Az Athletic Bilbao a Real Madrid után a Barcelonát is legyőzve megnyerte a Spanyol Szuperkupát - videó

Inaki Williams Athletic Bilbao
Athletic Bilbao's Spanish forward Inaki Williams celebrates after scoring Athletic's third goal during the Spanish Super Cup final football match between FC Barcelona and Athletic Club Bilbao at La Cartuja stadium in Seville on January 17, 2021. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Athletic Bilbao hosszabbításban 3-2-re legyőzte a Barcelonát, aminek köszönhetően harmadik alkalommal is megnyerte a Spanyol Szuperkupát.

Mivel a Real Madrid nagy meglepetésre 2-1-re kikapott az Athletic Bilbao csapatától az elődöntőben, ezért a Real Sociedadot legyőző Barcelona ismét egy baszk klub ellen léphetett pályára Sevillában. A katalánok így egy El Clásico helyett egy másik nagy hagyományokkal bíró rangadón hódíthatták el első trófeájukat a 2020-21-es szezonban.

Ronald Koeman, a Barcelona vezetőedzője a

ter Stegen - Sergino Dest, Araujo, Lenglet, Alba - Frenkie De Jong, Busquets, Pedri - Dembelé, Messi, Griezmann

tizenegyet küldte pályára kezdőként. Az első kapura tartó lövésre 26 percet kellett várni, amit a Bilbao védője, Ander Capa eresztett meg, de Marc André ter Stegen védeni tudott.

A 40. percben Antoione Griezmann góljával megszerezte a vezetést a Barcelona. A világbajnok francia támadó egy Messi-Alba összjátékot követően elé pattanó labdát lőtt a kapuba.

Az utolsó öt percet leszámítva a mezőnyjáték és a helyenként erőszakos megmozdulások domináltak, de a Bilbao a 42. percben mégis egyenlíteni tudott. Inaki Williams védők mögé rúgott beadásából Oscar De Marcos volt eredményes.

A szünetet követően a baszkok Raúl García góljával a vezetést is megszerezhették volna, ha a csütörtökön a Real Madrid elleni meccset eldöntő támadó nem lett volna lesen, mielőtt a kapuba fejelt. Azonban így a videbíró érvénytelenítette a találatot.

A második játékrészben ezután sokáig nem sok minden történt, egészen a 77. percig, amikor Griezmann második góljával ismét megszerezte a vezetést a Barca. A gólpasszt ezúttal Jordi Alba adta neki.

A hajrában a Bilbao már szinte alig jutott labdához, a rendes játékidő utolsó percében mégis sikerült az egyenlítés. A csereként beállt Asier Villalibre hosszabbításra mentette a döntőt.

A kétszer tizenöt perces ráadás rosszabbul nem is kezdődhetett volna a Barcának: a 93. percben Inaki Williams fantasztikusan nagy gólt rúgott. A Bilbao támadója varázslatosan lőtte ki a hosszú felső sarkot.

A ráadás első felében a Bilbao jól védekezett, a katalánok nem tudtak helyzetbe kerülni. Sőt, a 112. percben Unai Núnez hagyta ki a meccslabdát. Ám ennek nem lett komoly következménye.

Az Athletic Bilbao meglepetésre 3-2-re legyőzte a Barcelonát, amivel megnyerte a Spanyol Szuperkupát.

Marcelino García Toral, a Bilbao nemrég kinevezett vezetőedzője ezúttal is sikerrel járt egy Barca elleni kupadöntőben. Legutóbb másfél éve még a Valencia vezetőedzőjeként a Spanyol Kupa fináléjában tudta legyőzni a katalánokat.

Spanyol Szuperkupa, DÖNTŐ
Barcelona - Athletic Bilbao 2-3 hosszabbítás után (1-1, 2-2, 2-3)