Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a világbajnokságra készülő Ausztráliától, így továbbra is várat magára Georges Leekens első győzelme a magyar csapat élén. Pedig az első félidőben lefociztuk a vendégeket, több ígéretes lehetőségünk is akadt, a másodikra azonban elfogyott a tudomány. Bár a 88. percben még sikerült egy szerencsés találattal válaszolnunk az ausztrálok vezető góljára, a hosszabbításban Kádár öngólja eldöntötte a találkozót.

A Nemzetek Ligája előtti utolsó felkészülési mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó-válogatott, az ellenfél a világbajnoki résztvevő Ausztrália volt a Groupama Arénában. A szerdai, Fehéroroszország elleni 1-1-es döntetlennel végződő meccshez képest három helyen változtatott Georges Leekens szövetségi kapitány, a sérült Dzsudzsák Balázs, valamint Elek Ákos és Nagy Ádám helyett Sallai Roland, Varga József és Vadócz Krisztián került a kezdőbe. Az Al-Vahda légiósa helyett ezúttal is Kádár Tamás viselte a csapatkapitányi karszalagot.

A vendégek ikonját, Tim Cahillt csak a kispadra nevezte Bert van Marwijk, a 38 éves csatár már a vébére pihent, ott volt viszont a Hertha játékosa, Mathew Leckie, ráadásul Dárdai Pál is a helyszínen tekintette meg a meccset.

Jól kezdtük a találkozót, a 3. perc végén Sallai kavargatott a tizenhatoson belül az alapvonalnál, de a beadása elszállt mindenki feje fölött, második hullámból pedig már nem tudtunk helyzetet kialakítani. Nem sokkal később ugyanúgy a baloldalon vezettünk akciót, de Szabó János labdája még Sallaiénál is pontatlanabb volt.

Varga József gyötri az ausztrál középpályást, Tom Rogicot Forrás: MTI/Czagány Balázs

A 17. percben aztán meghűlt a vér az ereinkben, Kruse kapott labdát a tizenhatoson belül, de a felső lécet találta el. Ráadásul még lesen is állt előtte, így akkor sem lett volna érvényes a találat, ha bemegy. Mindenesetre intő jel volt, hogy figyelni kell, mert hajszálon múlt az ausztrál vezetés. Rögtön ezután újabb magyar lehetőséget jegyezhettünk fel,

Varga Roland szabadrúgására Vadócz érkezett, aki kapásból szerette volna kapura tenni a labdát, de lövése lepattant egy ausztrál védő hátáról.

Majd ismét Kruse veszélyeztetett, ezúttal jobbról kapott egy jó passzt Leckie-től, de fölétrafált. Mi is támadtunk tovább, egy kapu előtti kavarodásnál Kleinheisler László lőtt, ami Szalai Ádámot találta el, de az ausztrálok szerencséjére lelassult a labda. Majd Sallai próbálkozott egy látványos félollóval, ez azonban jócskán elkerülte a kaput.

Sallai Roland rendkívül aktívan játszott az első félidőben Forrás: MTI/Czagány Balázs

Habár egyikre sem lehetett azt mondani, hogy ordító helyzet volt, próbálkoztunk becsülettel és nyomás alatt tartottuk a vb-résztvevő ausztrálok kapuját. Viszont nem kellett sokat várni az első ziccerre sem:

a 30. perc végén Varga Roland szerzett labdát, amit középre tett, az érkező Szalai azonban nem tudta szemtől szemben mattolni Mathew Ryan kapust,

a kipattanót pedig sikerült tisztázniuk a gólvonalról. Kleinheisler is szerencsét próbált, mintegy 20 méterről, ballal, kapásból engedett el egy bombát, ami a felső kapufáról ment végül fölé.

A játékrész végére átvették az irányítást az auszik, de Mooy szabadrúgásán kívül nem jutottak minőségi lehetőséghez.

Az utolsó másodpercekre maradhatott volna a csattanó, Varga Roland szögletére Kádár robbant be jó ütemben, a fejesét azonban Joshua Risdon a kivágta a gólvonalról.

A szlovén Matej Jug ezt követően le is fújta a félidőt, aminek láttán panaszunk nem, hiányérzetünk egy kicsi lehetett. Az biztos, hogy a Leekens-éra legjobb félidejét produkálta a magyar válogatott.

A holland válogatottal 2010-ben vb-ezüstöt szerző Bert van Marwijk nem lehetett elégedett csapata első félidei produkciójával Forrás: MTI/Czagány Balázs

Aktívabban kezdte a második felvonást az ausztrál csapat, megint Kruse ficánkolt a magyar védők gyűrűjében, de ez sem jelentett veszélyt. Kissé visszaesett az iram az első félidőhöz képest, az 59. percig kellett várni az újabb magyar lehetőségre, a vendégek 36 éves cserekapusa, Brad Jones ejtett ki egy szögletet, de a védők tisztázni tudtak Varga Roland elől.

Leekens cserékkel próbálta újra felpörgetni a csapatot, a szünetbeli Gulácsi-Dibusz váltás után beküldte Böde Dánielt, majd Eppel Mártont is. A Fradi kapusának akadt dolga először, a túloldalon csereként beálló Irvine lövését kellett kitornáznia.

