Csaknem az egész pályafutását tönkretette a horvátok elleni borzalmas Eb-selejtező

Germany vs Hungary Horizontal FOOTBALL SQUARE FORMAT
Hungary's Tamas Kadar prior to the international soccer friendly match between Germany and Hungary at the Veltins Arena in Gelsenkirchen, Germany, 04 June 2016. Photo: MARIUS BECKER/dpa (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Kádár Tamás a magyar foci egyik nagy ígérete volt, mindössze 16 évesen már az NB I-ben focizott, két évvel később már a Premier League-ben szereplő Newcastle vette meg a játékjogát. Angliában nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy szerette volna, több sérülés is hátráltatta, majd egy holland kitérő után visszaigazolt az NB I-be. Innen Lengyelországba, majd Ukrajnába vezetett az útja, nyert bajnoki címet, rendszeresen játszott a nemzetközi kupasorozatokban, alapembere, csapatkapitánya is volt a magyar válogatottnak, de a horvátok elleni 2019-es meccs derékba törte válogatott pályafutását. Kádár Tamás Kínából most Újpestre igazolt, hogy még mindig csak lassan 32 évesen újraépítse magát.

Szinte a nulláról öt év alatt a Premier League-be került

Kádár Tamás 1990. március 14-én született Veszprémben, sokáig párhuzamosan focizott és kézilabdázott is. Édesapja börtönőrként, édesanyja a légierőnél katonaként szolgált. Kádár 14 éves volt, amikor Veszprémből Zalaegerszegre költözött kollégiumba, hogy a labdarúgást nagypályán is űzhesse, erre ugyanis nem volt lehetősége akkor Veszprémben és így a kézilabda helyett a focit választott, pedig előbbiben is tehetségesnek számított.

Annak idején szinte kettesével vette a fokokat a ZTE ranglétráján.

A serdülő és az ifi csapatokban kis túlzással még meg sem tanulhatták a nevét a társak, már lépett is tovább a következő szintre. 2006. november 11-én a Dunakanyar-Vác ellen (1-1) a nagyok között is bemutatkozott, ekkor 16 és fél éves volt, és középiskolai szinten már kétszeres országos bajnok - kézilabdában.

„Eleinte sokkal fontosabb sportágként tekintettem a kézire, mint a labdarúgásra, ám amikor profi szerződést kaptam, abba kellett hagynom.

mondta korábban Kádár a Nemzeti Sportnak. A fiatal sportolónak egyébként a Veszprém kézilabdacsapata is szerződést kínált, ebből pedig sejthető, hogy milyen szinten űzte azt a sportot is.

2008. január 19-én címlapon hirdette a Nemzeti Sport, hogy az akkor mindössze 17 éves Kádár Tamásért átszámítva 300 millió forintot fizetett az angol Newcastle United.

A csapatot akkoriban vette át a korábbi angol szövetségi kapitány, Kevin Keegan és ott focizott többek között az aranylabdás Michael Owen. Már az elején biztos volt, hogy Kádár első körben vegyesen látogatja majd az első és a második csapat edzéseit, de profi szerződést kapott, tehát számoltak vele az angolok. Kádár tehetségére jellemző volt, hogy Olaszországba is igazolhatott volna, Angliából pedig a Bolton is hívta, ahol szintén volt próbajátékon, de ő végül a Newcastle csapatát választotta. Az angolok négy és fél évre szóló szerződést kötöttek a fiatal tehetséggel.

mondta akkor Kádár, aki édesapjával költözött az angol városba, ahol olyan csapattársai voltak, mint Michael Owen, Alan Smith, Mark Viduka, Obafemi Martins vagy éppen Nicky Butt.

Ne feledjük, ekkoriban az Aston Villa kötelékéhez tartozott Stieber Zoltán, Liverpoolban focizott Németh Krisztián, Simon András és Gulácsi Péter, valamint a Bolton kapusa volt Bogdán Ádám. Kádár Tamás alapembere volt az utánpótlás-válogatottaknak, az U19-esekkel kiharcolta a csehországi nyolcas döntőben való részvételt. A kontinens egyik legjobb csapata, Portugália ellen Kádár nem léphetett pályára sérülés miatt és ki kellett hagynia végül a döntő tornát is. A sérülése miatt meg kellett műteni, edzeni nem tudott, csak futni, így a klubja úgy látta, nincs értelme annak, hogy elengedje a játékost.

