Az Andorra elleni kötelező győzelem az önbecsülés miatt is létfontosságú

Andorra La Vella, 2021. március 31. A magyar válogatott tagjai ünnepelnek az egyik góljuk után a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Andorra-Magyarország mérkőzésen Andorra La Vellában 2021. március 31-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán este, Andorra ellen, a Puskás Arénában zárja a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának szeptemberi körét. Az angolok és az albánok elleni vereség után olyan mérkőzés vár Marco Rossi csapatára, amelyen kizárólag a győzelem lehet elfogadható eredmény, és a 3 pont begyűjtése esetén is rendkívül nehéz helyzetből várhatja a folytatást a nemzeti együttes. Gulácsi Péterre és Willi Orbánra ugyan nem számíthat a szövetségi kapitány, de Szoboszlai Dominik ott lesz a csapatban, és visszatér Szalai Ádám is, így a körülményekhez képest a legerősebb összeállításban szerezheti meg a kötelező győzelmet a magyar válogatott. 

Azt talán ki lehet jelenteni, hogy Andorra ellen minden körülmények között a magyar labdarúgó-válogatott számít az esélyesnek, függetlenül attól, hogy hány játékosra nem számíthat a szövetségi kapitány. Nemzeti csapatunk eddig öt alkalommal találkozott a pireneusi miniállam legjobbjaival, és nem szabad elfelejteni, hogy egyszer megtörtént az, amire senki sem számított: vereséget szenvedett a magyar csapat.

Az előző világbajnoki kvalifikációs sorozatban előbb hazai pályán ugyan 4-0-ra győztek a magyarok, ám 2017 júliusában Bernd Storck együttese idegenben kikapott 1-0-ra; Andorra akkor 13 év után gyűjtötte be a három pontot tétmérkőzésen.

Legutóbb, idén márciusban sikerült a visszavágás, ugyanis idegenben 4-1-re győzött Marco Rossi csapata, és egy kivételével az összes korábbi összecsapáson magyar siker született.

Idén márciusban a magyar válogatott magabiztosan győzte le Andorrát Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A hazai mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi elmondta, hogy egyáltalán nem szabad lebecsülni az ellenfelet, főleg az Anglia és az Albánia elleni vesztes vb-selejtezőket követően.

- mondta az olasz szakember, aki elárulta, hogy taktikailag és az összeállítást illetően is lesznek változások a korábbi meccsekhez képest.

A szövetségi kapitánynak továbbra sincs könnyű dolga, mivel több meghatározó futballistájára sem számíthat: a kapus Gulácsi Péter egy ütközés után sérült meg Albániában, míg a védelem oszlopa, Willi Orbán sárga lapos eltiltás miatt kénytelen kihagyni az összecsapást. Ugyanakkor Gulácsi már Lipcsében van, és a keddi hírek szerint a hétvégi Bayern München elleni bajnokira készül.

Jó hír, hogy az RB Leipzig harmadik magyar légiósára, Szoboszlai Dominikre legalább számíthat az edző.

A 20 éves középpályás jelezte a klubjának, hogy szerdán is a válogatott rendelkezésére szeretne állni, a Lipcse pedig támogatta a kérését.

Szoboszlai ugyan Anglia és Andorra ellen nem játszott élete formájában, de jó játékára nagy szüksége van a válogatottnak, amelynek színeiben többször is bizonyította rátermettségét, továbbá az új szezonban, a Bundesligában is volt már egy remek meccse, a Stuttgart ellen két fantasztikus gólt lőtt.

Szoboszlai jó játékára szüksége van a magyar válogatottnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A válogatott csapatkapitányának, Szalai Ádámnak még az albániai, elbasani összecsapás előtt lett pozitív a koronavírustesztje, társai vasárnap nélküle szenvedtek 1-0-s vereséget.

A magyar szövetség keddi közlése alapján a három friss negatív tesztet produkáló Szalai Andorra ellen már pályára léphet,

így az idei, részben hazai rendezésű Eb-n is remekül futballozó csapatkapitány biztosan ott lesz a kezdőben.

Az angolok elleni hazai 4-0-s vereség nem számított teljesen meglepőnek, hiszen a Premier League-sztárokkal teletűzdelt, Eb-ezüstérmes válogatott a világ legerősebb csapatai közé tartozik. Az albánokat mindenképpen le kellett volna győzni, de ez nem sikerült, így rendkívül nehéz helyzetbe került a csoport második helyére hajtó magyar válogatott.

Rossi az Albánia elleni vesztes találkozóra visszatérve elmondta, hogy a védekezés és a támadás közötti átmenet nem működött jól, hiába volt egyenlő a labdabirtoklás, nem voltak elég türelmesek a játékosok megvalósítani a taktikai elképzelést.

"Arra készültünk, hogy a támadásaik után a széleken meg tudjuk majd őket verni a szabad területeken, illetve Szoboszlai Dominokot hamis kilencesként gyakrabban meg tudjuk játszani, amikor otthagyja az embere, és meg tud villanni a kapu előtt, de ez végül nem fizetődött ki.

Rendszeresen vissza kellett rendeződnünk, ez pedig sokat vett ki a játékosokból fizikailag"

- árulta el Rossi. Hozzátette, Andorra ellen más lesz a felfogás, két támadóval lépünk majd fel.

Marco Rossi elmondta, miben kell fejlődnie a magyar csapatnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olasz edző elmondta, nem követték a rutint a két vereség miatt, így másféle felkészüléssel várják az Andorra elleni meccset. Hozzáfűzte, számára továbbra is az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy
továbbra is csak az edzői munkára figyeljen, hogy mit kell elvégezniük a játékosoknak, miközben érezhetően fogy a bizalom. Most egyelőre csak az Andorra elleni sikerre koncentrálnak, utána lesz több idő feldolgozni az elmúlt napokat.

