Vágólapra másolva!
A Bayern Münchennel ebben a szezonban százszázalékos teljesítménnyel Bajnokok Ligáját nyert Hans-Dieter Flick jelenleg a világ legjobb labdarúgó-edzője. Ki hinné, hogy ezt az embert előbb kirúgták, majd megbuktatták Németországban annál a csapatnál, amelyet a Bundesliga falusi együtteseként tartanak számon. Egy kevésbé ismert történet következik Flick életéből.

Ezt egy felelősen gondolkozó, érett 18 éves fiatalember mondta, 37 évvel ezelőtt. Amikor részmunkaidőben dolgozott egy bankfiókban, majd visszautasította a Stuttgart profiszerződését. Így nem került Hans-Dieter Flick a VfB-hoz, hanem maradt az SV Sandhausen amatőr gárdájánál. És gyakorolta a pénzintézetnél tanult szakmáját.

Ezzel eldobott egy Bundesliga bajnoki címet, ugyanis a Stuttgart a következő évben, 1984-ben aranyérmes lett.

Ám az élet ezért bőven kárpótolta. Ugyanis egy évvel később a Bayern München hívta. Ekkor már nem hivatkozott banki előmenetelre, meg civil tervekre, hanem megragadta a nagy lehetőséget. Nem állítható, hogy ő volt annak a csapatnak a sztárja, amelyben szerepelt Pfaff, Aumann, Pflügler, Augenthaler, Matthäus, Lerby, Brehme, Reuter, Thon, Wohlfahrt, de négy éven át nem lehetett kihagyni.

Övé volt az állandó tizenegyedik játékos szerep.

Öt év alatt négyszer lett bajnok a Bayernnel, de sajnos, jól érezte tinédzser korában, hogy nem szabad mindent a focira feltennie. Ugyanis 27 évesen vissza kellett vonulnia. 1992-ben játszotta utolsó Bundesliga1-es mérkőzését a Köln mezében.

Flick nem a bankszektorban helyezkedett el, hanem játékos-edzőként próbálkozott, nagyon alacsony szinten. A labdarúgás szeretete miatt. A Victoria Bammentalnál. Majd az 1987-ben a BEK-döntőben is szereplő Flick neve egy olyan csapatnál bukkant fel, amely nem csak titokban szövögetett nagy terveket.

2000 augusztusában a Hoffenheimnél lett vezető edző.

2001-ben, amikor volt csapata, a Bayern München először nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ő bajnok lett a 3.400 lakosú falucska csapatával. Nem rossz edzői kezdés, 36 évesen. A VfL Kirchheim/Teck otthonában aratott győzelemmel megkezdett közös munka a VfR Heilbronn pályáján ért a csúcsra. Flick ugyanis az Oberliga Baden-Württemberget nyerte meg, vagyis a negyedosztály egyik csoportját. Ráadásul újonc csapatból csinált bajnokot, ugyanis az új évezredet a Hoffenheim még az ötödosztályban kezdte.

A Flick-Hoffenheim házasság tehát jól kezdődött. Így jól indult a fiatalember önálló edzői karrierje is. Az első évben a harmadosztályban nem voltak kiesési gondjaik, a második évben pedig már élcsapattá váltak. De ezt el is várta a tulajdonos, aki Németország egyik leggazdagabb embere volt már akkor is, és most is az. Dietmar Hoppnak hívják az elnököt.

Dietmar Hopp, a Hoffenheim elnöke. A semmiből teremtett futballcsapatot, de Filckkel nem bánt jól Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Tavasszal ellene szervezetek tüntetést több Bundesliga meccsen is. De akkor ő még csak egy szoftverfejlesztő- és gyártó cég szimpatikus tulajdonosa volt, aki rajongott a fociért. És aki fejébe vette, hogy elsőosztályba juttatja kedvenc falujának csapatát. A terv megvalósításához úgy tűnt, hogy nagyszerű társra talált az ambiciózus edzőben.

Először 2003-ban hallottak a német labdarúgószurkolók a Hoffenheimről, amikor felkerült a csapat a Német Kupa 64-es főtáblájára. Itt sorra nyerve a mérkőzéseket hirtelen a legjobb nyolc között találta magát. Az Eintracht Trier búcsúztatására még nem figyelt fel az ország, ám a Karlsruhe 4-0-s kiütésére már igen. Majd 3-2-re legyőzte a Bayer Leverkusent. Azt a csapatot, mely másfél évvel korábban Bajnokok Ligája döntőt vívott. Negyeddöntő a kupában, a harmadosztályban úgy ötödik hely, hogy csak egy pontra volt a csapat a feljutástól. Ez tetszett Hoppnak!