Kádár Tamás (balra) a Newcastle mezében az Arsenal elleni Ligakupa-meccsen Forrás: AFP/Graham Stuart

Angliában lépdelt előre a ranglétrán a magyar légiós. Kádár a 2008-2009-es szezonban három téli bajnokin is a nagyok között volt a keretben, ott ült a cserepadon a Liverpool, a West Ham és a Blackburn elleni bajnokin is és az FA-kupában is a kispadról nézhetett végig két meccset. Az akkor már Joe Kinnear vezette csapatból az NB II-ben szereplő Ferencváros nyáron és télen is kölcsönvette volna, de Kádár várta a közelgő lehetőséget.

Az élet azonban sajnos közbeszólt. A 18 éves játékosnak a Sunderland ellen 2-1-re megnyert tartalékbajnoki meccs utolsó pillanataiban eltört a lába,

amikor becsúszva mentett Jordan Henderson elől. Az azóta a Liverpoollal mindent megnyerő játékos a labda helyett a magyar futballistát találta telibe. Kádár sípcsonttörést szenvedett, hosszú hónapokig nem léphetett ezt követően pályára.

Kádár nyárra teljesen felépült, már a nagycsapattal kezdhette meg a felkészülést. A Newcastle közben kiesett a másodosztályba és Chris Hughton vette át a csapat vezetését. A szakember nyári nyilatkozatai alapján számolt a fiatal magyar légióssal, amit az is bizonyított, hogy kezdőként lépett pályára több nyári felkészülési meccsen is. Kádár végül 2009. augusztus végén debütált a Newcastle első csapatában, egy 4-3-ra megnyert Ligakupa-meccsen szerepelt végig, középhátvédként. Kádár a bajnokságban is bemutatkozhatott, a Championshipben egy percet kapott a Leicester ellen Joey Barton cseréjeként.

Fájó emlék lehet, hogy az U20-as válogatott eközben a 2009-es, egyiptomi világbajnokságra készült. Egervári Sándor számított az angol másodosztályban edződő védőre, aki ott volt a világbajnoki keretben, edzőtáborozott is a társakkal, felkészülési meccseken is játszhatott, de a Newcastle végül nem engedte el a tornára. „Más országokban is van rá példa, hogy a klub nem engedi el a játékosokat.

Bízom benne, ha már marasztalt a United, akkor pályára léphetek" – mondta akkor Kádár, de végül nem így lett, a torna alatt egyetlen meccsen sem kapott lehetőséget. Így nem lett végül U20-as világbajnoki bronzérmes.

Kádár Tamás egy 2013-as válogatott meccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Még ha nem is tudtam kijutni Egyiptomba, úgy gondolom, tagja vagyok a csapatnak.

Már az is nagy dolog, hogy a játékosok ott lehettek a világbajnokságon, de a bronzérem fantasztikus. Beszéltem velük és gratuláltam nekik" – mondta később Kádár az Origónak.

A hátvéd végül 13 meccsen léphetett pályára az angol másodosztályban, de csak ötször kapott kezdőként lehetőséget. Volt balhátvéd, szerepelt középen, de kényszerűségből játszott a védelem jobboldalán is a világ egyik legkeményebb bajnokságában. Kádár végül bajnoki címet ünnepelhetett, hiszen a Newcastle első helyezettként visszajutott a Premier League-be.

2010 nyarán a legrosszabbkor, a nyári felkészülés során nem volt bevethető Kádár sérülés miatt, ezért sokáig külön edzett, előkészületi meccseken sem játszott. A Premier League harmadik körében a Wolves ellen a cserék közé nevezték, összesen ötször lehetett kispados és két meccsen játszott a Ligakupában, az Arsenal elleni kiesés ennek is véget vetett.

Novemberben viszont bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban, Egervári Sándor a litvánok elleni meccsen csereként adott neki lehetőséget.

