Vágólapra másolva!
Kassai Viktor lemondott az az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFSZ) játékvezetői bizottságának szakmai főnökségéről és hazatért Magyarországra. A 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott magyar bíró a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, hogy Oroszországban túl sokan akartak beleszólni a munkájába, de beszélt a pályafutása csúcsáról, a legfájóbb pontjairól és a sokak által kritizált videobíróról is.

Kassai a pályafutása befejezése után szinte azonnal Moszkva felé vette az irányt. 2020 januárjában az Orosz Labdarúgó-szövetség a játékvezetők szakmai főnökének nevezték ki, de idén szeptemberben lemondott a pozícióról.

"Erről sokat tudnék beszélni. Minden országnak megvannak a sajátosságai, mindenhol másként szervezik a futballt és a játékvezetést. Ring György kollégámmal azért vágtunk bele, mert a szövetségnél szerették volna a nyugat-európai normák irányába terelni a játékvezetést, ebben kérték a segítségünket. Ennek szellemében álltunk munkába, ám

az évtizedes, olykor évszázados beidegződéseket nem minden esetben lehetett megváltoztatni. Márpedig amikor az ember sokszor falakba ütközik, el kell döntenie, mennyi konfliktust képes még elviselni.

A csaknem két év alatt a legjobb tudásunk szerint próbáltunk segíteni, több területen is sikerült változást elérnünk, de elérkezett az a pont, amikor másnak kell megpróbálnia továbbvinni ezt a folyamatot" - mondta a Nemzeti Sportnak Kassai Viktor, akinek novemberben fog megjelenni az önéletrajzi könyve.

Kassai Viktor a Wembley Stadionban a 2011-es BL-döntőn Forrás: AFP/Franck Fife

Kassai a hamarosan megjelenő könyvről elmondta, hogy nem azért született, hogy a felgyülemlett érzelmeket a külvilágra zúdítsa. Inkább az volt a célje, hogy kicsit az is belelásson a játékvezetők életébe, aki nem mozog otthonosan ebben a világban.

Az egykor sikeres játékvezető a pályafutása csúcsának a 2010-es dél-afrikai világbajnokságot és a 2011-es Manchester United-FC Barcelona Bajnokok Ligája-döntőt tartja.

"Nagyon fiatalon, harmincöt évesen bízták rám a rangos feladatot, talán az a finálé jelenti a pillanatképet, ami a csúcson készült.

Persze a huszonöt kamerával közvetített meccseken nem mindegyik sikerült úgy, ahogyan szerettük volna, talán kevesebb negatív emlék kapcsolódna a nevünkhöz, ha korábban bevezetik a VAR-t, de ezen kár rágódni" - tette hozza Kassai Viktor, aki a legjobban azt sajnálja, hogy a dél-afrikai után már nem szerepelhetett több világbajnokságon.

A teljes interjú a linkre kattintva érhető el.