Ám a következő évben 14 pontra végzett attól a helytől és Hopp ezt nem tudta megbocsátani Flicknek. 2005-ben kirúgta az edzőt.

A Hoffenheim pedig Flick távozása után másfél évvel, 2007-ben feljutott a másodosztályba. Majd 2008-ban a Bundesliga1-be. Azóta is ott szerepel. Flick viszont 2005 után legközelebb 2017-ben tűnt fel klubcsapatnál.

Dietmar Hopp visszahívta Hoffenheimbe. Talán lelkiismeret-furdalása volt a 2005-ös eset miatt? Sokak szerint igen. Ötéves munkaszerződést kötöttek a felek, és annak aláírása után a tulajdonos nem fukarkodott a dicsérő szavakkal:

Csak éppen a munkakörét nem sikerült pontosan tisztázni. Hivatalosan ügyvezető igazgató volt, de igazából ő sem tudta mi a feladata. Tulajdonképpen a „klub arca" szerepkört szánták neki. És talán az volt a feladata, hogy felügyelje a szakmai munkát, ajánlásokat fogalmazzon meg.

A csapatnak volt egy kiváló, fiatal vezetőedzője, Julian Nagelsmann, aki néhány hete Bajnokok Ligája elődöntőt vívott jelenlegi csapatával, a Leipziggel.

Vagyis neki nem volt szüksége gyámra. A mindössze 241 napos közös munkáról Nagelsmann elég szűkszavúan beszélt akkor:

Ám a helyzet tarthatatlan volt. És ezt egyértelműen Hopp idézte elő. Aki ha így intézte volna az ügyeit a civil életben, aligha lenne a világ egyik legsikeresebb cége az, amit ő vezet. Úgy tűnik, hogy a nagy Bundesligában is tudnak furcsa dolgokat produkálni a klubtulajdonosok. Alaxander Rosen a menedzser ezt így látta:

Joachim Löw (jobbra) és Hans-Dieter Flick. Ketten csodát csináltak a német válogatott élén Forrás: ddp images via AFP/Oliver Lang

Flick úriemberként belátta, hogy nincs rá szükség, és közös megegyezéssel még a szezon vége előtt távozott.

Gyakorlatilag másodszor is megbukott ott. Pontosabban: megbuktatták.

Szerencséjére nem csak a Hoffenheim és Dietmer Hopp létezik a labdarúgás világában. Így ma a 21. század egyik legsikeresebb edzőjeként tartjuk számon Hansi Flicket. Ugyanis a két hoffenheimi időszak között a német válogatott edzőjeként négy világeseményen segítette a szövetségi kapitány, Joachim Löw munkáját.

Részese volt a 2014-es világbajnoki címnek, a 2010-es világbajnoki bronznak, a 2008-as Eb- ezüstnek és a 2012-es Eb-bronznak.

Németországban nem csak az a feladata a válogatott mellett dolgozó edzőnek, hogy kirakja a bójákat az edzés elején, és segítsen cipelni a mozgatható kapukat. A nagy sikerekig vezető úton is ő dolgozott rendesen. Csak a közvélemény számára nem túl látványosan. Majd tavaly novemberben eljött ennek is az ideje. De ezt a történetet minden labdarúgó rajongó ismeri.

Először ideiglenesen, majd rövid távon, végül hosszú távon átvette a világ jelenleg legjobb csapatának, a Bayern Münchennek az irányítását.

És ahhoz, hogy ezt a legjobb jelzőt nyugodt szívvel a Bayern neve elé lehessen biggyeszteni, ahhoz neki nagyon sok köze van. Lenyűgöző mérleget produkált idén az irányításával az immáron hatszoros BEK/BL- győztes gárda.

Hans-Dieter Flick a levegőben, miután a Bayern München csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Julian Finney / Uefa / Handout

A 2020-ban eddig lejátszott 26 tétmérkőzéséből 25-öt megnyert. Csak a BL-elődöntős Leipzig ellen játszott döntetlent a bajnokságban. Mindenki mást legyőzött, közben megnyerte a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját.

Egy csendes, visszafogott, ritkán mosolygó edző ezzel a labdarúgás történetének legnagyobbjai közé került. És kis túlzással még csak most kezdődik edzői karrierjének igazán izgalmas része.