2021-ben csak a Barcelona és a Sevilla tudta legyőzni a sokak által eltemetett spanyol csapatot

Sergio Canales Real Betis
Real Betis' Spanish midfielder Sergio Canales (C) vies with Barcelona's Dutch midfielder Frenkie De Jong and Barcelona's Spanish midfielder Pedri (R) during the Spanish League football match between Barcelona and Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 7, 2020. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Hat győzelem, egy döntetlen, kilenc vereség – így állt a Real Betis csapata a La Liga 10. helyén a 2021. január másodikai, Sevilla FC elleni városi rangadó előtt. A zöld-fehérek vezetőedzőjének a nyáron kinevezett Manuel Pellegrini munkája kezd beérni, mert az azóta lejátszott 12 bajnokijukon a városi rivális mellett csupán a ligában magára találni látszó Barcelona tudta őket legyőzni. Vajon összejöhet-e a nemzetközi kupaindulás az andalúz együttesnek?

Jó kezekben az irányítás

Sok mindennel lehetne vádolni Manuel Pellegrinit, de azzal senki sem szállhat vitába, hogy személyében egy kiváló szakemberrel beszélünk, aki már minden szinten bizonyította képességeit. Mielőtt 2004-ben átkerült volna Európába, Dél-Amerikában három csapattal is bajnokságot tudott nyerni: az LDU Quitót ecuadori, a San Lorenzót és a River Plate-t pedig argentin bajnoki címre vezette.

A Villarrealból ő csinált spanyol topcsapatot, amelyik 2006 tavaszán a Rangerst és az Intert kiejtve egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelt.

Sőt, ha Juan Román Riquelme nem rontja el a tizenegyesét az Arsenal elleni párharcban, akkor lehet, hogy az akadémiájáról is híres csapat nem búcsúzott volna a legjobb négy között.

Juan Román Riquelme és Manuel Pellegrini fantasztikus dolgokat vittek véghez a Villarreallal Forrás: AFP/Jose Jordan

Az öt náluk töltött idényből egyszer sem zártak a 7. helynél hátrább, és a 2007-08-as szezonban az irányításával elért ezüstérem is a klub történetének legjobb eredménye. A chilei szakember munkájának legnagyobb elismerése gyanánt Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke az új Galaktikus érát vele a kispadon képzelte el.

A fővárosiak 2009 nyarán több mint 250 millió eurót költöttek új játékosokra: ekkor került Madridba Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso és Raúl Albiol is. A cél nem volt más, mint hogy elejét vegyék az azelőtt tökéletes szezont produkáló Barcelona egyeduralmának. Pellegrini nem járt sikerrel, a katalánok mögött „csak" a 2. helyen végzett a La Ligában, és a BL-ben sem sikerült megtörnie az immáron hat éve tartó nyolcaddöntős átkot.

A chileinek annak ellenére mennie kellett, hogy a Real soha előtte nem szerzett 96 pontot egy évadban,

és a 102 rúgott gólnál is csupán az 1989-90-es kiírásban rúgott többet a csapat. 2010 nyarán menesztették, de rögtön talált munkát: a katari tulajdonba kerülő Malága őt nézte ki a projekt élére.

A 19 éves Isco fontos láncszeme volt Pellegrini Malágájának Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A 2011-12-es szezonra megszerezték Ruud van Nistelrooyt, Santi Cazorlát, Joaquínt, és a szuper tehetséges, ekkor még csak 19 éves Iscót. A jó eredmény nem is maradt el, és 4. helyével kiharcolta a BL-indulást, ahol a következő évben a Borussia Dortmund elleni negyeddöntő visszavágójának 90. percében még továbbjutásra álltak. Aztán a 91. percben jött Marco Reus, majd két perccel később Felipe Santana, így a Malága nem jutott be a legjobb négy közé.

Az elődöntő kiharcolása ugyan elmaradt, de így is történelmi szezonnal zárhatta le malágai karrierjét is. 2013 nyarán ugyanis jött a szintén arab befektetők tulajdonába kerülő Manchester City ajánlata, amire szintén nem lehetett nemet mondani.

Pellegrini rögtön első szezonjában megnyerte a Premier League-t a Cityvel.

A bajnoki címig tartó menetelés a szerencsét sem nélkülözte a bajnokság hajrájában.

