A Real Madridnak nagy segítség lehet a Barcelona elleni kiütéses vereség

fbl Horizontal
Real Madrid's French forward Karim Benzema (R) speaks with Real Madrid's Italian coach Carlo Ancelotti (L) during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Real Madrid at the Parc des Princes stadium in Paris on February 15, 2022. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Van, aki szerint hatalmas fordulatot hozhat a Spanyolországban látott trendekben a Barcelona által 4-0-ra megnyert El Clásico. Mások szerint a Real Madrid számára egy félig-meddig tét nélküli mérkőzésen jött az ősi rivális elleni pofon, így nincs igazán jelentősége. Mindkét félnek igaza lehet, a fővárosiak ugyanis már csak nagyon nehezen tudják elbukni a 2021-22-es La Liga-szezon bajnoki címét, ugyanakkor úgy néz ki, hogy a katalánok Xavi iránymutatásával és a remek téli erősítéseknek köszönhetően visszataláltak a helyes útra.

A Real Madrid a 2009-10-es évad után tavaly ismét trófea nélkül zárt egy szezont. Ez akkor azt jelentette, hogy Zinédine Zidane második időszaka vezetőedzőként befejeződött. A 2020 nyarán megnyert spanyol bajnoki cím inkább volt köszönhető a világ összes rutinjának, amivel bírtak, mint a klub identitását adó látványos támadójátéknak.

Az előző idényben sem volt előrelépés ezen a téren a legenda irányításával, sőt ezúttal már az eredmények sem jöttek. Az Alcoyano elleni kupakiesés, az Atlético Madriddal szemben elveszített bajnoki cím és a Chelsea elleni kilátástalan BL-elődöntő után már semmi sem volt, ami a csapatot 2016 és 2018 között három BL-trófeáig vezető franciát megmentette volna.

Zinédine Zidane helyét Carlo Ancelotti vette át a Real kispadján Forrás: AFP/Gerard Julien

Florentino Pérez a nyáron biztosra ment: Carlo Ancelottit kérte fel a Real Madrid vezetőedzőjének.

A madridi együttest 2014-ben a hőn áhított tizedik BL-címre vezető olasz szakember 2015 után tért vissza a kispadra, és a csapat az irányításával elképesztő lendülettel vetette be magát csapata a most zajló idénybe.

A Real támadójátéka sokkal direktebb lett, több minőségi helyzetet alakítottak ki, mint a második Zidane-érában, amikor a labdabirtoklást inkább afféle passzív védekezésnek tekintették. Gyorsabban és több kreativitással járatják a labdát, egy-két meccstől eltekintve pedig a Casemiro, Toni Kroos és Luka Modric alkotta trió újabb lépést tett afelé, hogy minden idők legjobb középpályás sorának nevezhessük őket.

Emellett a Cristiano Ronaldo 2018-as távozása óta magát klublegendává kinövő Karim Benzema talált magának egy megfelelő játszótársat. Vinícius Junior egészen elképesztő őszt tudhatott a magáénak, amiben Ancelottinak is nagy szerepe volt: arra sarkallta a fiatal brazil szélsőt, hogy próbálja meg maximum három labdaérintésből megoldani a lehetőségeit.

Viníciur Junior személyében Karim Benzema remek társra talált ebben a szezonban Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

A 21 éves játékos szezonbeli első 14 bajnokiját követően annyi gólnál járt, mint amennyit az azt megelőző három idényben lejátszott 72-n szerzett. A La Liga utolsó szakasza előtt 14 gólnál és hat asszisztnál jár, amivel végleg a feledés homályába taszította Eden Hazard-t.

Karim Benzema pályán mutatott teljesítményéről nem lehet elég dicsérő szót szólni.

Az első 29 fordulóból 25-ször léphetett pályára, és ezeken 22 találata mellett kiosztott 11 gólpasszt is – mindkét vonatkozó rangsorban a spanyol bajnokság első helyén áll. Ha ez nem lenne elég, a BL-ben is van már nyolc találata, a PSG elleni csoda is nagyban az ő nevéhez fűződik, hiszen a visszavágó második félidejében mesterhármassal segítette továbbjutáshoz együttesét.

