Olaszországban ment tönkre a világbajnokok ellen tündöklő Filkor Attila

Filkor Attila, válogatott labdarúgó, Bari
LIVORNO, ITALY - NOVEMBER 03: Attila Filkor of AS Bari in action during the Serie B match between AS Livorno Calcio ad AS Bari at Stadio Armando Picchi on November 3, 2012 in Livorno, Italy. (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Vágólapra másolva!
2006. november 9-én az olasz labdarúgókupa nyolcaddöntőjében a Messina az Internazionalét fogadta, a meccs 80. percében pedig egy 18 éves magyar futballista, Filkor Attila is pályára lépett. Három héttel később a milánói San Siróban a visszavágón is becserélte őt Roberto Mancini edző. Egy év múlva a Magyarország-Olaszország (3-1) barátságos meccsen a Puskás Stadionban mind a három magyar gól előkészítésében szerepet vállalt. Tizenegy évvel később, 2018. november 4-én a Budafok-Cegléd NB II-es mérkőzésen a hazaiak egyetlen gólját lőtte. Filkor Attila, egy eltékozolt magyar futballtehetség története következik.

„Amikor az olaszok legyőzése után Budapestről visszatértem Milánóba, az Inter öltözőjében Luis Figo, a portugál legenda magához ölelt."

„Valóra vált az álmom azzal, hogy a Giuseppe Meazzában az Inter felnőtt csapatában pályára léphettem. 15-20 ezer néző volt kint a meccsen, állítólag a nevemet skandálták."

„Minden magyar futballistának azt kívánom, hogy élje át azt, amit én, az Old Traffordon telt ház előtt léphessen pályára. Cristiano Ronaldo a becserélésemkor kacsintott, majd megpróbált egy köténnyel átjátszani, de megakadályoztam a cselét:"

Az előbbi három idézet Filkor Attila nyilatkozataiból származik azokból az időkből, amikor a szupertehetségesnek kikiáltott és annak hitt futballista szóba állt a magyar újságírókkal.

Ez sem ma volt, az utóbbi években nem nagyon találunk nyilatkozatot a hányatott sorsú játékostól, aki jelenleg az NB II-es Budafok játékosa. Az ő története más, mint Koman Vladimiré, akinek pályafutását néhány nappal ezelőtt mutattuk be. Most következzen a Filkor-sztori, az a történet, amely a be nem teljesült vágyakról, az olasz nagycsapatok játékospolitikájáról és egy eltékozolt tehetségről szól.

Ha per, úgymond hadd legyen per

A Sződligetről induló, majd a Vácot, a Goldball FC-t és az MTK-t is megjárt Filkor Attila neve rögtön egy jelentős botrány keretében bukkant fel a magyar sajtóban 2006 nyarán. A sportközvélemény óriási meglepetéssel vette tudomásul, hogy a fiatal magyar futballista Máltáról az olasz Internazionale csapatába igazolt.

Hogy jött a képbe Málta, a Pieta Hotspurs csapata?

Úgy, hogy az olaszoknak innen olcsóbb volt megszerezniük a magyart, mintha az MTK-ból igazolták volna le. A botrány sokáig napirenden maradt, az MTK több perre is ment az ügyben, végül meg is nyerte azt a 150 ezer eurót, amelyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélt meg nekik.

Filkor Attila és Fabio Grosso küzd a labdáért, amikor barátságos labdarúgó-mérkőzésen találkozott Magyarország és Olaszország válogatottja a Puskás Ferenc Stadionban augusztus 22-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Filkor édesapja edzőként azt MTK-ban dolgozott, de 2005-ben eljött a csapattól. Ez volt az az év, amikor

a fia a Manchester Citynél, majd a Tottenham együttesénél járt próbajátékon.