Hét fordulóval a vége előtt a rivális Liverpool 3-2-re legyőzte a manchesterieket, és az élről várhatta az utolsó fordulókat. Azonban a Pool 2-0-ra kikapott a Chelsea-től, majd döntetlent játszott a Crystal Palace-szal, így végül a Cityé lett az aranyérem. Pellegrini irányításával a ligakupát kétszer is megnyerték, 2016-ban pedig a BL elődöntőjébe is bejutottak, azonban ott a Real Madrid egy izgalmasnak ígérkező, de laposra sikerült párharcban egy Fernando-öngóllal kiejtette őket.

A Manchester Cityvel megnyert angol bajnoki trófeája a legértékesebb címe, amit valaha megnyert Forrás: AFP/Andrew Yates

A BL-búcsú után a City menesztette őt, kinevezve Pep Guardiolát a kispadra. Pellegrini Kínában kapott munkát, majd a Hebei China Fortune-nál eltöltött két év után visszatért Angliába, hogy a West Ham Unitednél teret engedjen kritikusainak azzal, hogy 2019 decemberében, a szezon közben kirúgják.

A 67 éves szakembert tavaly nyáron kereste fel a Real Betis, hogy véget vessen a klub vesszőfutásának. Ha azt nézzük, hogy korábban már két, korábban középcsapatként számon tartott spanyol együttest is feljebb tudott emelni (Villarreal és Malága), már akkor sem tűnt rossz választásnak. Márpedig a Real Betis pár éve elakadt a fejlődésben.

Nagy múlt, fantasztikus szurkolók, menő klubhimnusz

A La Liga eddigi 89 szezonjában mindössze kilenc csapat tudott bajnoki címet nyerni. A spanyol bajnokság 1929 óta íródó történetében a Real Madrid és a Barcelona több mint a trófeák kétharmadát bezsebelte (34+26), rajtuk kívül nem sok csapatnak termett babér.

A Real Betis még a hőskorban, az 1934-35-ös idényben tudott a legjobb lenni.

Egy kép abból a korból, amikor még meg tudták szorongatni a Barcelonát és a Real Madridot Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Spanyol Kupát már 13 csapat tudta megnyerni, a Betis 1977-ben és 2005-ben is hazavihette ezt a trófeát.

Az első siker igencsak emlékezetesre sikerült: az elmúlt egy évben teljesen lerombolt, madridi Vicente Calderónban az Athletic Bilbao ellen 2-2-es végeredmény után a 21. elvégzett büntető döntött a 8-7-tel záruló tizenegyespárbajban.

A Betis az 1990-es évek elején a másodosztályban ragadt három évre, 1994 szeptemberéig elodázva ezzel 1000. első osztályú bajnokiját. Sőt, 1992-ben csődközelben találta magát, de az 1,2 milliárd pesetás adósságból a szurkolók hamar összedobtak 400 millió eurót, akik bebizonyították, mennyire szeretik csapatukat.

Miután a Betis visszajutott az első osztályba, rögtön az első idényben a harmadik helyen zártak, majd két évvel később, szintén a sikeredző Lorenzo Serra Ferrer irányításával 1997-ben bejutottak a Spanyol Kupa döntőjébe. A Santiago Bernabéu közönsége ekkor egy Barca-sikert láthatott, miután Luis Figo a hosszabbításba torkolló összecsapás 114. percében - egy hihetetlenül komikus góllal - eldöntötte a mérkőzést.

Ez a bizonyos gól 2:04-től kezdődően látható:

A La Liga az ezredforduló környékén nagyon kiegyensúlyozott volt, a Barca és a Real mellett a Deportivo La Coruna és a Valencia is bajnoki címet tudott nyerni.

A Betis pedig 2005-ben kupagyőzelme mellett a negyedik helyével bejutott a BL-be, ahol a csoportkörben nem bírt a két angol sztárcsapattal, a Chelsea-vel és a Liverpoollal.

Az andalúzok ezután alsóházi csapattá silányultak, amiből a 2012-13-as szezonban próbáltak meg kitörni. Hetedik helyüknek köszönhetően elindulhattak az Európa-ligában, ahol csak a városi rivális Sevilla tudta őket megállítani. Hiába tudtak Léo Baptistao és Salva Sevilla góljaival 2-0-ra nyerni a Ramón Sánchez Pizjuánban, a visszavágót hazai pályán ugyanennyire veszítették el, majd a büntetőpárbajban is nyert helyzetből buktak el.