A 34 esztendős korára élete formájába kerülő támadó fontos mérföldköveket lépett át a klub örökranglistáján. Már 311 gólt szerzett, mióta 13 évvel ezelőtt a spanyol fővárosba költözött, ebben a szezonban előbb Santillanát, majd Alfredo Di Stéfanót megelőzve feljött a harmadik helyre. Már csak Raúl és Cristiano Ronaldo van előtte a vonatkozó rangsorban, közülük a 323 gólos Raúl is abszolút befoghatónak tűnik.

Karim Benzema már minden idők harmadik legeredményesebb játékosának mondhatja magát Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ami Benzemával kapcsolatban szintén megemlítendő, hogy nem elég, hogy visszatért a francia válogatottba, de ott rendkívül jól megtalálta a pályán az összhangot Kylian Mbappéval és Antoine Griezmannal. Októberben a Nemzetek Ligáját a belgák és a spanyolok legyőzésével meg is nyerték.

Ennek az összhangnak a megléte már csak azért sem mindegy, mert egyre hangosabbak a találgatások Mbappé nyári Madridba érkezéséről.

Ha pedig harmadik franciaként Paul Pogba is csatlakozik a középpályára, akkor az új lendületet adhat az El Clásicót hazai pályán 4-0-ra elveszítő együttesnek.

Ezen a Barcelona elleni kudarccal záruló rangadón Benzema izomsérülés miatt nem léphetett pályára. Mégsem az ő hiányán múlott, hogy a Real számára ennyire rosszul sikerült ez a meccs, sokkal inkább a magukra találó katalánokon.

A Real Madrid nem várt akadályokba ütközött a Barcelona ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Barca a bajnokság első szakaszában elég kilátástalan képet festett magáról. Első 13 bajnokijukból csupán négyet tudtak megnyerni, és a Bajnokok Ligája csoportköréből is kiestek. Utóbbira a 2000-01-es kiírás óta nem volt példa, akkor ugyanúgy a második számú európai kupát érő harmadik helyen zártak a csoportjukban, mint most a Bayern München és a Benfica mögött.

A valaha volt egyik legnagyszerűbb futballista, Lionel Messi Párizsba távozott, nélküle az eredmények pedig elmaradtak. A nyáron igazolt Memphis Depay helyenként jó játékkal vétette észre magát, és Eric García személyében Gerard Piqué is méltó párt talált magának a védelem közepén.

Sergio Agüero Barcelonába költözésében biztosan benne volt, hogy szeretett volna jó barátjával egy csapatban játszani, de Messi elszerződött, ő maga pedig alapból sérülten érkezett meg a katalán fővárosba. A Manchester Cityben a Premier League történetének egyik legjobbjává váló argentin támadó az őszi El Clásicón szerezte egyetlen gólját. Pár héttel később kiderült, hogy szívritmuszavarai miatt kénytelen befejezni pályafutását.

Xavi kinevezése telitalálatnak bizonyult a katalán fővárosban Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ronald Koemant október utolsó napjaiban, a legnagyobb kilátástalanság közepette elküldték.

Xavi Hernández novemberi kinevezésénél nem történhetett volna jobb dolog a Barcelonával.

Az 1998 és 2015 között a klub mezében 767 alkalommal pályára lépő ikonnal visszatalált arra az útra az együttes, amiről nemrég letért.

Igazuk lett azoknak, akik úgy vélekedtek, hogy Koemannal nem, de Xaxival annál inkább elképzelhető, hogy a Messi utáni éra rögtön hangos sikerekkel legyen tele. Ugyan trófeát még nem nyert ebben az idényben a Barca, de amit a szurkolók a csapattól láthatnak, az mindenképp bizakodásra adhat okot a számukra.

Visszatért a kreatív, rövidpasszos játékra épülő stílus, amihez a télen világklasszisokat is sikerült igazolni.

A 22 éves Ferran Torres lehet a Barcelona következő szupersztárja, Pierre-Emerick Aubameyang a balul sikerült Arsenalos búcsúévei után már be is bizonyította, hogy van még benne két-három jó esztendő, Adama Traoré pedig a „hipszter" futballkedvelők körében mindig is az egyik legizgalmasabb és – jó értelembe véve – legszokatlanabb stílusú játékosként volt számon tartva.