Az ausztrál szurkolók jó bulit csaptak a lelátón Forrás: MTI/Czagány Balázs

Beállt Fiola Attila is Lovrencsics helyett, a vendégeknél Kruse-t a 19 éves Arzani váltotta. És ez kulcsmomentum volt, ugyanis a fiatal csatár amint megkapta a labdát a tizenhatos előterében, tolt rajta befelé hármat, majd megcélozta a hosszú alsót,

Dibusz Dénes pedig rendkívül szerencsétlenül ért hozzá a lövéshez, potyagóllal szerezte meg a vezetést Ausztrália.

Bő negyedóránk maradt az egyenlítésre.

Három perccel később Varga Roland szabadrúgásában bízhattunk, de Jones könnyedén hárította. A 80. percben aztán megérkezett Tim Cahill, a vendégek legendája, akinek ez a 106. fellépése válogatott mezben. Mi viszont újoncot avattunk Varga Kevin személyében, így három Vargával mentünk az egyenlítésért.

Ez pedig össze is jött a 88. percben, még ha ehhez óriási mázli is kellett: Fiola veszélytelen beadásánál a vendégek csapatkapitánya, Trent Sainsbury bepánikolt, fejjel belestukkolt a labdába, ami a kimozduló Jones mellett bevánszorgott a kapuba.

Szerencsés, de a játék képe alapján megérdemelt góllal egyenlítettünk.

És amikor azt hittük, hogy megvan a döntetlen, jött a dráma. Egy semmilyen ausztrál beadásra Kádár hasonlóan rosszul reagált, mint ausztrál kollégája, újabb öngól. Demoralizáló találat a 92. percben, amit az idő hiánya miatt már nem lehetett kompenzálni, így ismét vereséget szenvedett a magyar válogatott hazai pályán Georges Leekensszel.

A magyar válogatott Paulo Vinicius (j) és az oroszországi világbajnokságra készülő ausztrál csapat játékosa, Tom Rogic a Magyarország - Ausztrália barátságos labdarúgó-mérkőzésen Forrás: MTI/Czagány Balázs

Eredmény:
Magyarország-Ausztrália 1-2 (0-0)
Groupama Aréna, 4000 néző, v.: Matej Jug (szlovén)
gólszerzők: Sainsbury (88., öngól), illetve Arzani (74.), Kádár (92., öngól)
sárga lap: Varga J. (44.), Fiola (78.), illetve Leckie (22.), Jedinak (76.)

Magyarország:
Gulácsi Péter (Dibusz Dénes, a szünetben) - Lovrencsics Gergő (Fiola Attila, 73.), Vinicius Paulo, Kádár Tamás, Szabó János - Vadócz Krisztián, Varga József - Varga Roland, Kleinheisler László (Eppel Márton, 66.), Sallai Roland (Varga Kevin, 84.) - Szalai Ádám (Böde Dániel, 62.)

Ausztrália:
Mathew Ryan (Brad Jones, a szünetben) - Joshua Robert Risdon, Trent Sainsbury, Mark Milligan, Aziz Behich - Massimo Luongo (Mile Jedinak, a szünetben), Aaron Mooy - Mathew Leckie, Tomas Rogic (Jackson Irvine, 64.), Robbie Kruse (Daniel Kruse, 73.) - Andrew Nabbout (Tomi Juric, a szünetben; Tim Cahill, 79.)

A mérkőzés után Sallai Roland így értékelt az M4 Sportnak:

"Nem úgy alakult a végjáték, ahogy azt szerettük volna, de ezzel már nem tudunk mit kezdeni. Megyünk tovább az úton, folytatjuk a munkát. Az első félidőben jól játszottunk, több helyzetünk volt, mint az ausztráloknak, 2-3 góllal kellett volna vezetnünk, ez pedig megbosszulta magát végül. Annak örülök, hogy lehetőséget kaptam, én pedig próbáltam ezzel élni. A csapaton belüli hangulat nem a legjobb jelenleg, de próbálunk együtt maradni és úgy csinálni a dolgainkat, mert csak ez vezethet a sikerhez."

A válogatott játékosai szomorúan köszönik meg a Groupama közönségének a biztatást Forrás: MTI/Czagány Balázs

Georges Leekensre és stábjára sok munka vár a következő három hónapban az első Nemzetek Ligája fordulóig:

"Az első félidőben gólokkal kellett volna vezetnünk, annyi lehetőségünk volt. A másodikban próbáltam mindenkit kipróbálni, aztán a végén jött az a szerencsétlen öngól. A teljesítmény szerintem jó volt, az ausztráloknak sok gondot okoztunk. Természetesen nem vagyok boldog a vereséggel, de el tudom fogadni a teljesítmény miatt. A középpályán nagyobb lett az egyensúly, nem adtunk sok lehetőséget az ellenfélnek, irányítottuk a meccset, de összességében nagyon pechesek voltunk, persze voltak apróbb hibáink is. Fontos meccs volt, amiből lehet tanulni, a fiataloknak is jó mérkőzése volt. Szeptemberig még keményen kell dolgoznunk, a játékosoknak a klubokban is jól kell teljesíteniük. Persze én sem megyek addig nyaralni, egy rövid szünet után kezdjük újra a munkát, és lépésről lépésre építkezünk a Nemzetek Ligája nyitányáig. A barátságos meccseken felmértük, hogy miből kell gazdálkodni. Látok egy fajta fejlődést, egyre stabilabbak vagyunk hátul, szervezettebbek lettünk és a motiváció is rendben volt. Szeptemberig még sok dolgunk lesz."