Nyolc BL-meccs és egy debreceni tortúra a New York-i merényletek árnyékában

9/11: Húsz év telt el a terrortámadások óta, World Trade Center, Pentagon, terrortámadás, terrorista, al-Kaida, merénylet, fotó, galéria, 2021
394261 14: A fiery blasts rocks the World Trade Center after being hit by two planes September 11, 2001 in New York City. Spencer Platt/Getty Images/AFP (Photo by SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
2001. szeptember 11. Talán nincs a Földön olyan ember, aki ne tudná, mi történt akkor New Yorkban és Washingtonban. Az elmúlt napokban a borzalom 20. évfordulója okán mindenki megemlékezett erről a szörnyű támadásról. Ám egy dolog nem került szóba: ez egy keddi nap volt, és aznap indult a Bajnokok Ligája 2001-02-es szezonja a csoportmérkőzésekkel. És elindult egy magyar csapat is, hogy két nappal később Bordeaux-ban UEFA Kupa-mérkőzést játsszon. De ezt a meccset akkor és ott nem rendezték meg.

Közép-európai idő szerint délután háromnegyed háromkor csapódott be az első gép New Yorkban a World Trade Centerbe. Majd hamarosan a második is. Nem sokkal később kiderült, hogy valószínűleg nem baleset történt, hanem összehangolt terrortámadás. Ekkor már a szurkolók a kontinens nyolc városában az esti meccsre készültek. A nyolc stadionban a kamerák a helyükön voltak, a kábelek kihúzva, a nézőterek kitakarítva, a rendezők már az utolsó eligazításra vártak. A vendégcsapatok már szállodájuk aulájában gyülekeztek, várták a szokásos rendőri felvezetést.

Minden a megszokott rend szerint zajlott, a nyolc találkozót lejátszották.

Érdemes feleleveníteni ezeket a meccseket, amelyek az Egyesült Államokban történtek miatt teljesen elsikkadtak, jelentéktelenek lettek. Az A csoportban a Real Madrid az AS Roma otthonában nyert 2-1-re 72 ezer néző előtt. Figo és Guti lőtte a spanyol csapat két gólját, az olaszokét Totti. A Liverpool hazai pályán csak 1-1-et ért el a portugál Boavista ellen. Még rosszabbul járt az Arsenal, amely a spanyol Mallorca otthonában szenvedett 1-0-s vereséget.

A 2001. szeptember 11-én lejátszott BL-meccsek eredményei

AS Roma-Real Madrid 1-2
Lokomotív Moszkva-Anderlecht 1-1
Liverpool-Boavista 1-1
Dinamo Kijev-Dortmund 2-2
Schalke 04-Panatinaikosz 0-2
Mallorca-Arsenal 1-0
Nantes-Eindhoven 4-1
Galatasaray-Lazio 1-0

A másnapra, azaz szeptember 12-re kiírt nyolc BL-meccset azonban nem játszották le. Ezen a szerda reggelen az UEFA illetékesei 9 órakor összeültek Genfben. Az egyetlen még versenyben lévő magyar csapat, a DVSC tagjai másfél órával korábban, fél nyolckor találkoztak az Oláh Gábor utcai stadionban. Onnan mentek a debreceni reptérre, és indultak a csütörtökre tervezett UEFA-kupa mérkőzésre, Bordeaux-ba. A gépen a játékosokon és vezetőkön kívül szurkolók is voltak, akik nem keveset fizettek azért, hogy lássák a csapatot Franciaországban.

Ugyanis ez volt a klub második éve a nemzetközi színpadon, korábban egy párharcot vívott az UEFA-kupában.

1999-ben a Wolfsburg ellen. Érthető, hogy a csapatért rajongók közül nagyon sokan a német város után a franciába is el akarták kísérni a focistákat. A kocsival-busszal elindulók egy része már kedden nekivágott az útnak. A csapat repülője szerdán éppen Genf fölött járt, amikor megszületett az UEFA döntése, hogy a terrortámadás miatti kontrollálhatatlan nemzetközi helyzetben a szerdai BL, és a csütörtöki UEFA-kupa valamennyi mérkőzését elhalasztják.

Sepp Blatter (balra), FIFA- és Lennart Johansson, UEFA-elnöknek nehéz döntéseket kellett meghozniuk a terrortámadást követően Forrás: Keystone via AFP/Michele Limina

A déli 12 óra előtt nem sokkal Bordeaux-ban leszálló gép tagjait ezzel a hírrel várták a francia klub vezetői. A szurkolókat érthetően ez a hír nem lelkesítette. Közben úton-sínen is közelítettek a drukkerek a kupaellenfél városához.