2011 januárjában az akkor már Alen Pardew vezette Newcastle egy hónapra kölcsönadta a védőt a harmadosztályban szereplő Huddersfield csapatának, ahol két meccsen szerepelt, majd újabb komoly sérülése lett, elszakadt a combizma. A 21 éves focista a nyári felkészülést a Newcastle tartalékcsapatával végezte, de újabb sérülés miatt főleg a csapattól külön tudott csak edzeni. Kádár az U21-es válogatottban tudott újabb meccsterhelést szerezni, majd a Newcastle tartalékcsapatában játszott. Innen is bekerült a válogatott, háromszor is számított rá Egervári Sándor. 2012 nyarán járt le négy és fél éves szerződése Anliában és szabadon igazolhatóvá vált. Volt próbajátékon többek között a Portsmouth csapatánál, de végül Hollandiában, a Roda csapatánál kötött ki, kettő plusz egy évre írt alá és Németh Krisztián csapattársa lett.

Rövidre sikerült holland kaland, mentőöv az NB I-ből

Kádár rögtön a kezdőben kapott helyet a csapatban, folyamatosan játszott, amire azt megelőzően nem volt sok lehetősége. Ősszel volt egy rövid periódus, amikor kevesebb lehetőséget kapott egy piros lapot követően, majd újra a csapat alapembere lett, de év végére teljesen kiszorult a csapatból. Amikor szeptember végén kiállították, eltiltása után visszakerült a védelembe, ám amikor sérülés után tért volna vissza, már csak a kispadon maradt számárahely.

A klub téli edzőtáborában az egyetlen edzőmeccsen végig pályán volt, és bár nem kapott gólt a Roda, a bajnokin újra csak csere volt. Ez Kádárt leginkább a magyar válogatott miatt bosszantotta, hiszen ott számítottak rá, az észtek és a törökök ellen is győztes csapatban szerepelt, utóbbin gólpasszt adott Szalai Ádámnak.

Kádárnak végül nem volt maradása Hollandiában, az újjáalakuló Diósgyőr csapott le a fiatal válogatott játékosra.

A klub célja a nemzetközi kupaszereplés volt, hiszen olyan játékosok érkeztek Miskolcra, mint Kádár, Elek Ákos vagy éppen Rudolf Gergely.

Fél év kölcsön után opcióval tudta megszerezni Kádárt az NB I-es csapat. Kádár gyorsan alapembere lett a DVTK-nak, Szentes Lázár, majd Kovac Zoltán is számított rá.

„Két részre osztanám az elmúlt fél évet. Kezdetben minden jól alakult a Rodánál.

Az edzőnek megvolt az új embere, és bár idővel képes lettem volna beverekedni magamat a kezdőbe, nekem most folyamatos játéklehetőségre van szükségem, ezért váltanom kellett. Egyrészről a fejlődésem érdekében, másrészről, hogy meghívót kapjak a válogatottba. Azért is küzdők most a DVTK-nál, de Diósgyőrben sincs bérelt helyem, minden edzésen meg kell küzdenem azért, hogy a bajnokikon lehetőséget kapjak" – mondta akkor Kádár.

A nagy tavaszi menetelés végül nem jött össze, mélyrepülésbe került a Diósgyőr, amely végül
a Pápa elleni meccsel zárta a szezont. Az 1-1-es döntetlenen Kádár megszerezte első gólját az élvonalban, a DVTK 10. lett, de a Pápa sem esett ki. Érdemes felidézni a hátvéd meccs előtti nyilatkozatából egy részletet.

Nikolics Nemanja, a Videoton (b) és Kádár Tamás, a Diósgyőr játékosa a labdarúgó Ligakupa döntőjében játszott Diósgyőri VTK-Videoton FC mérkőzésen a diósgyőri stadionban 2014. május 13-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Engem egyáltalán nem érdekel, ki esik ki az NB I-ből. Mindenképpen győzni szeretnénk, már csak azért is, mert nem akarunk besározódni.

mondta a Nemzeti Sportnak.