A londoni egyletnek tetszett is Filkor játéka, ám mivel a focista nem rendelkezett játékengedéllyel, az igazolása lehetetlenné vált. Ma már a köd és a múlt homályába vész, hogy ki sértődött meg kire, az akkori MTK-ügyvezető, Domonyai László sincs már a Hungária körúton, de azért az nem véletlen, hogy Filkor egy hétre Máltára dobbantott, hogy egy hét után Milánóban találja magát. A Sándor Károly Akadémián nevelkedő játékost tehát semmiképpen sem szerették volna 18 éves kora előtt elengedni. Akkoriban az akadémián egy-egy játékosba több millió forint nevelési költséget fektettek be, érthető volt az agárdi vezetők lépése. De Filkor az angliai kirándulása után már nem akart Magyarországon maradni.

Filkor Attila a Bari mezében Forrás: Getty Images/Maurizio Lagana

A játékos felbontotta azt az amatőrszerződést, amely Filkort az MTK-hoz kötötte. Az MLSZ az amatőrszerződés megszegése miatt másfél évre eltiltotta a fiatalt, aki innentől kezdve édesapjával egyénileg készült a rá váró nagy feladatokra.

A dologból idehaza is per lett, amely 4 évig húzódott el, a jogerős ítélet 2010. június 9-én született meg.

Az MTK 116 millió forintot követelt kártérítésként a játékostól, illetve családjától. Később ezt 90, majd 75 ezer euróra mérsékelte a budapesti klub, de az összes keresetét elutasították. Filkor jogi képviselője az a Dányi Szilárd volt, aki korábban az újpesti labdarúgóklub ügyvezetőjeként tevékenykedett. A bíróság azt is kimondta, hogy az MLSZ jogtalanul tiltotta el annak idején Filkort.

Az MTK-ból Figo mellé az Interbe

2006. augusztus 28-án a De Cecco utánpótlástorna elődöntőjében az Inter Primavera csapata tizenegyesekkel jutott tovább a Juventus korosztályos együttese ellen – a tizenegyespárbajban Filkor is eredményes volt. Egy nappal később az Ascoli ellen 3-2-re megnyert döntőben a magyar játékos gólt szerzett, azaz berobbant a milánóiak Primavera csapatába. A magyar közvélemény ekkor szembesült azzal, hogy Filkorral az Inter négyéves szerződést kötött.

Eközben idehaza a Málta-Magyarország (2-1) világbajnoki selejtező okozta földrengés utáni kárfelmérés időszakát éltük.

A vallettai szégyen elsodorta Bozsik Péter szövetségi kapitányt és Détári Lajos másodedzőt. (Meg a fél pályára lépő válogatottat is.)

A máltai döbbenet

Málta-Magyarország 2-1
2006. október 11. Eb-selejtező, La Valletta.
Gól: Schembri (13., 52.), illetve Torghelle (19.)
Magyarország: Király – Fehér Cs. (Halmosi), Juhász R., Vanczák, Leandro (Kiss Z.), Tóth B., Dárdai, Gera, Szabics (Czvitkovics), Huszti, Torghelle.

A tényleg döbbenetes vereséget követően felharsant a fiatalokat a küzdőtérre kórus. A szövetségi kapitányi posztot Várhidi Péter vette át, aki 2006 novemberében az A-válogatott meghívóját küldte el Milánóba Filkor Attilának. A Nemzeti Sport vezércikkírója, Szöllősi György „Filkorszak" című jegyzetében azt írta, hogy 2006-ban a magyar labdarúgás legnagyobb eseménye az volt, hogy Filkor két meccsen összesen fél órát töltött az Inter felnőtt együttesében az olasz kupa nyolcaddöntőjében.

Anélkül, hogy lelőném a poént, elmondom már most: hősünk e két kupatalálkozó után soha nem került be az Inter felnőtt csapatába tétmeccsen. És később az AC Milanéba sem.

