Ronaldo, Ibrahimovic, Lewandowski vagy az olasz válogatott lesz a pótselejtezők legnagyobb áldozata?

TOPSHOTS Horizontal
Portugal's forward Cristiano Ronaldo reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualification group A football match between Portugal and Serbia, at the Luz stadium in Lisbon, on November 14, 2021. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Már régóta ismerjük az európai pótselejtezők párosításait, ami alapján még három csapat juthat ki a novemberi és decemberi katari világbajnokságra, de még mindig nehéz megemészteni, hogy az Európa-bajnok olasz vagy a portugál válogatott biztosan nem lesz majd ott a rendhagyó tornán. Ahogy az élet számtalan területén, úgy itt is érezteti a hatását az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja, könnyen lehet, hogy még sokáig nem fogjuk tudni biztosan a résztvevők kilétét. Egy dolog biztos, csütörtökön az eredetileg tervezett hat meccs helyett csak négyet rendeznek majd meg.

A háború ebbe is beleszólt

Csütörtökön kezdődnek az európai pótselejtezők. Három, négycsapatos párharcból még három csapat juthat ki Európából a katari tornára. Az ukrajnai háború miatt hat helyett csak négy mérkőzést rendeznek meg a pótselejtezők elődöntőiben csütörtökön.

A fegyveres konfliktus nyomán az orosz csapatot kizárták, így a lengyelek játék nélkül jutottak döntőbe, míg az ukránok halasztási kérelmét elfogadta a nemzetközi szövetség, és a skótok elleni párharcra júniusban kerül sor – remélhetőleg akkor már semmi akadálya nem lesz annak, hogy ezt a párharcot is megrendezzék.

A lengyel csapat tehát játék nélkül döntőbe jutott, ahol a svéd-cseh mérkőzés győztese lesz az ellenfél. A csehek számára nehézséget jelentett, hogy repülőgépük problémája miatt a tervezett kedd helyett csak szerdán utaztak a skandináv országba. Érdekesség, hogy ugyanez történt velük, amikor a tavaly nyári Európa-bajnokságon a budapesti nyolcaddöntőre tartottak. Akkor a meccsüket 2-0-ra megnyerték a hollandok ellen. A hazai svéd csapatban ismét szerephez juthat a 40 éves Zlatan Ibrahimovic, aki a 2018-as világbajnokságon és a 2020-as Eb-n nem vett részt, ugyanakkor a 2022-es vb selejtezőin négy meccsen játszott és két gólpasszt adott. Az AC Milan sokadik virágzását élő sztárja a válogatottban 2001 óta 120 alkalommal szerepelt és 62 gólt szerzett.

A spanyolok elleni meccsen dőlt el, hogy a svédek egyenes ágon nem juthatnak ki Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Papíron a fenti hármasból a svéd csapat képviseli a legnagyobb játékerőt, a világranglista 17. helyén áll, Ibrahimovic mellett pedig Victor Lindelöf, Alexander Isak, Emil Forsberg és Dejan Kulusevski említhető a nagyobb nevek között, de a cseheket sem lehet leírni, erre jó példa volt a nyári Európa-bajnokság is, ahogy már fentebb arról írtunk. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy

a csehek nem sok értékelhető eredményt értek el az Eb óta, a pótselejtezős helyüket is csak a Nemzetek Ligájának köszönhetik

– ez persze nekünk legyen mondva, mi is így jutottunk ki a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra. A csehek legutóbb 2006-ban szerepeltek világbajnokságon, ezúttal az Angliában légióskodó Tomas Soucek és Vladimír Coufal játékában bízhatnak és persze az Eb-n villogó Patrik Schick jó játékára is szükség lesz a továbbjutáshoz.

Az eddigi biztos résztvevők

Katar, Németország, Dánie, Brazília, Franciaország, Belgium, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc, Hollandia, Argentína, Irán, Dél-Korea

A lengyelek páholyból figyelhetik tehát az összecsapást, ők csak arra várnak, hogy jövő kedden melyik csapatot fogadhatják majd hazai pályán a világbajnoki részvételért. A lengyel csapatot mi is jól ismerhetjük, hiszen közös világbajnoki selejtezőcsoportban voltunk és láttuk, hogy nem verhetetlen alakulat. Egy döntetlen mellett az utolsó, gyakorlatilag tét nélküli fordulóban le is győztük őket, igaz akkor Robert Lewandowski például nem lépett pályára és jól tudjuk, ő egyedül is képes meccseket eldöntetni.

A kérdés most a részünkről úgy hangzana, hogy Lewnadowski vagy Ibrahimovic utazhat majd a világbajnokságra.

