Vágólapra másolva!
A 2020-as esztendőre a járványhelyzet miatt biztosan rossz szájízzel fogunk majd visszaemlékezni, ám így is akadtak bőven olyan sportpillanatok, amely szebbé tették az idei évet. Az egyik ilyen csoda a Ferencváros labdarúgócsapatának a Bajnokok Ligája-szereplése volt, a zöld-fehér együttes ugyanis hatalmas bravúrt végrehajtva, 25 év várakozás után jutott ismét a világ legjobbjai klubcsapatai közé. Szergej Rebrov együttese nem akármilyen utazáson vett részt, amelynek nagy részéből a koronavírus-járvány miatt szurkolók sajnos kimaradtak. Így azok, akik újságírók, riporterek, kommentártorok vagy akár fotósok, akik ebben a helyzetben mégis a helyszínen lehettek részesei a nem mindennapi pillanatoknak, szerencsésnek érezhették magukat. Bár a BL-csoportban már nem sikerült tovább írni a csodát a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev társaságában, a Fradi így is nagyon büszke lehet arra, amit elért a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Hohó! Hohó! Hohó! Vincze Ottó!"

A Ferencváros 25 évvel ezelőtt, 1995-ben írt nem mindennapi fejezetet írt a magyar labdarúgás aranykönyvébe,

miután az 1-0-s idegenbeli siker után augusztus 23-án Budapesten 1-1-es döntetlent ért el a belga Anderlecht ellen és bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája 16 csapatos főtáblájára.

A BL-főtábláján aratott első és máig egyetlen magyar győzelem, a Grasshoppers elleni idegenbeli 3–0-s diadal,

Hajdu Attila tizenegyes-védése, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó góljai, a Real Madrid elleni 1-1, az akkori címvédő Ajax elleni mérkőzések, mind-mind feledhetetlenek.

Ki ne emlékezne Knézy Jenő azóta már szállóigévé vált mondataira. "Hohó! Hohó! Hohó! Vincze Ottó! Három a magyar igazság. Ez a fiú ma este nagy játékos lett!", vagy éppen a „hát, még ha Hajdu megfogná?! Megfogja! Emberek! Megfogja!"

2020-ban arra készültek a Fradinál, hogy méltón megemlékeznek a negyed évszázaddal ezelőtti varázslatról, de talán arra csak a legelvakultabbak gondoltak az FTC-nél, hogy a klub megismétli a csodát. Mert ahogy 25 évvel ezelőtt szinte lehetetlen volt egy magyar csapatnak bejutnia a legjobbak közé, az most talán még hatványozottabban igaz. A topcsapatok, de még a török, a görög, a horvát, vagy éppen a skót csapatok is olyan költségvetéssel rendelkeznek, amelyről a hosszú évek kemény munkája miatt hazai szinten gazdagnak számító Ferencvárosnál csak álmodozni mernek.

Út a BL-csoportkörig

A magyar bajnokcsapat a Djurgarden, a Celtic, a Dinamo Zagreb és a Molde kiejtésével jutott be a BL-csoportkörbe. Persze ahogy ez lenni szokott, ez estben is voltak olyan hangok, hogy a Fradi csak amiatt ért el hatalmas bravúrt, mert a járványhelyzet miatt a playoff-kört kivéve egymeccsesek voltak a csaták. Ezekkel a hangokkal azonban nem érdemes foglalkozni, mindig lesznek emberek, akik egy ekkora csodának is képtelenek örülni. Mert igenis volt mink örülni.

Sokan már a svéd bajnok Djurgarden ellen féltették az FTC-t az első körben, azonban ezt az akadályt Tokmac duplájával könnyedén vette a Fradi.

Tokmac volt a Djurgarden elleni meccs hőse Fotó: Polyák Attila - Origo

A következő fordulóban hatalmas falatot kapott a magyar együttes, amelynek idegenben kellett legyőznie a Celticet.

Ez pedig Sigér és Tokmac találatával sikerült is, hiába játszott a statisztikák alapján a skót bajnok hatalmas fölényben.