Toldo – Burdisso, Andreolli, Samuel, Maxwell – Solari, Sztankovics, Maaroufi, Grosso – Mariano Gonzales, Cruz. Ez volt az Inter összeállítása a Messina ellen, ide állt be Filkor Maaroufi helyére a 80. percben. Tíz percet együtt focizott a vb-aranyérmes Grossóval, nagy cimborájával, Dejan Sztankoviccsal és a többiekkel. Filkor elmondása szerint utóbbi, vagyis a szerb futballista tudott pár szót magyarul, ezt megosztották egymással az öltözőben. A csapat Davidnak becézte Filkort – így a futballista, mert a Messina ellen volt egy ígéretes szabadrúgása, amely elakadt a sorfalban. Filkor a felkészülés alatt találkozott Figóval, Materazzival, vagy éppen Vieirával is. A november 29-i visszavágó után azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy a milánói közönség állítólag a Filkor, Filkor nevet skandálta, bár ő ezt nem hallotta, mert a meccsel foglalkozott.

Egy öltözőben ült Crespóval, Ibrahimoviccsal – szinte felfoghatatlan dolgok ezek.

2006. december 10-én az Inter az Empoli otthonában lépett fel bajnoki meccsen. Mancini edző a keretbe tette a magyart, aki végig is ülte a meccset a kispadon – ekkor állt a legközelebb ahhoz, hogy pályára léphessen a Serie A-ban. Amúgy a hétköznapokon az Inter Primavera csapatánál edzett és készült.

2012. július 24-én a Schalke 04 - AC Milan felkészülési mérkőzésen a milánói csapat mezében Filkor Attila Forrás: Getty Images/Vi-Images

„Figóval sokat és sokszor beszélgettem már, habár ritkán edzhetek a felnőtt csapattal" – számolt be milánói élményeiről Filkor. „Massimo Moratti klubelnök személyesen kívánt nekem boldog karácsonyt" – folytatódott a sztori és a fogadkozás, hogy Filkor hamarosan az Inter felnőtt csapatában találja magát. A képbe csak az akkor Debrecenben futballozó Aco Sztojkov rondított bele. A macedón játékos korábban szintén megfordult az Inter Primavera együttesében, a magyar újságírók megkérdezték hát, mire számítson Filkor?

Sztojkov nem kertelt, azt mondta, hogy a fiatal magyart hamarosan kölcsönadja majd a milánói egylet.

„Nagyon rendes tőle (Sztojkovtól – a szerk.), hogy ennyire bízik bennem, én pedig azon leszek, hogy megmutassam, helyem van az Interben" – replikázott Filkor.

A világbajnok ellen élete meccsét játszotta

2007 kora nyarán az Inter megnyerte a bajnokságot, Filkor azonban végül nem kapott helyet egyetlen Serie A-meccsen sem. A rövid szünetet követően a milánói kék-feketék Angliába mentek az Emirates Kupára. Ott az Arsenal elleni 2-1-es vereséggel végződött mérkőzést Filkor végigjátszotta.

Majd 2007. augusztus 2-án az Old Trafford Stadion 74.000 nézője előtt az Inter 3-2-re nyert a Manchester United ellen. Filkor ezen az összecsapáson csereként kapott lehetőséget, ez volt az a felkészülési meccs, amelyen – a játékos elmondása szerint – Cristiano Ronaldo nem tudta őt befűzni.

Miközben az olaszok Angliában portyáztak, idehaza a Várhidi Péter vezette magyar válogatott a világbajnok olaszok elleni barátságos meccsre készült. Várhidi annak rendje és módja szerint kiküldte a meghívót Filkornak, aki elég kényelmetlen helyzetbe került. A játékos úgy érezte, semmiképpen sem szabad hazajönnie, mert most játszhatja be magát az Inter felnőttbe. Mivel azonban 2007. augusztus 22. hivatalos UEFA-játéknap volt, a meghívás alól nem lehetett kibújni.

