Tizenegyedik mérkőzésén is veretlen maradt az ellenfelét kiejtő Real Madrid

Real Madrid
Real Madrid's Spanish midfielder Marco Asensio (L) celebrates with Real Madrid's French forward Karim Benzema after scoring during the Spanish league football match Club Deportivo Leganes SAD against Real Madrid CF at the Estadio Municipal Butarque in Leganes on July 19, 2020. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
A bajnok Real Madrid 2-2-es döntetlent játszott a kieső Leganés otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokság 38., utolsó fordulójának vasárnap esti mérkőzésén.

Miután a Real Madrid már csütörtökön bebiztosította 34. bajnoki címét, Zinédine Zidane több kulcsjátékosát is pihentette az utolsó szalmaszálba kapaszkodó ellenfele ellen. A francia vezetőedző az

Areola - Lucas Vázquez, Éder Militao, Sergio Ramos, Mendy - Caasemiro, Valverde, Isco - Asensio, Benzema, Vinícius Jr.

tizenegyet küldte pályára a győzelmi kényszerrel pályára lépő Leganés otthonában.

Tizenegyedik mérkőzését is megnyerte a Real Madrid a folytatás után Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A szezon legjobb kapusa, Thibaut Courtois távollétében a kapuban álló Areolának már az első tizenöt percben játékba kellett avatkoznia - a fiatal Bryan Gil ekkor még pontatlan volt. Nem úgy Sergio Ramos, aki a 9. percben Isco szabadrúgását követően fejjel megszerezte a vezetést.

A Real csapatkapitánya klubszínekben pályafutása 100. gólját szerezte,

ebből 97-et a fővárosiak mezében, hármat pedig a Sevilla együttesében.

Az első félidő ráadásában Bryan Gil egyenlíteni tudott.

A 19 éves játékos pont Ramos korábbi csapatától szerepel kölcsönben, ezúttal Jonathan Silva beadását követően lőtt éles szögből a kapuba. Ekkor még közel volt a bennmaradás lehetősége a Leganésnek, amihez saját győzelmük mellett az is kellett volna, hogy a Celta Vigo vereséget szenvedjen a ligautolsó Espanyol otthonában.

Nem tartott sokáig Javier Aguirre csapatának reménykedése.

Az 52. percben Marco Asensio góljával ismét a Real szerzett vezetést.

A közel egy éves sérülés után egy hónapja a Valencia ellen visszatérő, és első labdaérintéséből gólt is szerző játékos Isco kiugratásából tudott eredményes lenni.

A Leganés az utolsó pillanatig küzdött, azonban az egyaránt csereként beállt Óscar Rodríguez - aki a Real kölcsönjátékosa - és Roger Assale első lövését is védeni tudta Areola.

A 78. percben Assale góljával ismét kiegyenlített a Leganés.

Az elefántcsontparti támadó kísértetiesen ugyanolyan helyzetből talált a kapuba, mint Gil. A gólpasszt ezúttal is Jonathan Silva adta, aki így Iscóhoz hasonlóan csapata mindkét találatában kulcsszerepet vállalt.

A 84. percben egy szöglet után Avilés óriási helyzetet szalasztott el. Mielőtt a spanyol futballista kapura lőhetett, a labda a hosszú kihagyás után csereként pályára lépő Luka Jovic könyöklése után került hozzá. A játékvezető végül nem ítélt tizenegyest a kiscsapatnak.

A 96. percben Óscar lábában maradt a bent maradást jelentő győztes gól, a fiatal játékos azonban fölé lőtt.

A Leganés 2-2-es döntetlent játszott a Real Madriddal, ami nem volt elég számukra a bennmaradáshoz.

A Real ezzel mind a tizenegy mérkőzését lehozta veretlenül a koronavírus-járvány miatti három hónapos szünet után. A Leganés két támadóját, a Sevillához távozó Youssef En-Neysrit és a Barcelonába szerződő Martin Braithwaite-t is elveszítette szezon közben, így lehetetlen helyzetből kellett volna valahogy kiharcolniuk az élvonalbeli tagságukat. Ez nem sikerült, így négy szezon után kiestek.

