Vágólapra másolva!
Hónapokon át foglalkoztatta a német foci rajongóit az a kérdés, hogy tud-e a Bundesligában 101 gólnál többet lőni a Bayern, és 40-nél többet bombaformában lévő csatára Robert Lewandowski. Ugyanis az 1971-72-es szezonban az előbbit produkálta a csapat, és az utóbbit legendás játékosa Gerd Müller. Ma már tudjuk, hogy mindkét csúcs érvényben maradt, így a következő szezon feladata az újabb csúcstámadás. Ám azt kevesen tudják, hogy ennél volt termékenyebb évada is a Bayernnek. Igaz, az nem a Bundesligában. Persze, talán sokan azt sem tudják, hogy az 1967 óta a nemzetközi szintéren is folyamatosan az élmezőnybe tartozó csapat két évet nem az elsőosztályban töltött.

Az 1963-ban létrehozott profi bajnokságba, a Bundesligába az akkor erősebb és népszerűbb 1860 München jelenléte miatt nem fogadták el a jelentkezését.

Ezért csak az e mögé kitalált bajnokságban, a Regionalligában indulhatott.

Ezt területi elven szervezték, és öt egyenértékű csoportot hoztak létre, összesen 88 csapattal. A Bayernnek a déli csoportból kellett megkezdenie a felzárkózást a világ teteje, illetve először a Bundesliga felé. Az első éve csak mérsékelten lett sikeres, a csoport második helyén végzett a Hessen Kassel mögött. De ez is rájátszást ért. Itt két négyes csoportban küzdöttek, és 6-6 találkozó után az elsők jutottak fel a Bundesligába. A Bayern toronymagas favorit volt a csoportjában, és az első három találkozó után biztos feljutónak tűnt. Ugyanis 4-0-ra nyert a St.Pauli és 1-0-ra a Neunkirchen otthonában.

Ám nem bírt otthon a Tasmania Berlinnel, ez pedig a vesztét okozta.

Ugyanis a folytatásban kikapott Nyugat-Berlinben, és otthon a Borussia Neunkirchentől, így az utóbbi jutott a profi ligába.

A müncheni Nemzeti Színház, amelynek újjáépítésén Rainer Ohlhauser esztergályosként dolgozott Forrás: mauritius images via AFP/United Archives/Lämmel/Karl Heinrich Lämmel

A Bayern pedig további egy évig kénytelen volt a Regionalligában, vagyis a másodosztályban szenvedni. Bár az eredmények ismeretében ez inkább az ellenfeleknek volt szenvedés. Ehhez hasonló mészárlás kevés akadt a labdarúgás történetében.

A Bayern 36 mérkőzésen 146 gól rúgott.

Az több mint négy gól mérkőzésenként. Nem csak a focisták dolgoztak keményen a meccseiken, hanem a kézi eredményjelzők kezelői is. Háromszor fordult elő, hogy egy karakter kevés volt a csapat által rúgott gólok számának megjelenítéséhez. 11-2-re nyert Freiburgban, 10-0-ra Emmendingenben, és szintén 10-0-ra verte otthon a Darmstadtot. 15-ször rúgott legalább öt gólt. Aztán a rájátszás hat találkozóján szerzett újabb 18-at, így az Alemannia Aachent, a Saarbrückent és a Tennis Borussia Berlint maga mögé utasítva diadalmasan masírozott be az elsőosztályba. Összesen 164 gólt rúgva.

Egy Bayern-Eintracht mérkőzés 1967-ből Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Roland Witschel

De a mindenkit elsöprő támadójáték mellett a védekezésről sem felejtkezett el a csapat. A bajnokság 18 hazai meccséből 11-en nem kapott gólt, és további hét találkozón is csak 1-1-et. A rájátszásban hat találkozón hármat. Sem a sok lőtt gólon, sem a kevés kapotton nem kell csodálkozni a futballt jól ismerőknek.

Ugyanis a kapuban egy Sepp Maier nevű fiatalember parádézott, a védelmet pedig egy másik ifjú, Franz Beckenbauer irányította.

Ők egyébként már a balul sikerült előző szezonban is oszlopos tagjai voltak a csapatnak. A sok lőtt gól magyarázataként pedig a Bayernt jól ismerők azonnal mondanak egy nevet:

Gerd Müller.

Ez igaz, de csak részben. Az akkor még csak 18 éves Müller októberben, a 12. fordulóban játszotta élete első felnőtt találkozóját. Így „csak" 33 gólt termelt abban az évben. Bár szégyenkeznie nem kell ezzel a teljesítménnyel, mert a 13. találkozója volt az első, amelyen nem talált be. Az első 12 meccsén rúgott 24 gólt.

Csatártársa, bizonyos Rainer Ohlhauser viszont jócskán túlszárnyalta őt.