A Celtic kiejtése után egy jó ismerőst, a Dinamo Zagrebet kapta a Fradi, amelynek volt miért visszavágnia, ugyanis a horvát bajnok 2019 nyarán 4-0-ra nyert a Groupama Arénában, így 5-1-s összesítéssel búcsúztatta a BL-selejtezőből a Ferencvárost. Ezt a mérkőzést már volt szerencsém a helyszínen követni, és már a találkozó előtt érezhető volt, hogy bizony ez a meccs más lesz. Na nem csak a szurkolók hiánya miatt, Szergej Rebrov csapata a skót sztárcsapat kiejtése után ugyanis hatalmas önbizalommal lépett pályára.

A Fradi a Dinao Zagrebet is kiejtette Fotó: Koncz Márton - Origo

Itt ki kell emelni, hogy bár a stadionban nem lehettek ott a drukkerek, ám a Groupama Arénán kívül összegyűltek a zöld-fehér csapat fanatikusai, a szurkolásuk pedig be is hallatszott, amely plusz erőt adhatott a hazai játékosoknak.

Az FTC végül 2-1-re nyert a harmadik fordulóban Lovrencsics és Uzuni találatával, így már csak egy lépésre került az újabb történelmi sikertől.

Ezt a lépést, illetve lépéseket – a playoffban ugyanis már kétmeccses párharcok voltak – pedig a norvég Molde ellen kellett megtennie a Rebrov-csapatnak. Ezúttal a norvégok nem kiabáltak álomsorsolást, mint a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságot megelőző válogatott pótselejtezőn, de nem titkolták, azért nem bánják, hogy a magyar együttes ellen kell kiharcolniuk a csoportkörbe jutást. Azóta már tudjuk az eredményt, szerencsére ismét lógó orral kellett tudomásul venniük, hogy nekik magyar földön fociban nem igazán terem babér mostanság. Az első meccsen ugyanis 3-3-s döntetlen született, méghozzá igencsak fordulatos találkozón.

A Fradi már 2-0-ra is vezetett, majd fordított a Molde, de végül Haratin a 87. percben nagyon fontos gólt szerzett büntetőből.

A budapesti visszavágóra 2020. szeptember 29-én került sor a Groupama Arénában, ahol hatalmas örömömre ismét én tudósíthattam a mérkőzésről. Életem legmeghatározóbb élményei közé tartozik a 25 évvel ezelőtti BL-csoda, ugyanis bár akkor még csak kilenc éves voltam, végül az akkor átélt pillanatok az egész életemet meghatározták. Ennek megfelelően talán jobban izgultam a mérkőzés napján, mint a játékosok. A Fradi és az általam olyannyira imádott magyar foci ismét hatalmas lehetőség kapujában állt.

A Ferencváros 25 év után szerepelhetett ismét a Bajnokok Ligájában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár végül a budapesti mérkőzés nem hozott látványos focit,

a Fradi a gólnélküli döntetlennel bejutott a BL-főtáblára, és ismét történelmet írt. Nem csoda, hogy a csapatot ismét a stadion mellett támogató szurkolókkal közösen elképesztő ünneplés vette kezdetét.

A szakmai dicsőség mellett pedig pénzügyi szempontból is nagy sikert aratott a Fradi. A kvalifikációban 1,4 millió eurót kapott a csapat, emellett 15,25 millió euró járt a főtáblás részvételért, és 1,1 millió euró az UEFA-együttható után,

amely 17,75 millió euró. Ez átszámolva 6,368 milliárd forintnak felel meg.

Emellett még egy ismeretlen nagyságú, de vélhetően 1 millió euró alatti összeget kap az FTC a tévés közvetítési díjakért is, és bár a jegyekből származó bevételek nagy kiesést jelentettek – a koronavírus-járvány miatt a hat BL-csoportmeccséből négyet (közte mind a három idegenbeli találkozóját) zárt kapuk mögött volt kénytelen lejátszani –, így sem járt rosszul a magyar bajnok.

Ami a szakmai sikert illeti,

a Ferencváros a legfrissebb csapatrangsorban a 112. helyen áll az elmúlt két év fantasztikus nemzetközi szereplésének köszönhetően, ami azt is jelenti, hogy Szergej Rebrov csapata több mint 200 helyet lépett előre 2017 óta.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, hogyan teljesített a csapat a csoportkörben.