A lengyelek 2018 után zsinórban második világbajnokságukon szerepelhetnének.

Robert Lewandowski, a lengyel csapat legjobbja Forrás: AFP/Valentine Chapuis

A skót-ukrán párharc elhalasztása ellenére az A ág másik elődöntőjét megrendezik, amelyen az osztrák együttes Wales vendége lesz. A hazaiak 1958-ban, a vendégek pedig 1998-ban szerepeltek legutóbb világbajnokságon. Az itt győztes csapatnak tehát júniusig biztosan várnia kell majd arra, hogy a skót vagy az ukrán csapattal küzdhetnek meg majd a vb-szereplésért.

A csehek mellett az osztrákok azok, akik a Nemzetek Ligájának köszönhetik a playoff-szereplésüket, ugyanis a vb-selejtezőben mindössze negyedikek lettek a maguk csoportjában. A csapatból kiemelkedik a Real Madrid védője, David Alaba és a West Hamben szereplő Marko Arnautovic. A walesiek számára szinte felfoghatatlan lenne egy vb-szereplés, ugyanis eddig egyetlen egyszer, 64 évvel ezelőtt lehetett ott világbajnokságon. Wales Belgium mögött lett a második a csoportjában, a jelenlegi keretben ugyan ott van Gareth Bale, de nem tudni milyen állapotban van, miután a Real Madridban nem szerepelt az utolsó meccseken. Rajta kívül Aaron Ramsey és Daniel James lehet még nyerőember.

Az Európa-bajnok vagy a világranglista 8. csapat biztosan lemarad

Elérkeztünk az egész világbajnoki pótselejtezős sorsolás legdrámaibb részéhez, ami azt jelenti, hogy a tornát biztosan az olasz vagy a portugál válogatott nélkül rendezik majd. A sorsolásnál a kiemelésnek csak annyi haszna volt, hogy az elődöntőkben nem kiemelt ellenfelet kapott a kisorsolt csapat, de az ágak kiosztásában nem volt jelentősége, így fordulhatott elő, hogy a C ágon szerepel az előző két Európa-bajnok, azaz az Eb-címvédő Olaszország és a 2016-ban győztes Portugália.

Előbbinek elsőre - legalábbis papíron - könnyű dolga lesz, mivel Észak-Macedónia válogatottját látja vendégül Palermóban. Utóbbi viszont alaposan megszenvedhet a török csapattal. Amennyiben érvényesül a papírforma, akkor portugál-olasz párharc lesz a vb-részvételért.

A szerbek elleni vereség nem fért bele az utolsó csoportkörben Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Portugália sorozatban öt vb-re jutott ki, míg Olaszország mindössze három vb-n nem szerepelt, igaz, a legutóbbira éppen a pótselejtezőt elbukva nem jutott ki. Olyan mindössze háromszor fordult elő, hogy az Európa-bajnok nem játszott a vb-n: az 1976-ban győztes csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

Ha tehát minden a papírforma szerint alakul, akkor jövő kedden Portugália-Olaszország meccset rendeznek a vb-részvételért. A portugálok kapitánya, Fernando Santos nemes egyszerűséggel a pályafutása legfontosabb napjainak nevezte a következő időszakot.

Sokan éppen a portugál kapitány személyében, pontosabban a két kapitány közötti minőségkülönbségben látják azt, mi dönthetne az olaszok mellett, ha végül összejön a várt párharc. Sokak szerint Fernando Santos, annak ellenére, hogy 2016-ban Európa-bajnokságot nyert a csapattal, egészen egyszerűen nem tudja kihozni a maximumot ebből a portugál garnitúrából, pedig a nevek alapján egészen kivételes generáció jött össze a kezei alatt.

A túloldalon eközben éppen az ellenkezője tűnik igaznak. Annak ellenére, hogy Roberto Mancini a vb-selejtezőkön csak Svájc mögé kormányozta be a csapatát a csoport második helyére, a nyári Európa-bajnokságokon igazi világklasszisok nélkül gyúrt össze egy olyan csapatot, amely végül felült a kontinens trónjára. Mindenki elismeri Donnarumma, Chiellini, Bonucci, Jorginho, Immobile vagy Insigne képességeit, de az olaszok között nem rohangál egy Messi, egy Neymar, egy Lewandowski vagy éppen egy Cristiano Ronaldo.

Roberto Mancini a maximumot hozta ki nyáron a csapatából Forrás: NurPhoto via AFP/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

Ha már a Manchester United ötszörös aranylabdás támadójánál tartunk, természetesen ő is tagja a portugál keretnek, és könnyen lehet, hogy utolsó világbajnokságára készülhetne, ha sikerülne kijutni. Nem fog tudni viszont segíteni a válogatott másik oszlopa, a védelem vezére, Pepe, aki koronavírusos lett, így a törökök elleni meccsen biztosan hiányozni fog, ráadásul Ruben Dias, állandó védőpartnere is hiányzik sérülés miatt.