Ferran Torres lehet a Barcelona következő szupersztárja Forrás: AFP/Jose Jordan

Ha ez nem lenne elég, akkor a korábban inkább a videójátékozásával gúnyolt Ousmane Dembelé is bizonyítja tehetségét a széleken. Nála inkább az a nagy kérdés, hogy meddig tudja megúszni egészségesen a meccseit, ugyanis kevés sérülékenyebb futballista van nála a legmagasabb szinten.

A három téli igazolással Xavi hirtelenjében egy olyan bőségben találta magát, amivel Ronald Koeman nem igazán számolhatott.

Depay szintén kiváló formába kezdett lendülni, mellette Luuk De Jong is jó lehet egy-két fejesgólra a bajnokság hajrájában, és Ansu Fati visszatérése is kellemes gondokat fog okozni a 42 éves szakembernek.

A középpályán a rutinos Sergio Busquets mellett Frenkie De Jong és Pedri volt az első számú választása eddig. Rajtuk kívül Gavi, Riqui Puig és Nico is alkalmas ezen szerepkörök betöltésére – külön öröm lehet Xavinak, hogy közülük egyedül De Jong nem a Barca akadémiájának a növendéke.

Sergio Busquets és Gerard Piqué adják a rutint a Xavi-mágiához Forrás: AFP/Pau Barrena

Ha valamilyen játékosanyaggal, akkor ilyennel könnyedén vissza lehetett találni ahhoz az identitáshoz, ami még Pep Guardiola irányításával a klubot a legnagyobb sikerkorszakában jellemezte. Xavi „hatalomátvételét" követően kellett egy kis idő, amíg a helyükre kerülnek az építőkockák – ez február elejére következett be.

A Barcelona február 6. óta lejátszott hét La Liga-meccséből ötször is négy gólt rúgott.

Kezdődött mindez az Atlético Madrid elleni 4-2-es sikerrel, majd jött ugyan egy Espanyol elleni 2-2-es döntetlen, ám azóta sorozatban öt találkozót követően is ők hagyhatták el győztesen a pályát. Ebben a szériában négyet rúgtak többek között a Valencia és a Real Madrid vendégeként is.

Az újabb lépés április 3-án az elmúlt időszakban botladozó Sevilla ellen jöhet, amikor már az ezüstérmes pozíciót vehetik át. Ki gondolta volna ezt akár csak az ünnepek előtt, amikor még a 8. helyen szerénykedtek... A La Ligában jelenleg 13 meccses veretlenségi sorozatban vannak, és a hátralévő körökben emellett a Sevilla-meccs mellett csupán a Real Sociedad és a Real Betis elleni találkozók tűnnek komolyabb feladatoknak.

A Real Madridnak még semmi sincs veszve, de nagyon kell koncentrálnia a bajnokság utolsó szakaszában is Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A Real Madridnak tehát komoly előnye birtokában is nagyon oda kell figyelnie, különösen a Sevilla, az Osasuna és az Atlético Madrid otthonában megvívandó kulcsmeccseken, amiken akár még nehéz helyzetbe is kerülhetnek. Mivel Carlo Ancelotti tőle teljesen szokatlan módon látszólag nem forgatta eléggé a keretét, így a kulcsemberei az elmúlt időszakban már a fáradtság jeleit mutatták.

Az Athletic Bilbaóval szembeni kupakiesés után a történelmi hazai triplázás már nem jöhet össze, de a Szuperkupa–bajnokság dupla még igen.

Utóbbi azért is lenne fontos Ancelotti számára, mert ő lehetne minden idők első olyan edzője, aki mind az öt európai topligában trófeához segíti csapatát.

Carlo Ancelotti az egyetlen hiányzó topligás trófeájáért küzd Forrás: AFP/Javier Soriano

Vesztett pontokat tekintve kilenccel áll jobban, mint a Barcelona, így minden esély megvan rá, hogy a Serie A (AC Milan – 2004), a Premier League (Chelsea – 2010), a Ligue 1 (PSG – 2013) és a Bundesliga (Bayern München – 2017) után a La Ligában is sikerrel járjon.

A sikerek után pedig nyáron jöhetne egy kis vérfrissítés Madridba, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy sikerrel felvegyék a versenyt a megújuláson már áteső Barcával. A Messi-Ronaldo éra után ismét jöhet a legmagasabb színvonalú rivalizálás, ami a teljes spanyol bajnokságot visszaemelheti minimum a Premier League mögé.