Vágólapra másolva!
Szombaton délután 18.00 órától Budapestre és a Gropuama Arénára figyel majd a (női) futballvilág, a Bajnokok Ligája döntőjét ugyanis a Ferencváros stadionjában vívja egymással a Lyon és a Barcelona. Klubszinten még soha nem adott otthont ilyen rangos mérkőzésnek Magyarország, összegyűjtöttünk néhány érdekességet az eddigi döntőkről. Múltidézés következik.

Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága

2000. május 23-i ülésén jelentette be Párizsban, hogy a férfi BL mintájára a nőknek is bevezeti a nemzetközi klubcsapatok közötti versenyét,

akkor még UEFA Women's Cup (Női Kupa) néven. 2008-ban döntöttek az átnevezéséről, így a 2009/2010-es szezonban már női Bajnokok Ligájára keresztelték a sorozatot.

Az első idényben 33 csapat indult, a döntőbe végül a svéd Umea és a Frankfurt jutott be.

A finálét a német együttes otthonában játszották, több mint 12 ezer ember (!) előtt,

a hazaiak pedig 2-0-ra nyertek, így elsőként ők emelhették magasba a győztesnek járó serleget.

Az első női Bajnokok Ligája győztese, a német Frankfurt Forrás: Origo

A következő két évben az északiak nemes bosszút álltak: egymás után kétszer is megnyerték a sorozatot.

A lebonyolítás annyiban változott az első évadhoz képest, hogy a döntőt oda-visszavágós rendszerben játszották.

Az Umea előbb a dán Fortuna Hjorring ellen diadalmaskodott 7-1-es összesítésben (4-1; 3-0), majd a 2003/04-es szezonban a frankfurtiak ellen jöhetett a visszavágó a döntőben, ám a rangadóból kiütés lett: 3-0-ra, majd 5-0-ra nyertek, így 8-0-val, ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel szerezték meg a kupát.

Érdekesség, hogy

a svédek leigazolták a női futballvilág akkori legjobbját, a brazil Martát,

aki három találattal vette ki a részét a nyolcgólos döntőbeli sikerből. A németek ráadásul duplán szomorkodhattak, rendes játékidőben ugyanis az odavágón elszenvedett 3-0-s vereség volt történetük első kudarca a BL-ben.

Marta volt a svéd Umea sikereinek fő kovácsa Forrás: BELGA/AFP/BELGA/JANSENS/Yorick Jansens

A csapatok létszáma is évről évre nőtt, 2004/2005-ben már 43 együttes szállt harcba a végső győzelemért. Németországban és Svédországban is trónfosztás történt, a Frankfurt helyett a Potsdam, az Umea helyett pedig a Djurgården/Älvsjö jutott a döntőbe. Ez a párharc sem hozott túl sok izgalmat, a németek kettős győzelmet arattak (2-0; 3-1).

A többi csapat nem tudta megszorongatni ebben az időben azt a néhány topklubot, amely kisajátította magának a sorozatot,

a következő szezonban első alkalommal házidöntőt rendeztek: a Potsdam ellenfele a Frankfurt volt. Utóbbi revansot is vett, az első meccset 4-0-ra, a másodikat 3-2-re nyerte, így négy év után újra felülhetett Európa csúcsára.

Az Arsenal meglepetésgyőzelmet aratott a női BL 2006/07-es szezonjában Forrás: https://twitter.com/ActionImages

A hiányolt meglepetés a 2006/2007-es idényben érkezett meg a női BL-be: a német sztárcsapatok elődöntőbe sem jutottak!

A finálé is váratlan eredménnyel zárult, a semmiből jött Arsenal a hazai 1-0 után 0-0-lal kihúzta a visszavágót az Umea otthonában, így új győztest avatott a sorozat. Az Umea és a Frankfurt gyorsan javította az előző évet, újra egymás ellen döntőztek. Ráadásul nem is akárhogy:

Marta már a 12. másodpercben (!) vezetést szerzett a svédeknek, ám a németek szinte azonnal válaszoltak, az 5. percben már 1-1 volt az állás.

A végeredmény is ez maradt, a visszavágót pedig egy remek, ötgólos meccsen nyerte a Frankfurt (3-2), története harmadik sikerét aratva.

Az UEFA Women's Cup néven rendezett utolsó szezonra is maradt meglepetés, mindkét ágról egy teljesen újonc, első szezonját futó együttes jutott döntőbe: az orosz Zvezda és a Duisburg. A németek esélyt sem adtak riválisuknak, idegenben 6-0-ra nyertek, majd

hazai közönség, az akkor rekordnak számító, több mint 28 ezres közönség előtt

egy barátságos 1-1 után emelhették magasba a trófeát.

