Nem volt válaszunk Szlovákia két góljára

szlovák magyar
Kovács István, a magyar (j3) és Juraj Kucka (j), a szlovák válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban
Vágólapra másolva!
Nem sikerült győzelemmel kezdeni a 2020-as labdarúgó Eb-selejtezőit, mert Szlovákia Duda és Rusnak góljával 2-0-ra nyert Magyarország ellen a Nagyszombatban lejátszott mérkőzésen. Az első félidőben szinte a semmiből érkezett a szlovákok gólja. A második félidőben Marco Rossi beküldte Szoboszlai Dominiket és Dzsudzsák Balázst, de ők sem tudtak segíteni. A magyar csapat nehéz helyzetben várja a vasárnapi horvátok elleni újabb Eb-selejtezőt.

Óriási várakozás előzte meg a magyar labdarúgó-válogatott első Eb-selejtezőjét. Budapest 2020-ban 4 mérkőzés házigazdája lesz az új Puskás Stadionban, azaz

a 2020-as páneurópai kontinenstornán két meccsen biztosan hazai pályán focizhatna a magyar csapat

- ha sikerül a kvalifikáció. Ehhez az első lépést Nagyszombatban kellett megtenni.

A meccs előtti napokban az volt a központi téma, hogy helyet kap-e a kezdőcsapatban Szoboszlai Dominik, a Salzburg 18 éves tehetsége, aki a selejtező előtt nagyszerű formában játszott az osztrák csapatban. A Napoli elleni Európa-liga meccsen gólpasszt adott és kezdő volt, az Innsbruck elleni bajnokin gólt lőtt és kezdő volt.

Bár a közvélemény egy része szinte követelte a kezdők közé jelölését, erre végül is nem került sor, mert a szövetségi kapitány a kispadra ültette.

Csakúgy, mint a csapatkapitány Dzsudzsák Balázst. Nagyszombatban tehát ez volt a magyar válogatott kezdő tizenegye: Gulácsi Péter - Lang Ádám, Willi Orbán, Kádár Tamás - Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt, Korhut Mihály - Kovács István - Szalai Ádám.

A szlovákok felállása a következő volt: Dúbravka - Pekarík, Skriniar, Vavro, Hancko - Kucka, Lobotka - Hamsík, Duda, Rusnák - Mak.

Nagy Ádám (b), a magyar és Marek Hamsik (j), a szlovák válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kezdésre sem jött össze a telt ház a nagyszombati stadionban, de a hangulatra nem lehetett panasz. Ehhez képest az első félidőben szinte végig csordogált a játék, egyik csapat sem szaggatta szét az istrángot.

A magyarok szögletekig jutottak, a szlovák csapat pedig kapufáig.

Még mielőtt elmesélnénk ennek a történetét, jegyezzük fel a 11. perc eseményét, amikor Rusnak beadása után Hamsík lőhetett középről, de nem találta el a kaput. A 14. percben Pekarik szaladt fel a jobboldalon és lőtt, Gulácsi szögletre ütötte a labdát.

Kovács István, a magyar (j3) és Juraj Kucka (j), a szlovák válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 18. percben jött a már említett kapufa. Hancko keveredett a tizenhatosunk elő, balos lövése súrolta a léc tetejét.

Óriási lövés volt, megúsztuk.

Szabadrúgásokkal jelezte a magyar csapat, hogy a pályán van, a 23. percben Korhut szabadrúgása után a szlovák védők fejelték el a labdát.

A 33. percben Kalmár került a földre, mert Lovrencsics beadása után esett el, de a védő a labdát rúgta el, nem történt tehát szabálytalanság. A 41. percben Kalmár beadása pattant a Vidi középpályása, Kovács István elé, jó irányba ment volna a övése, de sikerült blokkolniuk a hazaiaknak.

A 42. percben jött a szlovákok gólja. Rusnak lapos beadását belsőzte be Duda Orbán mellől. Meg is nézhetik.

Duda amúgy a Hertha játékosa, edzője Dárdai Pál.

Ami még feltűnő volt, hogy a szlovákok középreadása előtt kilenc magyar játékos helyezkedett a tizenhatoson belül. Kár, hogy nem sikerült kirúgni.

