Vágólapra másolva!
Vasárnap 76 éves korában meghalt a Ferencváros korábbi válogatott, olimpiai bajnok labdarúgója, Szűcs Lajos. A népszerű focista halála nemcsak egykori csapattársait, de a legnagyobb rivális korábbi játékosát is megrázta.

Szűcs Lajos 1966 és 1969 között játszott a Ferencvárosban, amelyikkel kétszer volt bajnok (1967 és 1968), utóbbi évben pedig a Vásárvárosok Kupája döntőjébe is bejutott a zöld-fehérekkel. Az Üllői úton életre szóló barátságot kötött az egyetlen magyar aranylabdással, Albert Flóriánnal, valamint egy másik klublegendával, Rákosi Gyulával. Utóbbi szavai szerint ez több is volt, mint egy nagyon szoros barátság:

"Szombat este még beszélgettünk. Vasárnap készültem bemenni hozzá a kórházba. Előzetesen telefonon semmit nem mondott arról, hogy az állapota rosszabbra fordult volna. Testvérként szerettem őket, és milyen a sors: éppen a legidősebb maradt életben..." – idézi a Bors cikke a 81 éves Rákosi Gyulát.

Az újpesti nevelésű Szűcsnek a lila-fehér csapatban is számtalan barátja volt, köztük a nagyszerű csatár, a korábbi 92-szeres válogatott, Fazekas László.

Albert Flórián (k) áll Szűcs Lajos (j) és Rákosi Gyula egykori csapattársak között 2007. 12. 21-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Bivalyerő szorult a szervezetébe. Szegény Szücsöge többször említette: életében egy gólt fejelt, Guatemala ellen úgy talált a hálóba, hogy az én szögletből belőtt labdám „fejbe találta" – mesélt a lapnak egy anekdotát a hosszú ideje Spanyolországban élő Fazekas.

Szűcs Lajos, ahogy a cikkében a Blikk írja, olimpikonhoz méltó akarattal küzdött éveken át a gyilkos kórral. Halála előtt még arra is volt ereje, hogy szeretteit megóvja a legnagyobb fájdalomtól.

"Szűcs Lajos két hete került kórházba, miután daganatos betegsége tüdőáttétes lett. Ildikó látogatta, de amikor Lajos bácsi érezte, hogy nem győzhet a végső harcában, azt kérte a fiuktól, Csabától, hogy ne engedje hozzá édesanyját. Nem akarta kitenni Ildikót a legnagyobb fájdalomnak, hogy őt szenvedni lássa – mondta a Blikknek Péterfi Csaba, a család barátja, aki szombaton is a művésznővel volt.