Filkor Attila hazajött, és élete legnagyobb, legkatartikusabb mérkőzését játszotta le a magyar válogatottban. A nemzeti csapat 3-1-re megverte az olaszokat. A csereként beállt Filkor 7-es osztályzatot kapott a Nemzeti Sporttól, mert mind a három magyar gól előkészítésében szerepet játszott.

A világbajnok legyőzése

Magyarország-Olaszország 3-1 (0-0)
Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc Stadion.
Gól: Juhász R. (61.), Gera (65. – 11-esből), Feczesin (76.), illetve Di Natale (49.)
Magyarország: Fülöp – Vanczák (Csizmadia), Juhász R., Vaskó, Szélesi, Tőzsér (Filkor), Vass, Dzsudzsák (Halmosi), Hajnal T. (Leandro), Gera (Buzsáky), Priskin (Feczesin).
Olaszország: Buffon – Oddo, Cannavaro, Materazzi, Zambrotta, Aquilani, Pirlo, Ambrosini, Quagliarella, Toni, Del Piero. Csere: Grosso, Barzagli, Palombo, Inzaghi, Di Natale.

A magyar közönség azonnal pajzsra emelte Filkort, a közvélemény teljes értetlenséggel fogadta, hogy a Milánóba visszatérő magyar nem kapott helyet az Inter csapatában.

A döbbenet csak fokozódott, amikor 2008. január 30-án azt jelentették a hírügynökségek, hogy az Inter Filkort a Serie B-ben játszó Grosseto csapatának adta kölcsön.

(Ekkor képben volt még a Chievo és a Brescia is.)

„Nagyon örülök ennek a lehetőségnek" – mondta a Nemzeti Sportnak Filkor. „Az Inter vezetői belátták, hogy a Primavera csapatot már kinőttem, de felnőttek közé nincs esélyem bejutni. A milánóiakkal megbeszéltem, hogy semmiképpen sem tévesztenek szem elől." A Grosseto a 22 csapatot tömörítő Serie B 15. helyén állt ekkor.

Massimo Ambrosini Vaskó Tamás és Filkor Attila között, amikor barátságos labdarúgó-mérkőzésen 3-1-re győzött Magyarország Olaszország válogatottja ellen a Puskás Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Földi Imre

Ezzel a kölcsönadással indult el az az időszak, amely hat éven keresztül tartott, és amely alatt

Filkort előbb az Inter, majd az AC Milan úgy dobálta, mint egy becstelen férfi a megunt szeretőit.

A másodosztályú kalandok megkezdésekor előbb Várhidi Péter, majd a holland Erwin Koeman felejtette el Filkort. A játékos kissé sértetten reagált, a sajtón keresztül üzent Várhidinek. A lényeg abban merült ki, hogyha Várhidi csak azért tette be a nagyválogatottba, mert az Inter játékosa volt (mi másért tette volna?), akkor nagyot hibázott, mert ő a Grossetóból is szívesen menne a nemzeti csapatba.

Egy kálvária stációi

Következzenek most felsorolásszerűen Filkor Attila kálváriájának állomásai.

  • 2008: Grosseto
  • 2008. Sassuolo
  • 2010: Gallipoli Calcio
  • 2010-11: Triestina
  • 2011-12: Livorno
  • 2012: Bari
  • 2012: Pro Vercelli
  • 2013-14: LB Châteauroux
  • 2014: Avellino

8 másodosztályú olasz csapat és egy francia másodosztályú együttes. Ide adta kölcsön (vagy dobálta le) Filkort az Inter, majd 2010-től az AC Milan. A piros-fekete lombard egyesület 2010 nyarán szerezte meg a magyar játékjogát a városi rivális Intertől, de nem azért, hogy az első csapatban szerepet adjon Filkornak, hanem, hogy az első mozdulattal odaadja a Triestinának.