Első BL-győzelmüket ünneplik a Lyon női futballistái Forrás: https://www.alamy.com

2009-ben nemcsak a név, a szabály is változott,

a női Bajnokok Ligájában újra egymeccses döntőket vezettek be.

A Potsdam mellett a jelen egyik, ha nem legjobb csapata, a Lyon vívta az első BL-finálét. A csapatok nem bírtak egymással, így a döntők történetében először hosszabbítás, majd tizenegyespárbaj döntött az aranyéremről. Ezt a németek bírták jobban idegekkel, így a klub történetének második győzelmét ünnepelhették. Nem kellett azonban sokat várni az első francia sikerre, egy évvel később ugyanez volt a párharc, akkor viszont a Lyon nem bízta a véletlenre, 2-0-ra nyert, így új csapat nevét gravírozhatták a serlegre.

A 2011/12-es szezon a mai napig emlékezetes,

a müncheni Olimpiai Stadionban ugyanis 50.212 néző figyelte a helyszínen a Lyon címvédését,

a döntők történetében jelenleg is ez a nézőcsúcs. A franciák a Frankfurtot verték 2-0-ra fináléban. Az Olympique sorozatban negyedszerre is döntőbe jutott, ám nekünk, magyaroknak is a legnagyobb örömünkre elveszítették azt

a Wolfsburggal szemben, amelyben alapembernek számított, és a döntőben is kezdő volt Jakabfi Zsanett

– így magyar női BL-győztese lett hazánknak. A németek is csatlakoztak egyébként azon együttesekhez, amelyek debütáló szezonjukban azonnal meg is nyerték a sorozatot.

A Wolfsburg Jakabfi Zsanettel a soraiban nyert Bajnokok Ligáját 2013-ban Forrás: AFP/Ian Kington

A Wolfsburgot a következő évben sem lehetett megállítani, bár a svéd Tyresö közel volt hozzá a döntőben, 4-3-ra alulmaradt, így Jakabfiék dupláztak.

A magyar-német kettős állampolgársággal rendelkező Marozsán Dzsenifer miatt a következő szezonban is volt okunk az örömre, az akkor még Frankfurtot erősítő középpályás is csúcsra ért a BL-ben. A fináléban azt a PSG-t verték 2-1-re, amely korábban a Lyont és a Wolfsburgot is búcsúztatta. Jakabfiék 2016-ban is döntőt játszhattak, a magyar válogatott játékosnak azonban nem sikerült a triplázás, mert bár a 88. percben hosszabbításra mentették a Lyon elleni találkozót, a tizenegyesek után a franciák örülhettek

– ekkor indult el az Olympique mai napig tartó dominanciája.

2016 nyarán ráadásul Marozsánt is leigazolták, a PSG elleni francia házidöntőt már vele a soraiban nyerték meg, szintén büntetőpárbajban, amelyben az ő góljára is szükség volt.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri a női Bajnokok Ligája döntőjét?

Tavaly a magyaros finálé is összejött, Jakabfi Marozsán, a Wolfsburg a Lyon ellen.

A rendes játékidőben nem született gól, a hosszabbításban azonban a későbbi aranylabdás Ada Hegerberg vezérletével a franciák esélyt sem adtak a németeknek, és

4-1-es győzelmükkel sorozatban harmadszor, történetük során ötödször ünnepelhettek.

A norvég támadó rekordot döntött, 15 góllal zárta a szezont, amely korábban még senkinek sem sikerült.

A Lyon sorozatban negyedik, története hatodik BL-győzelmére hajt a Groupama Arénában Forrás: as.com

Öt győzelmével tehát a Lyon vezeti az örökranglistát, a Frankfurt néggyel áll mögötte, az Umea, a Potsdam és a Wolfsburg 2-2, míg az Arsenal és a Duisburg egy-egy alkalommal nyert.

Marozsán Dzsenifer és a Lyon azonban szombaton este továbbírhatja a történelmet, az első döntőjére készülő Barcelona próbálja majd meggátolni ebben a csúcstartót.

Hogy sikerül-e, az szombaton 18.00 órától kiderül, az viszont biztos, hogy remek hangulat várja majd a csapatokat, hiszen

a mérkőzésre minden jegy elkelt, így telt ház, 22 ezer néző előtt játszanak majd.