Szilágyi Zoltán, aki különböző pozíciókban 50 éven keresztül tartozott a DVSC-hez, még ma is élénken emlékszik arra szerdára: „15 személyes kisbusszal mentünk Debrecenből. Jó hosszú az út Bordeaux-ig. Már Franciaországban voltunk, amikor a csapat játékosa, Böőr Zoli telefonált, hogy most szálltak le, és az a hír várta őket, hogy elmarad a mérkőzés. Azzal a lendülettel megfordultunk, és indultunk vissza."

A csapat is azonnal ült volna vissza a repülőbe, ám érthető, hogy a sok pénzért szállodát foglaló szurkolók nem értettek egyet ezzel a tervvel. Akkor már tudott dolog volt, hogy egy héttel később próbálják megrendezni a találkozót. Ám a drukkerek sem maradhattak egy hétig Franciaországban. Óriási vita volt a reptéren, végül a klub vezetői azzal győzték meg az őket elkísérőket, hogy mindenkinek a csapat érdekét kell szem előtt tartani. A repülő háromnegyed háromkor indult vissza Debrecenbe, és még francia légtérben volt, amikor az akkori ügyvezető igazgató, ifj. Makray Balázs bejelentette, hogy

aki elkísérte a csapatot, annak a klub állja a második útját akkor, amikor megrendezik a mérkőzést.

Sőt, szóbakerült gyűjtés is azok kárának enyhítésére, akik napokon keresztül portyáztak Európa országútjain.

Az igazi rajongókat nem tántoríthatta el semmi! Szilágyi Zoltánék is újra útra keltek a következő héten. Elmondása szerint legalább 1000 debreceni drukkolt az elhalasztott találkozón Bordeaux-ban. Mivel a két város távolsága közúton 2200 kilométer, sokan nem hivatalos világcsúcsot állítottak fel, hogy majdnem 9000 km-t utaztak egy 90 perces európai kupameccsért. És valószínűleg nem Szilágyiék kisbusza volt az egyetlen, amely a francia Riviéra érintésével ment vissza Debrecenbe.

Akkoriban rendszerint még ilyen volt a hangulat a Loki-meccseken:

A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a mérkőzést a portugál világsztárral Pauletával, továbbá a francia világ- és Európa-bajnokkal, Christoph Dugarryval felálló, és a játékvezető által gusztustalan módon támogatott Bordeaux 5-1-re nyerte. A találkozó után a DVSC akkori vezetőedzője, Pajkos János ezt mondta: „Elkerülhettük volna a súlyos vereséget, ha csak feleennyi nagy hibát követünk el, és ha 11 emberrel játszhatjuk végig a mérkőzést. Ennek ellenére otthon megpróbálunk visszavágni, hogy a szurkolók kedvébe járjunk. Nagyszerű csapat a Bordeaux, de ezúttal még a szerencse is segítette, ez pedig már sok volt nekünk."

A világtörténelem legsúlyosabb terrortámadása miatt elhalasztott mérkőzésen elszenvedett nagyarányú vereségről szóló történet nem érhet véget happy end nélkül. A visszavágón ugyanis a DVSC fantasztikus hangulatban 3-0-s vezetést harcolt ki, vagyis egy gólra volt a világszenzációt jelentő továbbjutástól. Végül 3-1-re nyerte a találkozót, de ezzel is kiesett.

A visszavágó második félidejének összefoglalója:

Ezt követően a Loki majdnem 20 évig csak a legritkább esetben hiányzott a nemzetközi kupák valamelyikéből. 2009-ben a DVSC volt az első magyar csapat, amely a mostani rendszerben lebonyolított Bajnokok Ligájában a csoportkörben szerepelhetett, és az első volt hazánkból az Európa-liga csoportkörében.

A bordeaux-i dupla kalandtúrát túlélő drukkerek pedig a kontinens minden pontjára elkísérték a csapatot. A debreceniek Zoli bácsija a következő nemzetközi szereplés alkalmával, a 2003-04-es évadban már hatalmas panoráma busszal szervezett utat Varasdra, Szalonikibe és Bruges-be. Majd a következő bő évtizedben mentek vele szurkolók focimeccsre a spliti kánikulába, a harkovi farkasordító hidegbe, mentek Manchesterbe, Liverpoolba, Bernbe, Genovába.