Cantona és Sir Alex Ferguson sem rettent meg a Honvéd 8 rúgott góljától

Plókai Mihály, Cantona Eric, 1993, Kispest - Honvéd, Manchester United, BEK foci, futball
Budapest, 1993. szeptember 15. Eric Cantona (b) és Plókai Mihály harcol a labdáért a Kispest-Honvéd - Manchester United BEK labdarúgó mérkőzésen. A találkozó végeredménye 2:3. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Sport 1993. szeptember 15-i számának címlapján ördögűzésről írtak a Kispest Honvéd-Manchester United Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. Ezt az öt gólt hozó mérkőzést eleveníti fel az M4 Sport szombat este 18:00-tól képernyőjén. Aki akkor nem látta, most megnézheti.

Az 1993-94-es volt a Bajnokok Ligája történetének második kiírása. A Bajnokcsapatok Európa-kupáját leváltó széria első idényét az Olimpique Marseille nyerte a döntőben a Milant 1-0-ra legyőzve.

Miután az első idényben az FTC képviselte a magyar színeket a sorozatban, ezúttal a második aranykorát élő Honvéd kapott esélyt a bizonyításra.

A kispestiek tíz éven belül hetedik bajnoki címüket gyűjtötték be 1993-ban.

Eric Cantona (b) és Plókai Attila harcol a labdáért a Kispest-Honvéd - Manchester United BEK labdarúgó mérkőzésen. Forrás: MTI/Földi Imre

A Honvéd kemény ellenfelet kapott a sorozat első fordulójára. Ekkoriban ez a kör 32 csapatos volt, vagyis pont annyi, mint napjainkban a főtábla mezőnye. Ebben a kiírásban még csak nyolc klub juthatott be a csoportkörbe.

A Manchester Unitedet olyan klasszisok alkottál, mint Peter Schmeichel, Roy Keane, Eric Cantona, vagy az ekkor még csak a szárnyait bontogató, 19 éves Ryan Giggs.

Eric Cantona, a Manchester United sztárja volt 1993 környékén Forrás: AFP/Gerard Julien

– mondta a Nemzeti Sportnak a mérkőzés előtt Kozma Mihály, a kispesti klub igazgatója.

– utalt a legendás Sir Alex Ferguson a kispestiek nagyszerű bajnoki főpróbájára.

Eric Cantona (zöld-sárga) tör a Honvéd kapujára a Kispest-Honvéd - Manchester United BEK labdarúgó mérkőzésen. Forrás: MTI/Földi Imre

A Manchester United igencsak gyakori vendégnek számított hazánkban az 1993 előtti időszakban. Az 1984-85-ös idényben egy Rába ETO ellen 5-2-re megnyert párharccal nyitotta negyeddöntőig tartó menetelését. Ott azonban a - később döntőbe jutó - Videoton tizenegyespárbajban kiejtette az angolokat.

Kispesti túrája előtt legutóbb az 1990 őszén járt Magyarországon a United. A KEK első fordulójában a Pécset oda-vissza legyőzte, majd később a sorozatot is megnyerte a Barcelona ellen.

Martti Kuusela a magyar bajnok finn edzője influenzával bajlódott a találkozó előtt, csapata mégsem vallott kudarcot. Brockhauser István, Sallói István, Halmai Gábor, Illés Béla és Szabados József neve garancia volt arra, hogy egy szoros és jó mérkőzést láthasson aznap a Bozsik Stadion 9000 fős közönsége. Végül az angolok nyertek, de nem akármilyen meccsen. Ezt is megnézheti szombaton este az M4 Sport közvetítésében.