A következő szezonban Tomiszlav Szivics lett a Diósgyőr vezetőedzője, akivel jól mentek a dolgok Miskolcon. A szakember is elégedett volt a játékosaival, többek között Kádár Tamással is. Emelkedett hangulatban készült 2013. október 11-én a magyar válogatott a hollandok elleni világbajnoki selejtezőre, ugyanis egy győzelemmel mehettünk volna a pótselejtezőre.

„Kérem, milyen Robben?! Itt van nékünk Kádár Tamás!"

- mondta a meccs előtt Szivics. Nos, a vége 8-1 lett a hollandoknak, idézzünk egy keveset a másnapi Nemzeti Sportból.

„Rendkívül súlyos pofonba szaladt bele Amszterdamban a vb-ről álmodozó magyar válogatott, a hollandok szórakozva játszadoztak el a mieinkkel... A kiütéses vereség, valamint a törökök, illetve a románok győzelme után a negyedik helyre esett vissza az Egervári-csapat - a kapitány bejelentette lemondását... A két szélső védő egyszerűen nem tudta felvenni a lendületből érkezőket, ugyan Kádár Tamás néhányszor dühből megállította Arjen Robbent, de jobb, ha nem írjuk le, hány százalékban nyerte meg a csatákat vele szemben."

Kádár Tamás eddig 57-szer volt magyar válogatott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A Diósgyőrben továbbra is alapember volt Kádár, akivel végül az ötödik lett a DVTK, és döntőt játszhatott a Magyar Kupában. A következő félszezont is Miskolcon töltötte, 2015 januárjában azonban újra légiósnak állt. A harmadik helyen volt a Diósgyőr, amikor befutott a lengyel Lech Poznan ajánlata. A lengyelek 400 ezer eurós ajánlatára nem tudott nemet mondani a miskolci csapat, amely a bajnokság végére visszacsúszott a hetedik helyre.

Az Édentől keletre és egy remek Európa-bajnokság

A Lech Poznańban háromfős magyar kontingens alakult ki, Kádár mellett Holman Dávid és Lovrencsics Gergő is a csapat játékosa volt.

A bajnoki cím után a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott a Lech. A Szarajevó elleni siker után jött a Basel elleni párharc, ami nem sikerült jól Kádáréknak. Hazai pályán 3-1-re, idegenben 1-0-ra kapott ki a Poznań.

A Przeglad Sportowy „Kadarstrofa a Lechnél" szójátékkal élt, utalva ezzel arra, hogy a magyar légiósnak mindhárom kapott gólban benne volt a Basel ellen.

Kádárt ez sem törte meg, az Európa-liga selejtezőjében a Videoton elleni kettős sikerből, a 4-0-s összesített továbbjutásból is kivette a részét, majd a csoportkörban a Belenenses, a Fiorentina és a Basel ellen az összes meccsen kezdő volt. A bajnokságban 29 meccsen lépett pályára és kupadöntőt is játszhatott csapatával, miközben Bernd Storck válogatottjából is kirobbanthatatlan volt, készülhetett a nyári Európa-bajnokságra is.

Kádár Tamás a Young Boys elleni Európa-liga meccsen Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A torna előtt megsérült Kádár, de így is kezdeni tudott az osztrákok elleni győzelem és az Izland elleni döntetlen alkalmával. A Portugália elleni 3-3-as meccset a kispadról nézte végig, de Belgium ellen már újra végig a pályán volt. Az első két csoportmeccsen remekelt Kádár, az osztrákok ellen 80, Izland ellen 131 labdaérintése volt, így mindkétszer ő volt a mezőny legtöbbet foglalkoztatott védője.

A France Football is megemlékezett a lengyel légiósról, amikor a magyarok jobb teljesítményeiről kellett beszámolnia. „A kemény védő, aki nagyszerűen szerel" – írták a franciák, akik szerint 9 szerelést mutatott be Belgium ellen, ezzel a mezőnyben a legjobb volt. Leírták, hogy két sárgát is kapott, de mindössze nyolc szabálytalansággal hozta le az Európa-bajnokságot. A lap hozzáteszi, hogy Kádár 2008 és 2012 között a Newcastle United játékosa volt, és újra Angliában köthet ki, mert több Premier League-csapat érdeklődik iránta.