„Egy mecset veszítettünk az utolsó hét fellépésünk alkalmával. Voltak dolgok, amik nem sikerültek jól, de a lényeg, hogy a szerbek ellen egyik meccset sem tudtuk megnyerni. Nagyon dühösek voltunk emiatt, de most a pozitív dolgokkal kell foglalkoznunk és újra nyerni. A tehetségek nyerik a meccseket, de a csapat a bajnokságokat, ezt a játékosok is tudják és a megfelelő hangulatban készülnek a meccsekre" – mondta Santos.

A portugál válogatott kerete

kapusok: Rui Patrício (Roma), Anthony Lopes (Lyon), Diogo Costa (Porto)


védők: Cédric Soares (Arsenal), Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City), Goncalo Inácio (Sporting), José Fonte (Lille), Tiago Djalo (Lille), Nuno Mendes (Paris Saint-Germain), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)


középpályások: Danilo (Paris Saint-Germain), Rúben Neves (Wolves), William Carvalho (Betis), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Moutinho (Wolves), Matheus Nunes (Sporting), Otávio (Porto), Bernardo Silva (Manchester City)


csatárok: André Silva (Lipcse), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Diogo Jota (Liverpool), Goncalo Guedes (Valencia), Joao Félix (Atlético Madrid), Rafael Leao (AC Milan)

Roberto Mancini, az olaszok kapitánya sokáig kacérkodott a gondolattal, hogy Mario Balotellinek is lehetőséget ad. Januárban ott is volt a keret összetartásán, de akkor meccset nem játszottak. A legutóbb 2018-ban szerepeltetett csatár végül nem került be a pótselejtezős csapatba.

Meghívót kapott ugyanakkor a Lazio védője, Luiz Felipe, de ott van a keretben a két veterán, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, pedig a Juventusban nem játszottak egy ideje sérülés miatt.

Az olasz válogatott kerete

kapusok: Alessio Cragno (Cagliari), Gianluigi Donnarumma (Paris Saint-Germain), Pierluigi Gollini (Tottenham), Salvatore Sirigu (Genoa)


védők: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Cristiano Biraghi (Fiorentina), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Lyon), Alessandro Florenzi (AC Milan), Luiz Felipe (Lazio), Gianluca Mancini (Roma)


középpályások: Nicolo Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Juventus), Lorenzo Pellegrini (Roma), Matteo Pessina (Atalanta), Stefano Sensi (Sampdoria), Sandro Tonali (AC Milan), Marco Verratti (Paris Saint-Germain)


csatárok: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Joao Pedro (Cagliari), Matteo Politano (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo), Gianluca Scamacca (Sassuolo) Mattia Zaccagni (Lazio), Nicolo Zaniolo (Roma)

A többi kontinensen

Ázsiából még két csapat jut ki a világbajnokásgra, jelen állás szerint ez Szaúd-Arábia és Japán lesz. Afrikából öt csapat jut ki a tornára, itt kétmeccses párharcokat rendeznek, amik az európai selejtezőkkel egy időben zajlanak. Az észak- és közép-amerikai régióból három csapat érkezik, Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó lesz minden bizonnyal a befutó. Dél-Amerikából Brazília és Argentína már kijutott, de Ecuadornak is jó esélyei vannak. Uruguay, Peru és Chile küzdhet még egy kiadó helyért, a csoportötödik pedig interkontinentális selejtezőre készülhet.

Az interkontinentális selejtező is átalakult, itt még két hely kel majd el a világbajnokságra. Egy ázsiai csapat találkozik a dél-amerikai ötödik helyezettel, a másik ágon pedig az észak- és közép-amerikai negyedik (minden bizonnyal Panama vagy Costa Rica) találkozik az Óceániai bajnokkal (várhatóan Új-Zélanddal). Ezeket a meccseket június közepén rendezik majd.

Az európai vb-pótselejtezők programja:

elődöntők, csütörtök:

A ág:
Wales-Ausztria, Cardiff 20.45
Skócia-Ukrajna - júniusra halasztva

B ág:
Svédország-Csehország, Solna 20.45
Oroszország-Lengyelország - mérkőzés nélkül továbbjutott: Lengyelország

C ág:
Olaszország - Észak-Macedónia, Palermo 20.45
Portugália-Törökország, Porto 20.45

Az ágak döntőit március 29-én rendezik, az A ágét csak később.