Rémálom, borzalom - a liverpooli családtagok leleplezik az UEFA hazugságait

TOPSHOTS Horizontal
A Liverpool szurkolói Párizsban a BL-döntő előtt. Nem jutottak be a stadionba
Vágólapra másolva!
Nem az UEFA jófejsége és a szurkolókat segítő intézkedése volt az, ami szombaton este Párizsban történt. A Liverpool-Real Madrid BL-döntő 35 perces késleltetése egy olyan tragikus helyzet után alakult ki, amelyről az Európai Labdarúgó Szövetség vezetése mélyen hallgat. Szerencsére az érintettek nem így tesznek, így most a liverpooli játékosok családtagjainak beszámolójából alkothatunk képet a párizsi eseményekről.

A Liverpool játékosának, Thiago Alcantarának a felesége szörnyű estéről, rémálomról mesélt a Daily Mail hétfői kiadásában. "A Liverpool szurkolóit ok nélkül támadták meg a francia hatóságok" - mondta Julia Vigas.

Nagyon sok szurkoló, akinek szabályos, érvényes jegye volt a döntőre, nem tudott bejutni a stadionba, mert a kapukat bezárták és az emberek kint rekedtek. A francia rendőrség könnygázt fújt ránk, és ártatlan embereket vertek meg".

Mind a Liverpool, mind az eseményt szervező UEFA felszólította a francia kormányt, hogy az haladéktalanul kezdje meg a vizsgálatot a szombati eseményekkel kapcsolatosan.

A francia kormány közben az angol klubra tolja át a felelősséget, mondván: nagyon sok olyan szurkoló érkezett Liverpoolból Párizsba, akiknek vagy nem volt jegyük, vagy hamis belépővel akartak bejutni a stadionba. A párizsi rendőrség közleménye szerint 68 embert tartóztattak le, 174 szurkoló pedig megsérült a meccs előtti összecsapásokban.

A Liverpool védőjátékosának, Joel Matipnak a bátyja, Marvin terhes feleségével együtt menekülni kényszerült, hogy elkerülje a könnygázt, amelyet a teljesen felkészületlen és alkalmatlan francia rendőrök válogatás nélkül vetettek be.

A párizsi rohamrendőrök oszlatása Forrás: Twitter

Bármennyire is hihetetlen, a Norvég Labdarúgó Szövetség elnöke, Lise Klaveness is belekeveredett a párizsi botrányba. A skandináv sportvezető is ott volt a BL-döntőn, az ő tapasztalatait a norvég Aftenposten hétfői kiadásában lehetett elolvasni. A sportvezető értetlenségének adott hangot, nem fogja fel, hogyan alakulhatott ki ekkora káosz a meccs előtt a stadion környékén. "Engem és az UEFA több vendégét egy busszal vittek a stadionba, de menet közben le kellett szállnunk, mert a busz elakadt" - mesélte Lise Klaveness.

Ennek nem lett volna szabad megtörténnie."

A Liverpool volt játékosa, Jamie Carragher a Twitteren arról számolt be, hogy a meccs után, a stadionból kifelé jövet a francia rendőrök újra könnygázt vetettek be. A volt focista a The Telegraph hasábjain azt is leírta, hogy

az UEFA megpróbálta az egész botrányt a szurkolókra kenni, de ez csak a felelősség elkenése, semmi más.

A Liverpool szurkolói Párizsban a BL-döntő előtt. Nem jutottak be a stadionba Forrás: AFP/Thomas Coex

A francia sportminiszer, Amelie Oudea-Castera hétfő reggeli nyilatkozatában ugyanezt tette. A francia RTL televízió műsorában azt mondta, hogy a botrány csakis azok miatt a szurkolók miatt alakult ki, akik hamis jegyekkel vagy belépők nélkül érkeztek meg a stadionhoz.