Természetesen lehet szidni, kárhoztatni a két olasz óriáscsapatot, de ők csak azt csinálták, amit arrafelé szokás: volt egy fiatal játékosuk, aki nem volt képes arra, hogy tagja legyen a felnőtt keretnek – ezért kölcsönadták.

Aztán tovább és továbbpasszolták. Ez a játékospolitika arrafelé egyáltalán nem szokatlan, de aki ebbe a spirálba bekerül, az nagyon nehezen tud belőle kitörni.

Filkor Attila és Luke Dimech (j, Málta) harcol a labdáért a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező C-csoportjában, a Magyarország-Málta mérkőzésen a budapesti Szusza Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Filkor ekkorra már teljesen megszakította minden kapcsolatát a magyar újságírókkal. Mivel olaszországi hányattatásairól soha senkinek nem nyilatkozott (ahogy édesapja egyszer fogalmazott, nem igényelte a nyilvánosságot), a magyar sajtó csak a meglehetősen gyakori klubváltásairól adott hírt. A cikkek kommentfelületein a magyar szurkolók hamar eltemették, nem tartották komoly játékosnak, csak egy olyan tucatembernek, akit ide-oda dobál a két milánói klub.

Nem tudott nemet mondani

„Az volt a baj, hogy az Internek vagy a Milannak nem lehetett nemet mondani. Amikor pedig igent mondtam, azonnal megkezdődött a kölcsönadás.

Nem sikerült, de azt tudni kell, hogy a magyarokat mindig a sor végére állítják odakint" – így értékelte helyzetét az egyik utolsó megszólalásában Filkor Attila. Aki pályafutása során 118 Serie B-s meccset és 13 francia másodosztályú találkozót játszott le. Majd hazatért Magyarországra.

2010. október 16. Filkor Attila a Triestina-Reggina Serie B-meccsen Forrás: Getty Images/Dino Panato

Az Újpest tárt karokkal várta 2015-ben, de a 2015-16-os szezonban mindössze 7 meccsen tudott pályára lépni a lila-fehéreknél, mert szinte állandóan sérüléssel bajlódott. A következő szezont Gyirmóton töltötte, Urbányi István hívta, de innen megint külföldre akart menni. A kisalföldi csapattól közös megegyezéssel távozott.

2017 januárjában az MLS-ben szereplő kanadai Vancouver Whitecaps együttesénél járt próbajátékon, de ez a látogatás is vesszőfutás volt a számára.

A kanadai csapat az Oxford United utánpótlás együttese, és a Cardiff City U23-as csapata elleni felkészülési meccsére sem tette be, majd bejelentette, hogy nem tart igényt a magyar játékos szolgálataira.

A csapat nélkül vergődő Filkor ekkor fogadta el az NB II-ben szereplő Budafok ajánlatát, és most is a budapesti együttes játékosa. Filkor Attila, aki 2007. augusztus 22-én a világbajnoki aranyérmes Grossót forgatta meg a Puskás Stadionban, aki a vb-aranyérmes olasz válogatott ellen játszotta élete legjobb meccsét, még mindig csak 30 éves. Tehetsége alapján még most is ott lenne a helye a magyar válogatottban, amelynek legutóbb 2007. november 21-én volt a tagja. Azaz 11 és fél éve, 19 és fél évesen.

A Livorno-Bari Serie B-meccsen Filkor Attila a labdával Forrás: Getty Images/Gabriele Maltinti

„Amióta az eszemet tudom, a világhírnévről álmodozom – mondta a középpályás 2006-ban a Nemzeti Sportnak. – Frázisként hangozhat, de tényleg mindent a labdarúgásnak rendeltem, s rendelek alá. Nagy játékos akarok lenni, olyan, aki rendszeresen hatvan-nyolcvanezer néző előtt futballozik. Nem vagyok beképzelt, valóban hiszek abban, amit mondok.

Nem csak rajta múlt, hogy nem sikerült. De legalább labdát még kap – Budafokon.