Kádár csatája Romelu Lukaku ellen a Belgium elleni Eb-nyolcaddöntőben Forrás: DPPI via AFP/Kieran Mcmanus

Kádár úgy tűnt, csapatot vált az Eb után, a Ligue 1-ben szereplő Caen, valamint az olasz Bologna és Fiorentina érdeklődéséről lehetett olvasni, de végül maradt Lengyelországban. Kádár 2017 februárjában állt tovább Lengyelországból, de nem egy nyugati topliga felé, hanem keleti irányba vezetett az útja.

Kádár Tamás végül a Dinamo Kijev csapatához szerződött, a játékos szerződése négy évre szólt. Hetekig tartó huzavona előzte meg a 2,5 millió eurós klubváltást, de az biztos, hogy Kádár nem a legkönnyebb utat választotta.

„A szakmai stábbal nincs gond, ott mindenki beszél angolul, a csapattársaim közül viszont csak négyen.
Ez kicsit nehezíti a beilleszkedésemet. Próbálom minél gyorsabban elsajátítani a nyelvet, ám az ukrán nem olyan könnyű. Nyelvórákra még nem tudtam elmenni, de tervezem" – mondta az átigazolása után Kádár, akinek Szergej Rebrov lett az edzője Kijevben. Az ukránoknál is gyorsan a csapatba verekedte magát, tíz bajnokin volt kezdő tavasszal, végül második lett a csapatával, középső védőként számított rá a Ferencváros későbbi sikeredzője.

Kádár első ukrajnai gólja emlékezetesre sikerült, az MFK Mikolajiv otthonában rendezett meccs 62. percében egy szöglet után kapufás gólt ollózott. A Dinamo 4-0-ra nyerte meg a mérkőzést, így bejutott a döntőbe, az ukrán válogatott csatár, Andrij Jarmolenko mesterhármast ért el.

Kádár a következő szezonban is alapembere volt a Dinamónak, a bajnokságban és a nemzetközi porondon is stabil kezdője volt az ukrán csapatnak. A BL-selejtezőben a Young Boys állította meg a kijevi csapatot, de az Európa-ligában összejött a csoportkör, majd a nyolcaddöntőben a Lazio jelentette a végállomást, a bajnokságban újra ezüstérmes lett a Dinamo és a kupában is kikapott a döntőben a Sahtar csapatától.

A válogatott futballista komoly klubok figyelmét is felkeltette. A játékos menedzsere, Varga Sándor a Spíler TV Britannia magazinjában 2018 elején elárulta, hogy az Arsenal is érdeklődött a magyar válogatott hátvéd iránt, de akadtak kérők Németországból, Spanyolországból és Franciaországból is.

- mondta a FIFA-menedzser, aki leszögezte, hogy a hátvéd azért lehet ilyen kapós, mert a nemzetközileg is jegyzet Dinamo Kijev egyik alapemberének számít."

Kádár a Dinamo Kijev mezében Forrás: AFP/Andreas Hillergren

Kádár végül maradt Kijevben, ahol a nagy álom, a BL-szereplés végül nem jött össze. 2018 nyarán az Ajax fogott ki az ukránokon a BL-selejtezőben, de az El-ben újra a csoportkörben szerepelhettek. A végállomás megint a nyolcaddöntő volt, ezúttal a végső győztes Chelsea állt Kádárék útjába. Az edző, Alekszandr Kacskevics továbbra is számított a légiósra, aki 22 bajnoki kapott lehetőséget. Kádárnak továbbra is jól ment a játék, a Zenit is vitte volna, de abból az üzletből sem lett végül semmi.

2018 októberében mutatkozott az első jele annak, hogy Kádár fejben talán nem teljesen a játékra koncentrál. A Vorszkla elleni ukrán bajnoki mérkőzésen sárga lapot kapott, majd a bíró felé köpött, amiért később három meccsről eltiltották.

2019 januárjában a Dinamo Kijev ennek ellenére szerződést hosszabbított a magyar légióssal. Az akkor már 53-szoros válogatott, 28 éves játékos 2023 nyaráig kötelezte el magát.

