A legendás amerikai külügyminiszter Németország leggyengébb Bundesliga-csapatáért rajong

- Horizontal
Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter 2012-ben járt kedvenc csapatának stadionjában, Fürthben
Vágólapra másolva!
Picit túl a Bundesliga idei szezonjának harmadán a Greuther Fürth olyan teljesítménnyel tűnik ki a mezőnyből, melyre még nem volt példa a bajnokság 1963 óta íródó történelme során. Ám erre kicsit sem lehet büszke. Ugyanis 12 játéknap után eddig minden csapat több pontot szerzett egynél. A Fürth viszont ennyivel szerénykedik a tabella alján. Annyi pontja sincs, mint ahány levele van a címerében látható lóherének. Nyolc gólt szerzett, 33-at kapott.

A német bajnokság történetében a Fürth előtt 10 forduló alatt a legrosszabb teljesítményt a Saarbrücken produkálta. Még az első évben. Ám neki semmi keresnivalója nem volt a legjobbak között. A földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, hogy ott lehetett. Meg a jó diplomáciai kapcsolatainak. Ugyanis 1963-ban a Bundesliga első évében a tartományok lakosságának arányában osztották el a helyeket. Így fordulhatott elő, hogy a Nürnberg és az 1860 München miatt nem indulhatott a Bayern, a jobb érdekérvényesítő képességgel rendelkező Ruhr-vidékiek miatt a Bayer Leverkusen vagy a Borussia Mönchengladbach. A pici Saar-vidék kilobbizott magának egy helyet, és így került a csapat a legjobbak közé. Nem is kezdett rosszul.

Már a harmadik fordulóban egy 2-2-es döntetlennel pontot szerzett a Braunschweig ellen. Ám talán sokan emlékeznek rá, hogy a Fürth idén korábban, már a második játéknapon elért egy döntetlent. A Bielefelddel játszott 1-1-et.

Ritka pillanat: A Fürth játékosai gólnak örvendenek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Ám ezt követően mindkét csapat leállt a pontok gyűjtögetésével. 58 évvel ezelőtt a Saarbrücken 10 mérkőzés után szintén egy ponttal szerénykedett, és 14-35-ös gólkülönbséggel. A Fürth idén 10 játéknap után ugyanennyi pontot szerzett, csak fele annyi gólt rúgott. Igaz nyolccal kevesebbet is kapott, de erre sem vághat fel. Főleg úgy, hogy a Saarbrücken a 11. fordulóban újabb pontot szorgoskodott össze, ezúttal a Preussen Münster ellen. Mennyire irigykedhetnek rá a bajor csapat mai játékosai, és szurkolói.

A német foci múltját jól ismerők azonnal azt kérdezhetik: a Tasmania Berlin nem volt rosszabb? Nem.

A minden téren negatív teljesítménnyel kitűnő fővárosi gárda már nyolc forduló után egy győzelemmel, és egy döntetlennel hőzönghetett a hat veresége mellett. Ráadásul micsoda győzelem volt az! 81.500 néző előtt 2-0 a nyitófordulóban a Karlsruhe ellen. Ha nem nyer aznap 4-0-ra a Braunschweig a Borussia Dortmund kárára, akkor listavezető is lehetett volna a Tasmania. Úgyhogy össze nem hasonlítható annak az operett-társulatnak a rajtja a mai Fürthével.

Fürth egyébként egy önálló település Bajorország frank vidékén, annyira összenőve Nürnberggel, mintha annak kerülete lenne. A csapatnak egyébként komoly múltja, történelme van. Sőt, komoly sikerei is. Az 1903-ban alapított Spielvereinigung Fürth háromszor nyert német bajnoki címet. 1914-ben, 1926-ban és 1929-ben. A '30-as évekig Nürnberg és környéke, továbbá Szászország, Baden-Württemberg és Berlin volt a meghatározó a német futballban. A '20-as évek kilenc bajnoki címéből ötöt a Nürnberg, kettőt a Fürth nyert (a további kettőt a Hamburg). A 20. század '20-as éveiről beszélünk, mert jelenleg a Nürnberg és a Hamburg másodosztályú, és csak a reménye van meg mindkét gárdának, hogy záros határidőn belül ismét a legjobbak között szerepeljen. A bajnoki címre meg nemhogy ebben az évtizedben semmi, de talán ebben az évszázadban sem.

