A Bayernnél félhetnek Szalai Ádám átigazolása miatt

103043440 Adam Szalai Manuel Schmiedebach Horizontal
RESTRICTIONS / EMBARGO - ONLINE CLIENTS MAY USE UP TO SIX IMAGES DURING EACH MATCH WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. NO MOBILE USE DURING THE MATCH AND FOR A FURTHER TWO HOURS AFTERWARDS IS PERMITTED WITHOUT THE AUTHORISATION OF THE DFL. Mainz' Hungarian striker Adam Szalai (front) and Hanover's midfielder Manuel Schmiedebach vie for the ball during the German first division Bundesliga football match FSV Mainz 05 vs Hanover 96 in the southern German city of Mainz on November 13, 2010. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo by DANIEL ROLAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Szalai Ádám visszatért Mainzba. Ismét abban a csapatban játszik, ahol 2010 és 2013 között eredményes volt. Most bemutatjuk a magyar csatár régi-új csapatát.

A Mainz 05-öt, mint azt a neve is mutatja 1905-ben alapították. Ám az 1963-ban létrejött Bundesliga első osztályában csak 2004-ben mutatkozott be.

Vagyis 2005. március 16-án századik születésnapját Bundesliga 1-es csapatként ünnepelhette.

Az ünnepségsorozat megkoronázásaként 11. helyen végezve bent is maradt, majd egy év múlva megismételte ezt a teljesítményét. Ám 2007-ben kiesett. Csak két évet töltött a másodosztályban, a 2009-10-es szezont ismét a legjobbak között kezdte. Azóta is itt van.

Szalai Ádám egy Mainz-Hannover Bundesliga-meccsen Forrás: AFP/Daniel Roland

Erős túlzás a Liga meghatározó csapatai közé sorolni, de az utóbbi tíz évben nincs oka a szégyenkezésre. Annak ellenére, hogy többnyire a kiesőjelöltek közé soroljuk a szezon előtt az elmúlt 10 évben volt 5., 6., 7. és 9. helye is. A két nemzetközi kupaszerepléssel nem öregbítette sem a saját, sem Németország jó hírét. 2011-ben az Európa-liga csoportkörét sem érte el (a selejtező harmadik fordulójában a román Gaz Metan Medias ütötte ki, augusztus 4-én), 2016-ban a csoportjában a harmadik helyen végzett a francia St. Etienne és a belga Anderlecht mögött.

Idén két vereséggel rajtolt. 3-0-ra kapott ki Freiburgban és 3-1-re otthon a Mönchengladbachtól.

Ebből persze még nem kell arra következtetni, hogy kiesik. Ugyanis legalább hat olyan csapat van, amelyet megelőzhet. És ezek közé nyugodtan oda lehet sorolni Szalai volt társulatát, a Hoffenheimet is. Lehet, hogy éppen Szalai jelenti a különbséget a két gárda között? Persze a Mainznak több esélye lehet megelőzni az Augsburgot, a Paderbornt, az Union Berlint, a Freiburgot, esetleg a Kölnt vagy a Düsseldorfot, mint a Hoffenheimet, de ki tudja ezt jelenleg megmondani? Ami az esetleges mainzi sikerekhez nélkülözhetetlen: össze kell állnia a csapatnak. Ugyanis nagyon vegyes a társaság. A bő, 32-es keretben 14 ország állampolgára található. És egyikük sem világklasszis. A csatársorban

Szalainak a svéd Quaisonnal, az osztrák Onisiwoval, a nigériai Awoniyivel, a francia Matetával és a német Burkardtal kell megküzdenie.

Elfogultság nélkül kijelenthető: mindegyiküknél jobb futballista.

Nyilván ezért is igazolták le most, amikor már megy a bajnokság. És nyilván azt is tudják, hogy Ádámnál több első osztályú gólt csak négy játékos szerzett mainzi mezben. Egyikük sincs már a csapatnál.

29-29-et termelt Malli és az egyiptomi Zidan, 27-et Okazaki, 22-t Ivanschitz. Szalai 21-nél tart.

Vagyis az idény végére gond nélkül lehet a Mainz első osztályú történetének leggólképesebb játékosa. És ha legalább nyolc gólt szerezne, azzal sokat segítene régi-új csapatán. Ha a csapat a Bundesliga örök ponttáblázatán fellépne a jelenlegi 24. helyről a 23-ra, akkor egészen biztos, hogy nem esne ki. Ugyanis a jelenlegi 23. ,az Arminia Bielefeld (amely idén nem első osztályú) 38 ponttal előzi meg. 38 megszerzett pontnál többel még soha, senki nem esett ki a Bundesliga 1-ből.