A 2019-2020-as szezon már nem sikerül kiugróan jól a magyar légiósnak. A BL-selejtezőben ezúttal a Club Brugge ütötte el a Dinamót, amely újra az El csoportkörében szerepelhetett. A bajnokság őszi szakaszában az első 10 meccsen kezdő volt, majd még háromszor kapott lehetőséget, de

az októberi, horvátok elleni Eb-selejtező alapvetően határozta meg Kádár további pályafutását.

Marco Rossi csapata és a szurkolók is nagyon készültek a spliti selejtezőre, a szokásos, ha ott nyerünk felvezetésnek ezúttal az volt a vége, hogy komoly esélyünk lett volna kijutni a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. (Ez végül egy elképesztő forgatókönyv végén ugye végül sikerült, de az más lapra tartozik, vissza a spliti meccshez).

Gulácsi Péter gólt kap, mellette Kádár Tamás a Horvátország-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a spliti Poljud Stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kádár és az egész válogatott rettenetes napot fogott ki.

Már félidőben 0-3 volt, Kádár 2-es osztályzatot kapott a sportnapilaptól, és már ki sem jött a második félidőre.

Az első gólnál a válogatott védője kivárt, így a labdát elvette tőle Luka Modric, majd bevezette a tizenhatoson belülre, és nyolc méterről jobbal a bal alsó sarokba helyezett. A harmadik gól előtt Ivan Perisic beadását követően Kádár Tamás „luftot" rúgott, Bruno Petkovic pedig úgy ért a labdához, hogy az magas ívben a kapuba hullott. Kádár a három nappal későbbi, Azerbajdzsán elleni meccsen már keretbe sem került, ahogy Wales ellen sem és végül azóta sem.

„Azért maradt ki a keretből, mert úgy éreztük, most ezzel teszünk a legjobbat a csapatnak. A horvátok elleni vereség után sokat beszélgettem vele, és még nem láttam ennyire összetörtnek. Ezt ő is megerősítette, jó néhány éve

Továbbra is azt tartom, hasznosabb a védelem bal oldalán, és ezt meg is beszélem vele" – mondta akkor Marco Rossi, aki azóta sem hívta be a keretbe a rutinos focistát.

2019 októberében már lehetett arról olvasni, hogy a nehezebb anyagi körülmények közé került Dinamo Kijev eladná Kínába Kádárt. Akkor arról írtak, hogy a távol-keleti csapat 5 millió eurót is adna a védőért, akiért egy évvel korábban a Zenint 8 millió eurót adott volna, de akkor még nem akarták eladni.

„Ne szépítsük, a horvátok elleni mérkőzés alaposan megviselt.

Néhány nappal később visszatértem Kijevbe, és nyomban megsérültem, ez finoman fogalmazva sem lendített a helyzetemen. Az a sérülés még inkább a víz alá nyomott. De utólag állítom, azért sérültem meg, mert azokban a napokban pszichésen nem voltam rendben. Voltak jobb és rosszabb mérkőzéseim. Kétségtelen, a Horvátország elleni kilencven perc nem nézett ki jól, ki kell mondani, rosszul ment a játék. A sérülésem után Kijevben azt mondták, tíz napot kell kihagynom, végül kis híján egy hónapra estem ki a munkából, de amint egészséges lettem, azonnal visszaszereztem a helyemet a Dinamo kezdőcsapatában. Azért ez jelent valamit" – mondta később, 2020 januárjában Kádár Tamás a Nemzeti Sportnak.

Kádár Tamás a Dinamo Kijev mezében Forrás: AFP/Sergei Supinsky

2020 februárjában érkezett a hír, hogy Kádár Tamást kitette a felnőtt csapatból az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Dinamo Kijev.

A beszámolók szerint Kádár Tamás a csapat edzőjével, Olekszij Mihajlicsenkóval különbözött össze az edzőtáborban,

elmondása szerint ezt követően át is költözött a szintén ott edzőtáborozó fiatalok szállodájába és onnantól velük készült a Dinamónál. Még ugyanebben a hónapban a kínai első osztályban szereplő Shandong Luneng csapatához igazolt Kádár, ahol többek között a belga Marouane Fellaini és az olasz Graziano Pellé csapattársa lett. A hírek szerint 4 millió eurót kellett fizetnie érte a kínaiaknak.