Stieber Zoltán (zöldben), a Greuther Fürth labdarúgója is volt egykoron Forrás: AFP/Christof Stache

Szerencsére, ha ez utóbbi kijelentésemmel tévedek, azt már nem lehet a szememre hányni. Abban viszont nem tévedek, hogy a három említett gárda közül jelenleg csak a Fürth Bundesliga1-es. Mivel májusban az utolsó fordulóban a Holstein Kiel hazai pályán kikapott a Darmstadtól, a Fürth viszont nyert, befutott a második helyre a másodosztályban. Igaz, a csapat látványos és eredményes támadójátékot produkált az elmúlt szezonban, bizonyítja ezt a sok gól, és az, hogy a szezon álomcsapatának támadószekciójába bekerült Paul Seguin és a Boszniában született horvát-svéd Branimir Hrgota is. Utóbbi azért pontosan tudta, hogy a legjobbak között más teljesítmény kell, amikor ezt mondta a szezon előtt:

Hrgota reális prognózisán kívül a rajt előtt megszólalt egy olyan világszerte ismert ember is, akiről kevesen tudják, hogy hatalmas Fürth-szurkoló. Henry Kissinger, az Egyesült Államok talán leghíresebb külügyminisztere ugyanis itt született. A Nobel-békedíjas politikus karrierje mindenki előtt ismert. Ám soha nem tagadta meg németországi gyökereit sem.

A mai napig (98 éves) két csapatért rajong: a New York Yankees baseball gárdájáért, és a Fürth focicsapatáért.

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter 2012-ben járt kedvenc csapatának stadionjában, Fürthben Forrás: AFP/Daniel Karmann

Minden mérkőzés után azonnal tudni akarja a bajor gárda eredményét. Ez így volt akkor is, amikor amerikai külügyminiszterként dolgozott, azokról az időkről a szezon előtt megosztott egy anekdotát a fürthi szurkolókkal:

Manapság Kissinger úr azonnal értesülhet az eredményekről, bár ettől egyáltalán nem lehet boldog. Ahogy egyetlen fürthi rajongó és játékos sem. Igaz a klub ügyvezetője igazgatója, Holger Schwiewagner csütörtökön örömmel jelentette be, hogy az első COVID által sújtott szezon 3,96 millió eurós veszteségével szemben a feljutás évében csak 460.000 eurós deficittel zártak. Ezen a szinten ez nem nagy összeg, Hrgota ennek a négyszeresét, Seguin az ötszörösét éri. Az ügyvezető is így gondolta, nem túl szomorúan megállapította, hogy ugyan e negatív eredménnyel felvágni nem kell, de a tendencia javuló. Majd mosolyogva hozzátette:

Ilyen egy elégedett Bundesliga-vezető a tabella alján reménytelen helyzetben lévő csapattól. Ezen tény nyilván jelen esetben csak kicsit vigasztalja a klubért szorítókat, akiknek csak hasonló, apró örömök jutnak mostanában. A Bundesliga örökranglistáján nem lesz örök utolsó a csapat. Ugyanis ez a második szezonja a legmagasabb osztályban, és első látogatása idején (a 2012-13-as szezonban) összeszedett 21 pontot. Vagyis már van neki 22.

Minden idők leggyengébb szezonrajtja a Fürthé Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

Míg a VfB Leipzignek, a Blau-Weiss 90 Berlinnek és a már említett Tasmania Berlinnek úgyis kevesebb van, ha az egyébként csekély számú (3, 3 és 2) győzelmüket három ponttal számoljuk. Mivel ez a három csapat soha nem lesz újra Bundesliga1-es, így a Fürth örökre előttük marad. Sőt, ha a szezonban még szerezne nyolc pontot, akkor az örök ponttáblázaton beérné az 52. helyen álló Preussen Münstert.

Nemes, de nehéz feladat.