki távoli átlövéssel próbálta meglepni a kapust, nem is sokat tévedett. Újabb lehetőség pedig már nem volt, így nem esett gól az első félidőben.

Kiválóan védekeztek a kazahok az első félidőben Forrás: Czifra Maria/Czifra Maria

A második félidő elején ismét Khashimov próbálkozott, de nem talált kaput. A 29. percben Sós Márkó lőtt kapura, de a blokkról ez is kijött. A 29. percben ismét a kazahok veszélyeztettek,

Kudaibergenov alig tévesztett célt, majd Tajti védett nagyot. Nem sokkal később ismét Kudaibergenov lőtt, ezek az ellenfél percei voltak.

A 33. percben egy bedobás után Juhász Roland fejelt mellé. Ezt követően őrült rohanás vette kezdetét, mindkét oldalon adódtak jó lehetőségek rövid időn belül, de gól nem esett ezekből sem.

A 35. percben Suscsák lövése után kipattant a labda a kapusról, de Kövesdi hatalmas ziccerben kapu fölé lőtt közelről.

A 37. percben megszerezte a vezetést Kazahsztán,

Ulan Zsaksilikov csapata be Kövesdit, majd lőtt a kapuba (0-1).

A kapott gól után ment előre becsülettel a magyar csapat, de a kazahok kontráiban ott volt végig a veszély. A riválisunk már az idővel is játszott sokszor, gyakran marad le az egyik játékos a földön. A magyar válogatott ekkor már érthető módon idegesen játszott.

Suscsák Máté nagyot harcolt, gólt is szerzett Forrás: Czifra Maria/Czifra Maria

A 45. percben jött az egyenlítés: Suscsák Máté gyönyörűen fordult le az emberéről, majd lőtt a kapuba.

A magyar csapat becsülettel harcolt az utolsó öt percben a győztes gólért, de minden labda lejött a blokkról. Újabb gól már nem esett, így jöhetett a újabb büntetőpárbaj.

Az első lövő a kazahoknál Jemanov volt, aki belőtte a büntetőjét. Magyar oldalról Csoszánszki is értékesítette. A második kazah lövő Darashov volt, sajnos ez is a kapuban kötött ki. Jöhetett Suscsák, aki ugyancsak nem hibázott. A haramdik kazah Khashimov lövése a bal alsóban kötött ki.

Sós rúgott magyar részről, a kapus védte, így a magyar csapat búcsúzott a negyeddöntőben.

Európa-bajnokság, Kassa, negyeddöntő
Magyarország-Kazahsztán 1-1 (0-0)- büntetők után - 1-2
Gólszerzők: Suscsák (45.), ill. Zsaksilikov (37.)

A magyar válogatott Eb-kerete:
Kapusok:
Bohony Bálint, Tajti Bence
Mezőnyjátékosok:
Barabás Miklós, Bita László, Bozsoki Imre, Csoszánszky Dávid, Czvitkovics Péter, Dunai András, Fülöp Viktor, Juhász Roland, Kovács Gergely, Kövesdi Zsombor, Lovász Bence, Sós Márkó, Suscsák Máté