A csapat otthona, a Benito Villamarín az egyik leghangulatosabb stadion Spanyolországban. A lelátó egyes szintjei a madridi Bernabéuhoz hasonlóan szinte a pálya felett tornyosulnak, kiváló atmoszférát teremtve az 55 ezer rendkívül fanatikus drukkernek egyik kedvenc klubhimnuszunk elénekléséhez.

Nem véletlen, hogy a Sevilla FC elleni városi rangadójuk kapta az „El Gran Derbi" nevet, és nem mondjuk a madridi derbi, vagy az El Clásico. A Betis mostanában csak nagyon ritkán tudja legyőzni ellenfelét ezeken a meccseken, de amikor legyőzi, az emlékezetesre sikerül. Elég csak a három évvel ezelőtti találkozójukra gondolni, amikor idegenben 5-3-ra tudtak diadalmaskodni.

Jöhet végre a szintlépés?

Mióta legutóbbi kiesése után 2015-ben, azonnal visszajutott a La Ligába, a Betis minden évben az egyik legérdekesebb csapatnak számított Spanyolországban, amelyik rendre elmaradt a várakozásoktól. Illetve egyszer nem, a 2017-18-as kiírást a hatodik pozícióban tudták zárni, így az Európa-ligában ismét megmutathatták magukat.

A csoportkört a Dudelange, az Olympiakosz és az AC Milan társaságában veretlenül zárták, de a Rennes ellen rögtön az első körben elbúcsúztak az egyenes kieséses szakaszban. Quique Setién irányításával egy olyan vezetőedzője volt a csapatnak, amelyik az elmúlt pár évben elsőként alkalmazta a mostanában Ronald Koeman és Zinédine Zidane által is párszor elővett három védős felállást Spanyolországban.

Vajon mi sül ki Pellegrini és a Betis kapcsolatából? Forrás: AFP/Cristina Quicler

A vezetőedző egy sok passzos, kreatív focit igyekezett játszatni csapatával, amiből egyetlen dolog hiányzott: egy igazán gólérzékeny támadó. A csalódást keltő, tizedik hellyel záruló évad után 2019 nyarán távoznia kellett a kispadról. Az új edző, Rubi – Borja Iglesias személyében – már megkapta a hőn áhított befejező csatárt, de a szenvedés tovább folytatódott: a 15. pozícióval minden várakozást alulmúlt, így nem lehetett maradása.

Az előző idény egyetlen szép emléke az lehetett az andalúzok számára, amikor a 39 éves klublegenda, Joaquín az Athletic Bilbao ellen egy félidő alatt mesterhármast rúgott, egymaga megnyerve ezzel a baszkok elleni mérkőzést.

A vezetőség választása Manuel Pellegrinire esett, akivel két gőzelemmel kezdte a most zajló idényt a Betis. A harmadik forduló után az első helyen állt a táblázaton, de az év végére visszaesett a csapat játéka.

Hat győzelem, egy döntetlen, kilenc vereség – így állt a Real Betis csapata a La Liga tizedik helyén a 2021. január másodikai Sevilla FC elleni városi rangadó előtt.

Innen jött egy hatalmas kilábalás: Borja Iglesias és a többi játékos is elkezdte berugdosni a helyzeteit, aminek hatására a csapat elkezdett nyerni. A 2010-es évek egyik legnagyobb tehetségének tartott Sergio Canales 30 éves korára érett be annyira, hogy a zöld-fehéreknél látott játéka alapján Luis Enrique rendszeresen meghívja őt a spanyol válogatottba.

Sergio Canales (balra) válogatott formában játszik a Betisben Forrás: AFP/Cristina Quicler

Canales jelenti a kreativitást a Betis középpályáján, az Európa-bajnok William Carvalho és a mexikói Andrés Guardado pedig a stabilitást. A világbajnok Nabil Fekir olyan dolgokra képes, mint amit legutóbb a Levante ellen csinált. Ha Pellegrininek sikerül beépítenie a szélre a 20 éves mexikói Diego Lainezt is a következő időszakban, akkor azzal még gyorsabbá válhatna az együttes.

A Betis a 2021-ben lejátszott bajnokijai közül csupán a BL-induló helyen álló Barcelonától és a Sevillától kapott ki, a gyengébb ellenfelekkel szemben hozza a kötelezőket. Ez nem működne egy olyan edző nélkül, mint Pellegrini, akivel a március végi válogatott szünetre utolérte az 5. helyen álló Real Sociedadot. Spanyolország egyik legizgalmasabb csapata megérdemelné a nemzetközi kupaindulást a szezon végén.