Ezzel véget ért az első félidő.

Szalai Ádám a magyar és Milan Skriniar a szlovák válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szünetben nem cserélt Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az 53. percig gyakorlatilag semmi sem történt, mert a szlovákoknak tökéletesen megfelelt az 1-0-s vezetés. Ekkor sikerült egy kicsit megzavarni a hazaiak védelmét, de a szlovák kapus védte Lovrencsics éles lövését.

Az 54. percben Kleinheisler helyett Szoboszlai Dominik lépett pályára, ez volt az első felnőtt válogatott mérkőzése a 18 éves reménységnek. A 61. percben Rossi kapitány Kalmár rossz játékát is megunta, ekkor küldte pályára Dzsudzsák Balázst.

A 62. percben az első komoly magyar helyzet végén Szalai nagy lövését védte Dúbravka.

Juraj Kucka (j2), a szlovák, valamint Kádár Tamás (b), Kleinheisler László (b2) és Kalmár Zsolt, a magyar válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 66. percben az addig szinte semmit sem csináló szlovákok Mak révén veszélyeztettek. Mak jobbal átvette, ballal lőtt, Gulácsi védett, de kellett ehhez Korhut segítsége is.

A 73. percben Lovrencsics remekül vette észre az elöl maradt Orbánt, de a Lipcse játékosa erőtlenül fejelt, pedig a szlovák kapus kint állt. Ekkor élénkebbé vált Marco Rossi csapatának játéka, de a gól nem akart összejönni.

Szoboszlai bátran játszott, egy szabadrúgásnál is elkérte a labdát,

de nem tudott veszélyeztetni. A túloldalon Kádár elvétette a labdát, szerencsére Gulácsi ismét védeni tudott, ezúttal Hrusnak lövését.

Az idő múlásával egyre sürgősebb lett a magyar csapatnak, az utolsó tíz perc úgy kezdődött, hogy még mindig Szlovákia vezetett. A 82. percben Pekarik lesről lőtt gólt, szerencsénkre a partjelző résen volt és emelte a zászlaját.

Juraj Kucka (j2), a szlovák, valamint Kádár Tamás (b), Kleinheisler László (b2) és Kalmár Zsolt, a magyar válogatott játékosai a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a felvidéki Nagyszombatban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 85. percben minden eldőlt. Lovrencsics eladott labdája után indultak a szlovákok, Rusnák forgolódott, majd a rövid sarokba lőtt. Nagy kár volt ezért a gólért.

A hátralévő időben a magyar csapat eredménytelenül próbálkozott, a szlovákok tartották a 2-0-t és meg is nyerték a meccset. Azt a találkozót, amelyen a magyar válogatott nem váltotta valóra azokat a reményeket, amelyeket sokan tápláltak.

Vasárnap a világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott érkezik Budapestre.

Az sem lesz könnyű meccs a számunkra.

A csoport másik mérkőzésén Zágrábban a horvát válogatott 0-1-ről megfordította az Azerbajdzsán elleni meccset és 2-1-re nyert a vb-ezüstérmes.

Eb-selejtező, E csoport: Szlovákia-Magyarország 2-0 (1-0)
Nagyszombat, Anton Malatinsky Stadion, 14 235 néző, v.: Vlagyiszlav Bezborodov (orosz)
gólszerzők: Duda (42.), Rusnák (85.)
sárga lap: Vavro (21.), Kucka (50.), Hamsik (77.), Skriniar (90.), illetve Kalmár (10.), Korhut (59.), Nagy (88.)

Szlovákia: Martin Dubravka - Peter Pekarik, Denis Vavro, Milan Skriniar, David Hancko - Juraj Kucka, Stanislav Lobotka - Marek Hamsik, Ondrej Duda (Pavol Safranko, 87.), Albert Rusnák (Jaroslav Mihalik, 93.) - Robert Mak (Miroslav Stoch, 79.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Lang Ádám (Holender Filip, 81.), Willi Orbán, Kádár Tamás - Lovrencsics Gergő, Kleinheisler László (Szoboszlai Dominik, 54.), Nagy Ádám, Kalmár Zsolt (Dzsudzsák Balázs, 61.), Korhut Mihály - Kovács István - Szalai Ádám