Négy válogatottban is feltűnhetnek NB I-es játékosok a jövő nyári foci-Eb-n

FBL-EUR-NATIONS-GER-UKR Horizontal
Germany's defender Matthias Ginter (L) vies for the ball with Ukraine's midfielder Oleksandr Zubkov (R) during the UEFA Nations League Group 4 football match of Germany vs Ukraine on November 14, 2020 at the Red Bull Arena stadium in Leipzig, eastern Germany. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott labdarúgó Európa-bajnokságon akár négy nemzeti csapat színeiben is feltűnhetnek olyan futballisták, akik az idény során a magya élvonalban szerepelnek. Ezzel párhuzamosan pedig az OTP Bank Ligából többen lehetnek Eb-résztvévők, mint a szomszédos szlovák vagy horvát bajnokságból.

A Nemzetei Sport Online-on megjelent, minden részletre kitérő összeállítás szerint a magyar élvonalból a legjobb esetben akár 15-16 játékos is pályára léphet a jövő nyári – jelen állás szerint részben budapesti rendezésű – tornán. Közülük pedig többen nem a magyar válogatottban, ami azt jelenti, hogy egyrészt, az anyagi lehetőségeinek köszönhetően a magyar élvonal már képes aktív válogatott játékosokat magához vonzani, másrészt pedig, mint azt majd látjuk, egy jó európai kupaszereplés utat nyithat egy-egy játékosnak akár egy erősebb válogatottba is.

A cikk rámutat, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya idén összesen húsz, a hazai élvonalban játszó focistát hívott meg a kereteibe, és közülük 11-en legalább egyszer pályára is léptek. Ők azok, akik jó eséllyel ott lesznek a jövő nyári Eb-keretben is.

Az egyszeres 11

Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Botka Endre, Sigér Dávid, Fiola Attila, Hangya Szilveszter, Loic Nego, Nikolics Nemanja, Cseri Tamás, Gazdag Dániel és Könyves Norbert

A többi Eb-résztvevő válogatott közül az északmacedónban lehet a legtöbb, akár három NB I-es játékos: Kire Risztevszki (Újpest FC), Viszar Muszliu és Boban Nikolov (mindkettő Fehérvár). Mindannyian már válogatott játékosként igazoltak Magyarországra, és bár Észak-Macedónia is egyértelműen a Nemzetek Ligájának (és a D-liga megnyerésének) köszönheti az Eb-szereplést, említett játékosok példája jól mutatja, hogy az anyagilag megerősödött NB I immár a régió egyik „felvásárló" piacaként működik.

A magyar bajnokságban egyre több külföldi lát fejlődési lehetőséget és olyan szakmai szintet, ahonnan be tud kerülni hazája válogatottjába

– írja az NSO cikke.

Olekszandr Zubkov (jobbra) már a német és a spanyol válogatott ellen is pályára léphetett Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Ugyanez a helyzet a rutinos, 29 éves, 62-szeres szlovák válogatott támadó, a szeptemberben érkezett Róbert Mak esetében. Miközben a szintén a Ferencvárosban szereplő ukrán Olekszandr Zubkov (aki a Németország elleni Nemzetek Ligája-meccsen gólpasszt jegyzett) és Ihor Haratin példája azt mutatja, hogy

a rendszeres és kiemelkedő nemzetközi kupaszerepléssel még egy erősebb válogatottal és ligával rendelkező ország válogatottjába is be lehet már kerülni Magyarországról.

A két labdarúgó ugyanis idén ősszel, FTC-játékosként szerepelt először hazája válogatottjában.

Megannyi további statisztika és érdekesség ide kattintva olvasható a Nemzeti Sport cikkében.