A bajnokságban 42 gólt rúgott, a rájátszásban további hetet, így összesen 49-el zárt. Bár 50 évvel ezen felülmúlhatatlannak tűnő tette után mosolyogva emlékezett néhány ellenfélre:

Franz Beckenbauer, a Bayern fiatal csillaga 1968-ban Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Georg Göbel

Ohlhauser egyébként még csak 24 éves volt ebben a szezonban, és utólag úgy gondolja, hogy nem is volt baj, hogy annak idején nem fogadta be a Bundesliga a Bayernt:

A szuper csapat tagjai ezt az eredményt úgy érték el, hogy hetente csak kétszer edzettek. Délután öttől, mert előtte mindenki dolgozott. Kellett, hiszen Ohlhauser mindössze havi 200 márkát kapott a klubtól. Ezen 25 kg húst vehetett, vagy 200 kg lisztet, esetleg 800 tojást. Ehhez jött győztes meccsenként további 50 márka.

Így a gólvágó egész nap esztergályosként dolgozott. Abban az évadban, amikor vasárnaponként összesen 49 gólt rúgott, a hét közben a háborúban majdnem teljesen megsemmisült müncheni Nemzeti Színház újjáépítésénél kereste a megélhetéséhez szükséges pénzt.

Leginkább úgy lehet érzékeltetni, hogy mekkora tettet hajtott végre az a Bayern és Rainer Ohlhauser, ha megnézzük a nyugati csoport tabelláját és góllövőlistáját. A Borussia Mönchengladbach 92-39-es gólkülönbséggel zárt, és két később világ-és Európa-bajnoki címet szerző játékosa közül Jupp Heynckes 23-szor, Günter Netzer 17-szer talált be. És a másodosztály azon évének erősségét az bizonyítja, hogy a két feljutó, a Bayern és a Gladbach a '70-es években nem csak a német focit, hanem a világ futballját is uralta.

A Bayern München első nagy nemzetközi sikere 1967-ben a KEK megnyerése volt Forrás: Origo

A történet tulajdonképpen itt véget is ér, de talán érdemes néhány szót szólni arról is, hogyan folytatódott a Bayern útja közvetlenül a 164 gólos szezon után.

A csapat 1965. augusztus 14-én mutatkozott be a Bundesligában, a helyi rangadón 1-0-ra kikapott az 1860-től.

A második mérkőzésen, a Frankfurt ellen győzött először, és a történelmi első Bundesliga gólt (ki más?) Ohlhauser szerezte. Ő abban a bajnokságban összesen 13-szor tudott betalálni. Müller 15-ször. Bemutatkozó szezonjában harmadik lett a csapat, és megnyerte a Német Kupát. Majd az utóbbi eredménynek köszönhető Kupagyőztesek Európa-kupája szereplés is elsöprő sikert hozott: elhódította első nemzetközi trófeáját. Ekkor már nem kellett dolgozni a játékosoknak, komoly pénzt kaptak a fociért. Vagyis igaza volt Ohlhausernek: jól jött nekik, hogy csendben nagy csapattá érhettek.

Ám a nagy csapattá válás egyik nagy vesztese éppen Ohlhauser lett.

Ugyanis a négy évvel fiatalabb Gerd Müller gyorsan túlnőtt rajta. Az öt közös elsőosztályú szezonjukban mindig Müller lőtt több gólt. Az 1965-66-os évadban csak kettővel, ám az azt követőben 14-el, majd az 1969-70-esben 28-al! Pedig az utóbbi bajnokságban minden mérkőzésen pályára lépett Ohlhauser.

Rainer Ohlhauser, akit Gerd Müller és Uli Hoeness is kiszorított a Bayern Münchenből Forrás: Origo

És remekül kiegészítették egymást Müllerrel. Ugyanis Ohlhauser nagy területen mozgott, szeretett lendületből a kapu elé érkezni, míg Müller „lusta lesipuskás" volt, aki a 16-oson, de még inkább az 5-ösön belül érezte jól magát. Ám a szerzett gólok száma ekkor már egyértelműen Müllert tette elsőszámú csatárrá, bár ettől, és a kora miatt Ohlhauser még ott lehetett volna a '70-es évek nagy sikerei idején a csapatban.

Csakhogy 1970-ben érkezett a keretbe egy focista, aki ugyanazt tudta, mint ő, csak 11 évvel fiatalabbként. Őt Uli Hoenessnek hívják.

És Hoeness játszott Müller mellett a világraszóló diadalok idején, Ohlhauser pedig 1970-től Svájcban folytatta pályafutását.

Gerd Müller és Uli Hoeness - miattuk sodorta el a futballtörténelem a sportág leghíresebb esztergályosát Forrás: AFP/Werek Natascha Haupt

Gerd Müller pedig hétszer lett gólkirály a Bundesligában, az 1971-72-es szezonban szerzett 40 góljáról már volt szó korábban. Ahogy a Bayern Bundesliga1-es gólcsúcsáról is. Ez a bizonyos 101 bajnoki gól a legutóbbi szezonban veszélyben volt, és valószínűleg veszélyben lesz a közeljövőben is. Ám a Rainer Ohlhauser vezette Bayern 146+18 gólos másodosztályú rekordját nyugodtan kőbe lehet vésni, azt vélhetően soha nem lehet túlszárnyalni. Elég csak annyit mondani, hogy a legutóbbi másodosztályú bajnokságban a leggólképesebb csapat, az Arminia Bielefeld 65 gólt szerzett. 99-el kevesebbet, mint a Bayern München az 1964-65-ös évadban.