Kis híján sorozatban hét év után elveszítette dobogós helyezését az Atlético Madrid, miután egy hajrában kapott gól miatt csak 1-1-es döntetlent játszott az idényt a hatodik pozícióban befejező Real Sociedad ellen. Diego Simeone csapata ezzel a La Liga döntetlenkirálya lett, a fővárosiak 16 alkalommal ikszeltek a lehetséges 38-ból.

Mivel az utolsó körben a Valenciát 1-0-ra legyőző Sevilla pontszámban beérte őket, és az egymás elleni eredményük megegyezett, ezért jobb gólarányuknak köszönhetően Julen Lopeteguiék előtt tudtak maradni a táblázaton.

Sorozatban nyolcadik alkalommal zárta a dobogón a La Ligát az Atlético Madrid Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Villarreal mögötti két Európa Liga-szereplést érő pozícióért az utolsó pillanatig nagy harc dúlt. Az újonc Granada 4-0-ra kiütötte az Athletic Bilbaót (a veterán Roberto Soldado góljára külön felhívnánk a figyelmet), ezért az andalúzok megelőzték a Getafét és a Valenciát, és a hetedik helyen zártak.

A Getafe sokáig a Bajnokok Ligája-helyezésekért harcolt, azonban végül be kell érniük a nyolcadik hellyel, ami már pont nem ér nemzetközi kupaindulást. Ez nagyban annak köszönhető, hogy az újraindulás óta lejátszott tizenegy meccséből mindössze a Real Sociedad ellenit tudta 2-1-re megnyerni. Kisebb részben pedig annak, hogy a Levante elleni találkozón a játékvezető három gólját is érvénytelenítette - egytől egyig jogosan -, valamint a házi gólkirály Jaime Mata kihagyott egy büntetőt.

A Leganés döntetlenje miatt megúszta a kiesést a már tavaly is a szakadék széllén táncoló Celta Vigo. A galíciaiaknak óriási szerencséje van, hogy Óscar Rodríguez kihagyta a meccslabdát a Real ellen, mert különben súlyos következménye lett volna annak, hogy a ligautolsó Espanyol otthonában csak 0-0-s döntetlent játszottak.

La Liga, 38. (utolsó) forduló:
Atlético Madrid-Real Sociedad 1-1 (1-0)
Espanyol-Celta Vigo 0-0
Granada-Athletic Bilbao 4-0 (1-0)
Leganés-Real Madrid 2-2 (1-1)
Levante-Getafe 1-0 (0-0)
Osasuna-Real Mallorca 2-2 (1-1)
Sevilla-Valencia 1-0 (0-0)
korábban:
Real Valladolid-Real Betis 2-0 (1-0)
Villarreal-Eibar 4-0 (0-0)
Alavés-FC Barcelona 0-5 (0-3)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 35 28 1 6 78-22 56 90
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Girona 35 23 6 6 75-44 31 75
V
GY
GY
GY
D
I
3.
Barcelona 34 22 5 7 70-43 27 73
GY
GY
V
GY
V
I
4.
Atletico Madrid 35 22 9 4 64-39 25 70
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Athletic Bilbao 35 17 7 11 57-35 22 62
D
D
V
GY
D
I
6.
Real Sociedad 34 14 8 12 48-35 13 54
GY
D
D
V
GY
I
7.
Real Betis 34 13 8 13 43-39 4 52
V
GY
GY
D
GY
I
8.
Valencia 35 13 13 9 37-39 -2 48
GY
V
V
V
D
I
9.
Villarreal 35 13 13 9 59-60 -1 48
D
GY
GY
V
GY
I
10.
Getafe 35 10 12 13 41-48 -7 43
D
D
GY
V
V
I
Teljes lista