Messi és Ronaldo a Fradi ellen

Nehéz lenne azt mondani, hogy könnyű csoportba került Szergej Rebrov csapata. A Fradit ugyanis a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel hozta össze a sors. Már a sorsolás után lehetett tudni, hogy az ukrán és

a magyar együttes nagy valószínűséggel a csoport harmadik helyéért fog harcolni, amely tavaszi El-szereplést ér.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi várt a Fradi játékosaira Forrás: AFP/Josep Lago

A Ferencváros pedig talán nem is kezdhetett volna nehezebb meccsen, mint a Lionel Messivel felálló Barcelona ellen a Nou Campban. A nagyon bátran kezdő, lesgólt és kapufát is lövő Fradi végül 5-1-es vereséget szenvedett Barcelonában. Az első félidőben Messi és Ansu Fati révén a Barcelona jutott két gólos előnyhöz, ezt Coutinho növelte a második félidő elején 3-0-ra.

Aztán jött a Fradi és Tokmac, aki kiharcolt egy tizenegyest, Haratin pedig 25 év után szerzett ismét ferencvárosi gólt a BL-ben.

Haratin gól szerzett a Barcelona ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

Pedri és Dembelé még a végén betalált, így született meg a Barcelona negyedik és ötödik gólja. A Ferencváros mindent elkövetett a szoros eredményért, tisztességesen harcolt és nem vallott szégyent a világ egyik legjobb csapatának az otthonában.

Ezt kövezően jöhetett az első hazai csoportmeccs, méghozzá ha korlátozott számban is, de végre szurkolók előtt. Az UEFA különböző előírásai miatt 5200 bérletet értékesíthetett a klub a Groupama Arénába a Dinamo Kijev ellen. De legalább végre a meccs helyszínére menet már olyan érzése volt az embernek, hogy futballmeccsre megy. Nem is akármilyenre, 25 év várakozás után a lelátón figyelhettem, ahogy az ukrán sztárcsapat az első félidőben Cihankov és De Pena révén kétgólos előnyre tett szert, a második játékrészben előbb

Tokmac révén szépített a Fradi, majd Boli találatával a hajrában egyenlített.

A Fradi az egyik pontot otthon tartotta a Dinamo Kijev ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár a végén megvolt az esély az FTC sikerére is, fantasztikus élményt jelentett a Fradi feltámadása, és történelmi pontszerzése.

A következő körben Ferencváros 4-1-re kikapott hazai pályán a Juventustól, így továbbra is egy ponttal állt a G csoportban.

Az olaszoknál Morata két gólt szerzett, a Fradi a 90. percben talált be Franck Boli révén.

Boli betalált a Juventus otthonában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Puskás Arénában rendezett találkozón az érvényben lévő biztonsági intézkedések mellett lehettek nézők, akik végig hangosan buzdították a magyar csapatot Cristiano Ronaldóék ellen, és a Groupamánál jóval nagyobb Puskás Arénában is olyan hangulatot teremtettek, amelyről a találkozót követően még az olasz sztárok is ódákat zengtek.

A főtábla 4. fordulójában ismét a Juventus következett, ám ezúttal idegenben. A Fradi remekül játszott az olasz rekordbajnok Juventus otthonában – a magyar bajnok Myrto Uzuni góljával vezetett –,

nagy meglepetésre sokáig pontszerzésre állt a végső győzelemre is esélyes torinói csapat ellen, végül a 92. percben egy balszerencsés Morata-góllal kapott ki 2-1-re.

A találkozó után az olasz lapok és a Juventus sztárjai is kiemelték, hogy nem ez volt a csapat legjobb mérkőzése, azt viszont mindenki elismerte, hogy ebben komoly szerepet játszott a Ferencváros, amely elképesztő szervezettséggel futballozott Torinóban.

A Fradi közel állt a bravúrhoz Torinóban Forrás: AFP/Miguel Medina

„Szerencsénk volt. Néha nincs velünk, most velünk volt. Ha pontokat vesztettünk volna, lehet, hogy nem tudtam volna aludni. A Ferencváros tökéletes mérkőzést játszott,

– nyilatkozta Alvaro Morata a meccs után.