Jó példa az angolok elleni találkozó, ahol mi tettünk így, és a jóval erősebb rivális csak a 72. percben lőtte a második gólját. Hasonlóan védekezésű felfogású lesz Andorra, mint ahogy mi voltunk akkor" - zárta a szavait Rossi.

Az olasz Pisa magyar légiósa, Nagy Ádám szerint félre fogják tudni tenni az elmúlt hetet, és képesek megmutatni a pályán, hogy mit tudnak.

"Az angolok elleni nagy különbségű vereség is fájó, az köszönt vissza, ami a portugálok elleni Eb-n. Gyáva módon kezdtünk focizni, nem tudtuk megtartani a labdát. Fontos azon is dolgozni, ha jobb az ellenfél, akkor legyen labdatartás. Az albánok elleni vereségben pedig az az igazán fájó, azért vagyunk dühösek, mert éreztük, hogy valamit felépítettünk, nőtt a szurkolók szeretete, és ezt nem szeretnénk egy hét alatt lerombolni.

Hatalmas bizonyítási vágy ég bennünk. Andorra ellen meg kell mutatnunk, hogy visszataláltunk a helyes útra"

- mondta a középpályás.

Nagy Ádám bízik abban, hogy a magyar válogatott visszatalál a helyes útra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha így lesz, és a válogatott begyűjti a három pontot, akkor Nagy Ádám érzései szerint továbbra is nyitott lesz a harc a csoport második helyéért.

A magyar válogatott öt mérkőzést követően 7 ponttal jelenleg az I csoport negyedik helyét foglalja el Anglia, Lengyelország és Albánia mögött.

"Mentálisan helyre kell tegyük magunkat, nem szabad, hogy az legyen, ami a 2016-os Eb után volt. Egymásért kell küzdenünk, és akkor ki tudunk lábalni a mostani nehézségekből. Az első perctől azt kell éreznie Andorrának, hogy nincs esélyük a pontszerzésre, és akkor nem lesz kérdés a siker" - tette hozzá a 26 éves labdarúgó.

Az andorrai válogatott eddig 3 pontot gyűjtött a vb-selejtezők során. Márciusi mérkőzéseit egyaránt elveszítette, de szeptemberben 2-0-ra legyőzte a csoportutolsó San Marinót, majd 4-0-ra kikapott a Wembley-ben az angoloktól.

Az I csoport ötödik helyezettje négy alapemberére sem számíthat szerdán a magyarok ellen, ám a szövetségi kapitány, Koldo Álvarez bízik abban, hogy akik a helyükre lépnek, most bebizonyíthatják, hogy esetleg eddig ő tévedett a csapat összeállításnál. Az andorrai válogatott edzője arra számít, hogy a magyar nemzeti együttes hasonló szellemben fog játszani a szerda esti budapesti világbajnoki selejtezőn, mint amellyel látványosan fel tudta venni a harcot az Európa-bajnokságon.

Andorra legutóbb 4-0-ra kikapott Angliától a Wembley-ben rendezett vb-selejtezőn Forrás: AFP/Justin Tallis

A magyar válogatott számára tehát kötelező a győzelem Andorra ellen a Puskás Arénában, és közben azért is szurkolni kell, hogy a többi mérkőzésen számunkra kedvező eredmények szülessenek.

Erre különösen a varsói Lengyelország-Anglia találkozón lehet esély, amelyen az volna jó, ha az eddig százszázalékos angolok begyűjtenék a három pontot, mert ha mi is ezt tesszük, akkor pontszámban beérjük a lengyeleket. Egyéként ha az angolok győznek, akkor négy fordulóval a vége előtt gyakorlatilag bebiztosítják világbajnoki szereplésüket. Az Albánia-San Marino összecsapáson csodával érne fel egy vendéggyőzelem, az albánok minden bizonnyal nyerni fognak, így őket továbbra sem tudjuk megelőzni, de még játszunk ellenük hazai pályán októberben.

A magyar csapat eddig öt mérkőzést játszott a jövő évi katari világbajnokság selejtezősorozatában: márciusban Lengyelország ellen 3-3-as döntetlent ért el házigazdaként, majd San Marinóban 3-0-ra, Andorrában pedig 4-1-re nyert. Szeptemberben Angliától kikapott 4-0-ra a Puskás Arénában, ezt követően pedig Elbasanban 1-0-s vereséget szenvedett Albániától.

Az Andorra elleni vb-selejtező szerdán 20.45 órakor kezdődik a Puskás Arénában, a mérkőzés játékvezetője a szlovén Rade Obrenovic lesz.

A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es katari vb-re, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két pozícióban. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

A magyar válogatott Andorra legyőzésével feledtetheti az albánok elleni vereséget Forrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Európai világbajnoki selejtezők, 6. forduló: I csoport:
MAGYARORSZÁG-Andorra, Puskás Aréna 20.45
Lengyelország-Anglia, Varsó 20.45
Albánia-San Marino, Elbasan 20.45

A csoport állása: 1. Anglia 15 pont, 2. Lengyelország 10, 3. Albánia 9, 4. MAGYARORSZÁG 7, 5. Andorra 3, San Marino 0

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Bogdán Ádám (FTC), Dibusz Dénes (FTC)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich), Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia), Szalai Attila (Fenerbahce), Tamás Márk (Slask Wroclaw)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)