A klubok harmadszor is leszavazták az öt csere lehetőségét a PL-ben

Jack Grealish Aston Villa
Aston Villa's English midfielder Jack Grealish wears a rainbow captain band during the English Premier League football match between Wolverhampton Wanderers and Aston Villa at the Molineux stadium in Wolverhampton, central England on December 12, 2020. (Photo by Rui Vieira / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A csapatok és az edzők számára továbbra is marad a három cserelehetőség meccsenként az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Erről a Premier League húsz klubjának vezetői döntöttek csütörtöki értekezletükön.

Hiába szorgalmazta több szakember az öt cserét - a címvédő Liverpoolt vezető Jürgen Klopp egyenesen "szükségszerűnek" nevezte a változást, míg a Manchester City trénere, Josep Guardiola "katasztrófának" tartja a jelenlegi három cserét -, a javaslat nem kapta meg a szükséges támogatottságot, amit 14 érintett igenje jelentett volna.

Az európai topligák közül egyedül Angliában nem lehet a csapatoknak meccsenként ötöt cserélni, eltérően a francia, a német, az olasz és a spanyol első osztály gyakorlatától.

A változtatásról szóló javaslatot már harmadszor szavazták le a PL-klubok. Ugyanakkor új fejlemény, hogy a hétvégi bajnoki fordulótól kezdve az eddigi hét játékos helyett kilencet lehet nevezni a kispadra.

A klubok egyúttal hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy a jövőben legyen lehetőség agyrázkódás gyanúja esetén két további cserére a normál esetben lehetséges hármon túl. Utóbbi témában szerdán a futball szabályalkotó testülete (IFAB) tett ajánlást, és javasolta az újítás tesztelését. Az angolok megkezdték az orvosi protokoll kidolgozását, és úgy készülnek, hogy januártól már a gyakorlatban is próbát tesznek vele.

Az IFAB szerdán arról is határozott, hogy - a koronavírus-járvány futballra gyakorolt hatását figyelembe véve - a nemzeti bajnokságokban 2021 végéig, míg a nemzetközi eseményeken 2022 nyaráig lehetőség van megtartani az öt cserét. Ugyanakkor a nemzeti, valamint a kontinentális tagszervezetek hatáskörébe tartozik, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel vagy sem.