Vágólapra másolva!
Magyarország csütörtök este óriási bravúrt bemutatva az utolsó percekben fordította meg a sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtezőjét Izland ellen a Puskás Arénában. Az Európa-bajnokságra kijutott magyar csapat nem sokáig pihenhet, mert vasárnap este már Szerbiát fogadja Budapesten a Nemzetek Ligája csoportmeccsén. A találkozó előtt szombat délben a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) online sajtótájékoztatót tartott Marco Rossi szövetségi kapitány és a válogatott középpályása, Kalmár Zsolt részvételével.

A sajtótájékoztató csütörtöki visszatekintéssel kezdődött. Az Izland elleni mérkőzésen Nego és Szoboszlai góljaival a magyar válogatott 2-1-re győzött és így kijutott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra. A kontinenstornán a nemzeti tizenegy hazai pályán fogadhatja majd az aktuális világbajnok Franciaországot és az Európa-bajnok portugálokat is. A sorsdöntő meccsen nem lehetett a csapata mellett Marco Rossi szövetségi kapitány, mert korábban elkapta a koronavírust és karanténba került.

"Megköszöntem a játékosoknak, hogy lehetővé tették azt, hogy a közös álmunk teljesüljön és kijussunk az Európa-bajnokságra."

- kezdte a sajtótájékoztatót Marco Rossi arra a kérdésre válaszolva, hogy mit mondott a csapatnak a győztes mérkőzést követően. A kapitánynak egyébként a meccset követően Egervári Sándor és Bernd Storck is gratulált telefonon, előbbivel egyébként szoros barátságot ápol az olasz szakember.

Majd ezek után kitért arra is, hogy érzi most magát:

"Sokkal jobban vagyok, szombat reggelre minden tünetem elmúlt, és minden jel arra mutat, hogy gyorsan túlesek a betegségen.

A Nemzetek Ligája-meccseken néhány változtatás kell majd a csapatban, ezek egy része kötelező jellegű, míg mások az én döntéseim miatt lesznek majd" – folytatta a szövetségi kapitány a karantén miatt Skype-kapcsoláson keresztül.

Az Origo kérdésére, hogy miképp motiválja majd a csapatát a Nemzetek Ligájában most, hogy kijutott a válogatott az Eb-re, az olasz szakember elmondta, hogy: "A vasárnapi mérkőzés kapcsán, mert mindig a következő meccsre koncentrálunk,

sokkal könnyebb dolgom lesz egy olyan válogatottal, amelyik győzött a pótselejtezőjében, mint a szerb szövetségi kapitánynak, akinek a csapata nem nyert a saját pótselejtezőjén."

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya már sokkal jobban érzi magát. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kapitány már korábban hazautazott Telkiből, nehogy megfertőzzön bárkit a csapatból, így a feleségével, aki szintén elkapta a betegséget, együtt nézték a mérkőzést. A lefújás után a kapitány felhívta a gyerekeit és sírva ünnepeltek együtt.

"A Nemzetek Ligájában teljesen váratlan, hogy itt tartunk. Jelen pillanatban csak a következő mérkőzésre koncentrálunk. Ha a szerb válogatott keretét nézzük, akkor azt látjuk, hogy hihetetlen képességű labdarúgókból áll.

- tért ki Marco Rossi a vasárnap esti mérkőzés esélyeire, majd az elmúlt két év fejlődéséről is beszélt:

"Ha ki kellene emelnem egy teljesen nyilvánvaló aspektust, amiben változtunk az elmúlt két évben, az a statisztikai szempont. Ha ezt megnézzük, akkor olyan, mintha két, teljesen más válogatottról lenne szó. Egyrészt, ha megnézik hány pontot tudtunk szerezni, másrészt, hogy mindezt kik ellen tudtuk megtenni.

Abban is sokat javult a válogatott, ahogy mentálisan hozzáállnak egy-egy mérkőzéshez. Például ha egy ellenfél presszionál bennünket, ott is tudunk támadásokat építeni és akkor is aktívak tudunk lenni, ha nem nálunk van a labda.

Ha a csapatot magát megnézzük, láthatjuk, hogy egy generációváltás is megtörtént. Ha a 2018. szeptemberi csapatot összehasonlítjuk a mostanival, akkor látható, hogy körülbelül a keret kétharmada változott ez idő alatt."

Marco Rossi már tud néhány szót magyarul Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Újságírói kérdésre azt is elmondta Marco Rossi, hogy próbált már megtanulni magyarul, de többször beletört a bicskája a nehéz nyelvbe. Ezután Kalmár Zsolttal folytatódott a sajtótájékoztató, szintén online.

Az Origo is feltette a kérdést, hogy egy Eb-re való kijutás után mennyire lesz nehéz motiváltnak lenni a Nemzetek Ligája mérkőzésekre:

"Nem lesz nehéz felpörögni, mert komoly célja van a csapatnak, van esély megnyerni a csoportot, és mindent meg fogunk tenni, hogy ezeken a meccseken megszerezzük a három pontot."

-kezdte a DAC középpályása.

Kalmár Zsolt (középen) reméli, hogy sokat játszhat még a válogatottban. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

"Most játszottam először Szoboszlai Dominikkal egy mérkőzésen, és úgy gondolom, hogy a jövőben, ha többet fogunk együtt játszani, akkor még jobbak lehetünk.

A 25 éves játékos a mérkőzés után beszélt a DAC edzőjével, Bernd Storckkal, aki gartulált neki a továbbjutáshoz. A zárt kapus meccs kapcsán Kalmár elmondta, hogy nagy hátrány volt, hogy a nehéz pillanatokban nem voltak ott a szurkolók, ugyanakkor a csendben így hallhatták jobban egymást a pályán.

"A legfőbb kulcs a csapatnál, hogy jó a közösség és mindenki ugyanazért a célért harcol és ez a pályán is látszik, ahogy a második gólnál is örültünk, mindenki egymás nyakában volt."

- tért ki Kalmár a magyar válogatott sikerének titkára. A 2021-es Európa-bajnokság kapcsán a középpályás elmondta, hogy mind a három mérkőzés nagyon jó tapasztalat lesz a csapatnak, hogy hova kell eljutniuk.