Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán este, Andorra ellen, a Puskás Arénában zárja a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának szeptemberi körét. A találkozót megelőzően kedden hivatalos sajtótájékoztatót tartott online a magyar együttes, amelyen Marco Rossi szövetségi kapitány mellett Nagy Ádám válaszolt az újságírók kérdéseire. 

Marco Rossi szövetségi kapitány elsőként arra adott választ, amelyre az Origo is rákérdezett, hogy az Eb-n kiválóan szerepelő magyar válogatott számára a kontinensviadal óta nem úgy jönnek az eredmények, ahogy azt mindenki várta, azaz mi tört meg ezen rövid idő alatt a csapatnál.

„Kielemeztük az elmúlt két meccset minden szempontból. Több dolog is hiányzott a játékból,

a legszembetűnőbb a lendület, a győzni akarás, az ütközés és a párharcok felvállalásának hiánya volt. Az akarás volt a legfőbb jellemvonásunk az Európa-bajnokságon, ami most hiányzott.

A fizikai adottságokkal is voltak gondok, amelyek egyébként több Eb-n szereplő válogatottra jellemző. Több csapat küzd fizikai visszaeséssel, nem csak ránk jellemző. Azon leszünk, hogy

– mondta az Origo kérdésére Marco Rossi, aki hozzátette, hogy az Anglia elleni vereség várható volt, a védekezés sokáig jól is működött, de a védekezésünk a végén szétesett, ezért is lett jelentős a különbség, míg Albánia ellen sok kívánnivalót hagyott maga után a teljesítmény.

Marco Rossi Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Kielemezzük az okokat. Meg vagyok győződve róla, hogy a vereségekből sokkal többet lehet tanulni. Bízom benne, hogy a vereségek tanulságul fognak szolgálni a jövőre nézve"

– tette hozzá az olasz szakember.

További újságírói kérdésre elmondta az olasz szakember, hogy nem szabad lebecsülni Andorrát.

„Többször elmondtam már, luxus bárkit is lebecsülni, főleg két vereséget követően. Elsődleges az, hogy győzzünk, a másodlagos, hogy jó teljesítménnyel, nagyobb különbséggel nyerjünk.

Utóbbi már plusz lenne számomra" – mondta Rossi, aki elárulta, hogy

taktikailag és az összeállítást illetően is lesznek változások a korábbi meccsekhez képest.

Az Albánia elleni találkozóra visszatérve elmondta, hogy a védekezés és a támadás közötti átmenet nem működött jól, hiába volt egyenlő a labdabirtoklás, nem voltak elég türelmesek a játékosok megvalósítani a taktikai elképzelést.

amikor otthagyja az embere, és meg tud villanni a kapu előtt, de ez végül nem fizetődött ki. Rendszeresen vissza kellett rendeződnünk, ez pedig sokat vett ki a játékosokból fizikailag" – árulta el Rossi. Hozzátette, Andorra ellen más lesz a felfogás, két támadóval lépünk majd fel.

Az olasz edző elmondta, nem követték a rutint a két vereség miatt, így másféle felkészüléssel várják az Andorra elleni meccset. Hozzátette, számára továbbra is az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy

továbbra is csak az edzői munkára figyeljen, hogy mit kell elvégezniük a játékosoknak, miközben érezhetően fogy a bizalom.

Most egyelőre csak az Andorra elleni sikerre, koncentrálnak, utána lesz több idő feldolgozni az elmúlt napokat.

„Andorra nyilván kevesebbet fog támadni, mint az elmúlt két ellenfelünk. Szervezett, hatékony csapatra számítok.

Azt szeretném kérni a szurkolóktól, hogy legyenek türelmesek, mert az ellenfél mélyen fog védekezni.

Jó példa az angolok elleni találkozó, ahol mi tettünk így, és a jóval erősebb rivális csak a 72. percben lőtt a második gólját. Hasonlóan védekezésű felfogású lesz Andorra, mint ahogy mi voltunk akkor" – zárta a szavait Rossi.

Az olasz Pisa magyar légiósa, Nagy Ádám a következő választ adta az Origo azon kérdésére, hogy mivel Andorra ellen mindenki győzelmet vár, ott motoszkál-e a fejekben, hogy mi van akkor, ha az elmúlt két meccs miatt görcsösebben lépnek pályára, és esetleg nem sikerül nyerni. Vagy félre tudják-e tenni az elmúlt hetet, és csak arra koncentrálni, hogy meglegyen a három pont.

„Félre fogjuk tudni tenni az elmúlt hetet. Az Albánia elleni találkozót követően átbeszéltünk mindent, és levontuk a következtetéseket. Persze ez

hogy így alakult a két meccs. Az angolok elleni nagykülönbségű vereség is fájó, az köszönt vissza, ami a Portugálok elleni Eb-n. Gyáva módon kezdtünk focizni, nem tudtuk megtartani a labdát. Fontos azon is dolgozni, ha jobb az ellenfél, akkor legyen labdatartás. Az albánok elleni vereségben pedig az az igazán fájó,

azért vagyunk dühösek, mert éreztük, hogy valamit felépítettünk, nőtt a szurkolók szeretete, és ezt nem szeretnénk egy hét alatt lerombolni. Hatalmas bizonyítási vágy ég bennünk.

Andorra ellen meg kell mutatnunk, hogy visszataláltunk a helyes útra" – árulta el az Origónak a középpályás.

Nagy Ádám Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzátette, hogy nem szabad görcsösnek lenni a vereségek miatt, inkább domináns és jó játékkal ki kell szolgálni a közönséget.

Ha így lesz, és a válogatott begyűjti a három pontot, akkor érzései szerint továbbra is nyitott lesz a harc a csoport második helyéért.

és akkor ki tudunk lábalni a mostani nehézségekből. Úgy érzem, hogy ahhoz, hogy tartani tudjuk azt a szintet, amit kemény munkával elértünk, ahhoz az kell, hogy ilyen meccsek ne csússzanak be. Emberek vagyunk, a hullámvölgyek kikerülhetetlenek, de akkor ez döntetlenben mutatkozzon meg, nem szabad a hajrában kapott góllal vereséget szenvedni" – árulta Nagy. Hozzátette, a vereségek ellenére nem szabad a saját kardjukba dőlni, mert bár a sebek nem múlnak el könnyen, jó játékkal javítani kell szerdán. Elmondta, csak közösen sikerülhet átvészelni ezt a hullámvölgyet.

„Az első perctől azt kell éreznie Andorrának, hogy nincs esélyük a pontszerzése. akkor nem lesz kérdés a siker" – zárta a szavait Nagy Ádám.

A Puskás Arénában szerdán 20.45 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője a szlovén Rade Obrenovic lesz.