Kádár a koronavírus miatt sokáig el sem utazhatott kínai csapatához, júliusban kelhetett csak útra, addig többek között Fehérváron edzett. A kínai bajnokság halasztása miatt fél évig pályára sem lépett és az első meccsében sem lehetett sok öröme, A Csiangszu Szuning elleni gólnélküli döntetlennel záruló mérkőzésen Kádár Tamást a 67. percben cserélték be, de szinte azonnal mehetett is zuhanyozni, ugyanis három perccel később megtaposta a hazai csapat kapitányát, amiért a játékvezető gondolkodás nélkül piros lapot adott neki. Szép lassan Kínában is a csapatba verekedte magát, Kínai kupát is nyert a csapattal.

Kádár Tamás (középen) a Shandong Luneng csapatában Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency/Pan Yulong

„Megérkezésem után kéthetes karanténnal kezdtem, a hotelszobám küszöbét sem léphettem át. Ennek letelte után indultam a csapat után, a keret már az alapszakasz helyszínén volt, néhány napot együtt edzettem a társakkal, és kezdődött a bajnokság.

Nem volt könnyű felvenni a ritmust, hetekig, hónapokig nem játszottam tétmérkőzést. Szerencsére hamar utolértem magam, ezt követően tíz mérkőzést sorozatban végigjátszottam. Az alapszakaszban mi kaptuk a legkevesebb gólt, a bajnokságban ötödikként végeztünk, a kupát pedig megnyertük" – mondta Kádár az első kínai félévet követően a Nemzeti Sportnak.

2021 áprilisában a Shandong Luneng csapatától Kádár Tamás év végéig kölcsönbe a szintén a kínai élvonalban szereplő Tiencsin Csinmen Tigershez igazolt, majd 2022 februárjában jelentette be az Újpest, hogy náluk folytatja a pályafutását az 57-szeres válogatott hátvéd.

„Mindenképpen úgy szerettem volna hazajönni Magyarországra, hogy érzek még magamban erőt, nagy terveim vannak Újpesten. Nyilván elsődlegesen az, hogy ebben az idényben bennmaradjunk az első osztályban, és jövőre pedig minél jobb eredményt és formát mutassak én és a csapat is."

Kádár és a válogatott

„Sajátos helyzet ez. Miután tavaly októberben kikaptunk Horvátországban, összetört, és kérte, hogy ne hívjam meg. Azóta nem jelzett, hogy visszatérne. Én azokra figyelek, akik jönni akarnak, a jövőt tartom szem előtt. Két éve állok a válogatott élén, azóta alaposan kicserélődött, egyben megfiatalodott a keret. Úgy vélem, az eredményekre sem lehet panasz. Az is igaz, hogy hanem jutunk ki az Eb-re, a szövetség megköszönheti a munkámat" – mondta Marco Rossi 2020 szeptemberében Kádár Tamással kapcsolatban.

„Megemelem a kalapom a fiúk előtt! Nagyon szurkoltam nekik. Összeállt a csapat, egységes lett, ám miután Marco Rossival több mint egy éve nem beszéltem, ehhez a témához nehéz többet hozzáfűznöm. Mielőtt aláírtam a szerződésemet Kínába, tisztában voltam vele, hogy nem lesz egyszerű hazautazgatni Ázsiából. Ráadásul a válogatottban az utolsó mérkőzéseimen nem hoztam azt a szintet, amelyet magamtól is elvárok. Azt is megértettem volna, ha Kijevben folytatva kimaradok a keretből, hát még így" – mondta 2020 végén Kádár, aki a 2021-re halasztott Európa-bajnokságról is lemaradt, talán az NB I-ből újra lehet majd válogatott.

Dzsudzsák Balázs és Kádár Tamás a magyar válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Itt tart most Kádár Tamás története, ami nyilván alakulhatott volna sokkal másképp. Ha elkerülik fiatalon a sérülések, ha Poznańból esetleg nyugat felé igazol, de így is az elmúlt évtized egyik legmagasabb színvonalú nemzetközi pályafutását futotta be légiósként. Ha topligás focista már nem is lesz, talán a válogatottságainak számát növelheti még.