Az utolsó hazai mérkőzésre sajnos ismét nézők nélkül került sor, méghozzá elképesztő decemberi hidegben. Ám a nem az időjárás volt az egyetlen, amely megnehezítette a helyszíni munkavégzést.

Sikerült ugyanis pont egy olyan „kolléga" szomszédságába ülni, aki magyar ember létére a Messi nélkül érkező Barcelonának szurkolt.

Számomra már az is elfogadhatatlan, hogy valaki a hazája csapat ellen drukkol, de ha így is van, akkor legalább tegye csendben, ne hangosan, minden gólnál felugrálva, úgy, hogy azzal felidegesítsen mindenkit maga körül. Sajnos volt oka az örömre,a Ferencváros ugyanis 3-0-s vereséget szenvedett az FC Barcelona ellen. Szergej Rebrov együttese már az első félidőben nagy hátrányba került, ugyanis Griezmann, Braithwaite és Dembélé is betalált.

A Barcelona megérdemelten győzött a Puskás Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrészben a Barcelona magabiztosan tartotta az előnyét, így az FTC a Dinamo Kijev otthonában szállhatott harcba az Európa-ligát érő harmadik helyért.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó meccsén a Dinamo Kijev otthonában lépett pályára.

Az ukránok egy szöglet után szerzett Popov-góllal 1-0-ra nyertek, ezzel ők folytathatják majd az Európa-ligában.

Nem jött össze a bravúr Kijevben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Pedig a Fradi bátran, helyenként komoly fölényben játszott, de ezúttal gólt nem sikerült szerezni, így véget ért a zöld-fehér együttes európai kupakalandja.

Jövőre újra a BL-ben játszana a Ferencváros

Ahogy az életben, úgy a labdarúgásban sincsen ha, mégis érdemes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha az első Dinamo Kijev elleni összecsapáson nem kétgólos hátrányból kell felállnia a Fradinak, vagy éppen akár csak öt perccel tovább tart a meccs. Az ukrajnai mérkőzés kapcsán is lehet hiányérzet a magyar szurkolókban és persze a játékosokban is, mert a játék képe alapján, ha jobban sáfárkodik a Fradi a helyzetivel, akkor most tavaszi El-folytatásról beszélnénk.

Orosz Pál az FTC Zrt. vezérigazgatója joggal büszke a csapatra Fotó: Polyák Attila - Origo

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója boldogan értékelt a csoportkör végét követően.

Orosz Pál szerint a hátterét tekintve a Ferencváros továbbra is olyan csapat, amely az Európa-liga csoportkörében lehet érdekelt, ugyanakkor hozzátette, hogy „evés közben jön meg az étvágy". Mint mondta, ahhoz azonban, hogy ez elérhető legyen, először meg kell nyerni a magyar bajnokságot. A

Ferencvárosnál a következő cél az, hogy ahová most visszakerült, ott meg is ragadjon. Orosz Pál úgy látja, a BL-szereplés az egész magyar futball és a Ferencváros minden szereplőjének a sikere,

jelenleg pedig olyan jó a „csillagok állása" a klubnál, hogy ezen az úton kell tovább dolgozniuk.

Szergej Rebrov csodát tett a Fradival Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Ferencváros ukrán sikeredzője is reméli, hogy ez nem egyszeri bravúr volt a csapatától.

„Ezek a tapasztalatok nagyon sokat segíthetnek a jövőben, de csak akkor, ha a játékosok is fejlődni akarnak.

Remélem, mindenkiben meglesz a vágy, hogy jövőre újra a Bajnokok Ligájában szerepelhessünk. Sajnálom, hogy a szurkolók nem lehettek itt velünk,

ők és a játékosok is megérdemelték volna. Büszke vagyok a játékosokra. Kicsit csalódott is vagyok, de nagy tapasztalat volt ez a BL-főtábla" – mondta Szergej Rebrov a csoportkör végén.

A Fradinak nincs oka szégyenkezésre, sőt, kiválóan helytállt, az egyik legerősebb négyesben sem volt pofozógép, és az utolsó pillanatig harcban volt az Európa-liga-szereplést érő harmadik hely megszerzéséért. A szép magyar futballősz után mi mást kívánhatnánk, mint hogy teljesüljön Szergej Rebrov vágya, és a Fradi jövőre ismételje meg ezt a csodát.