A Mainz történetének legismertebb játékosának pályafutása szóra alig érdemes. Nulla meccs az élvonalban, 293 a másodosztályban. De fontos tényező nála a klubhűség. Ugyanis 11 évig játszott itt. Van egy fontos apróság. Ugyanis ő nem a pályán alkotott igencsak maradandót, hanem a pálya szélén.

Jürgen Kloppnak hívják.

33 éves játékos volt, amikor a hajrához közelítve kieső helyen szerénykedett a Mainz a másodosztályban, és mivel erre a kis időre és reménytelen feladatra nem találtak öngyilkosjelölt szakembert, ezért megkérték a társak által nagyon respektált Kloppot, hogy próbáljon csodát tenni játékos-edzőként.

Jürgen Klopp, a Mainz edzője Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Thissen

Ez a 2000-01-es szezonban történt. Klopp játékos-edzőként megmentette a csapatot, és ekkor azt ajánlották neki, hogy vonuljon vissza, és ezután vezetőedzőként ténykedjen ott. 7 évig töltötte be ezt a pozíciót. Rögtön első teljes szezonjában úgy vezette negyedik helyre az előző évben még kiesőjelöltet, hogy a feljutó helyen végző másodiktól és harmadiktól csak egy ponttal gyűjtött kevesebbet. Egy évvel később pedig úgy lett negyedik, hogy azonos pontszámmal végzett a harmadik helyen feljutó Frankfurttal, de eggyel rosszabb volt a gólkülönbsége! A harmadik próbálkozás viszont már sikeres volt: a Mainz története során először feljutott a Bundesliga 1-be. És első szezonja után a sok korábbi balszerencsét kiegyenesítette a sors: valami fairplay-mutatónak köszönhetően sorshúzás után elindulhatott az akkori UEFA Kupában. A későbbi győztes Sevilla búcsúztatta az első fordulóban. Ez volt az első nemzetközi szereplése, a többiről már esett szó. Klopp 2008-ig volt a csapat trénere, még a 2007-es kiesést is túlélte.

Saját elhatározásából távozott. Helyét a Bundesliga első külföldi gólkirálya, a norvég Jörn Andersen vette át.

Vele jutott fel a csapat másodszor is 2009-ben, de az első osztályban már nem ő vezette, hanem Klopp reinkarnációja Thomas Tuchel. Ő 2014-ig tevékenykedett itt (majd ment tovább a „kloppi úton" Dortmundba). A jelenlegi edző, Sandro Schwarz, aki Mainzban járta végig a szokásos edzői ranglétrát (korosztályos csapattól amatőrön át a profikig) a harmadik szezonját kezdte el idén a nagyoknál.

Szalai a hétvégén a Mainz szezonbeli legkeményebb mérkőzésén mutatkozhat be régi-új csapatában. Ugyanis a csapat Münchenben a Bayern ellen játszik. De ez nem rossz hír Ádámnak. Ugyanis amikor a Mainz története során először nyerni tudott az Allianz Arénában, a győztes gólt Szalai Ádám szerezte.

2010. szeptember 25-én történt ez, vagyis négy hónappal az után, hogy Németország kirakatklubja Bajnokok Ligája-döntőt vívott.

A Mainz egyébként egy évvel korábban, kilencedik randevújuk alkalmával, 2009. augusztus 22-én tudott először nyerni a Rekordbajnok ellen. Akkor Thomas Tuchel volt az edző, aki a 66. percben pályára küldte Lőw Zsoltot. Így a Mainz első Bayern elleni győzelmének Lőw, második diadalának Szalai volt részese.

A Mainz eddig négyszer győzte le a Bayernt, háromszor játszott vele döntetlent, és 21-szer diadalmaskodott a müncheni csapat.

A Mainz-szintű gárdák általában hasonló statisztikával rendelkeznek a Rekordbajnok ellen. Ám abban a három és fél szezonban, amikor Szalai a Mainz játékosa volt, a kis csapat kétszer is legyőzte az óriást, és egyszer 0-0-át játszott (szintén Szalaival a soraiban) Münchenben.

Nyilván erős túlzás abban reménykedni, hogy Szalai Ádám szombati érkezésének hírére Münchenben félreverik a harangokat, és már most retteg a város futballszerető része, de jó lenne a magyar fiút ismét meghatározó szerepben látni a világ egyik legjobb csapatának otthonában.