100 nap múlva foci-vb: ünnep vagy vérontás lesz?

fbl Horizontal
A woman looks at the digital FIFA World Cup 2018 countdown clock placed in front of the Red Square and the Kremlin in Moscow marking 100 days to the beginning of the tournament, on March 5, 2018. aThe World Cup will be played at 12 venues in 11 Russian cities -- Moscow, Saint Petersburg, Sochi, Kazan, Saransk, Kaliningrad, Volgograd, Rostov-on-Don, Nizhny Novgorod, Yekaterinburg and Samara. / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV
Vágólapra másolva!
Soha nem rendeztek még akkora országban labdarúgó-világbajnokságot, mint a 2018-as lesz. Oroszország amúgy sem bonyolított le még focivébét, miközben a nyári és a téli olimpiának is otthont adott már. A 2018-as Mundial – Oroszország jellegéből adódóan – a hatalmas távolságok világbajnoksága lesz, a hozzánk legközelebb eső helyszínt pedig Lengyelországba ékelve kell keresni. Pontosan 100 nap múlva, 2018. június 14-én az Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzéssel veszi kezdetét az idei év legnagyobb és legnézettebb sporteseménye.

2010. december 2-án az akkor még Joseph Blatter vezette Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) úgy döntött, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszország, a 2022-est pedig Katar rendezi meg.

100 nap múlva kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. Reggeli moszkvai életkép és a szokásos csúcsforgalom az orosz fővárosban Forrás: AFP/Mladen Antonov

Kétségtelen, hogy az utóbbi váltotta ki a nagyobb felhördülést, de azért az orosz pályázat győzelmekor is sokan ingatták a fejüket.

Minden idők leggyengébb házigazdája

Tény, hogy Európába 12 év szünet után tér vissza a világ legnézettebb sporteseménye. A 2006-os németországi világbajnokság után előbb Dél-Afrika, majd Brazília volt a rendező.

Az is tény, hogy talán soha nem volt olyan gyenge egy vb-t rendező ország csapata, mint amilyen most az orosz válogatott,

amely a FIFA 2018. február 15-én kiadott legfrissebb világranglistája szerint a 61. helyen áll. Szinte az is természetes, hogy a házigazda nagyon kellemes sorsolást kapott, mert Szaúd-Arábia mellett Egyiptom és Uruguay szerepel az A-csoportban.

Az orosz válogatott mindössze a 61. helyen áll a világranglistán Forrás: Sputnik/Vladimir Fedorenko

A papírforma alapján a dél-amerikai együttes mellett (mögött, előtt?) Oroszországnak illene továbbjutnia, de Egyiptomot (43. a világranglistán) nem intézhetjük el egyetlen kézlegyintéssel. Vélhetően az orosz-egyiptomi meccs meg is határozza a házigazda további sorsát.

Készülnek már az orosz huligánok

Van azonban egy olyan dolog, amelyben az oroszok nagyon erősek, de ennek aligha örül a világ. A hazai futballhuligánoktól sokan már előre rettegnek. Nem túl távoli emlék a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, ahol az orosz horda gyakorlatilag átrendezte Marseille-t. Már előre jelezték, hogy lecsapnak az angolokra, az ígéretüket be is váltották.

Nem kell ahhoz túlságosan nagy képzelőerő, hogy a vb-re való „felkészülésük" már megkezdődött. Bár az orosz és az angol válogatott nem játszik azonos csoportban, érdemes figyelni arra, hogy az Anglia-Belgium mérkőzést az egész vb

legkülönlegesebb helyszínén, Kalinyingrádban

rendezik meg. Egy esetleges angol-orosz utcai harc ebben a városban, ahol a katonai és rendőri jelenlét amúgy is fokozott, szinte beláthatatlan következményekkel járna.

Orosz huligánok rendezik át Marseille-t a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Leon Neal

Az angolok Tunézia ellen Volgográdban, míg Panama ellen Nyizsnij Novgorodban játszanak. A csoportmérkőzések során tehát elkerülik Moszkvát és Szentpétervárt. Ha csoportelsőként jutnak tovább, akkor legfeljebb az elődöntőben jutnak el Szentpétervárra.

Ha a G-csoport második helyén végeznek, akkor egy angol-lengyel nyolcaddöntőt rendezhetnek Moszkvában – na, ez semmi jót nem ígér.

Abban biztosak lehetünk, hogy az orosz karhatalmi erők egészen megdöbbentő számban vonulnak majd fel a világbajnokság ideje alatt –

a rendező ország ezen a területen egyetlen rubelt sem sajnálhat a nagy feladatra, vagyis a világbajnokság biztonságára fordítani.

A nagy távolságok focivébéje

Oroszország méretőből adódóan ez a világbajnokság – csakúgy, mint a négy évvel ezelőtti brazíliai vb – az irdatlan távolságok világbajnoksága lesz.

Nézzük ezt a számok nyelvén. 11 orosz város 12 stadionjában mennek majd a meccsek – Moszkvában két aréna is a vb rendelkezésére áll majd. Összesen 64 összecsapást láthatnak azok, akik a vb valamennyi mérkőzését megtekintik. A távolságok érzékeltetésére két adat.

Az egyik rendező város, Moszkva képeslapját vásárolja meg egy idős ember az orosz főváros egyik trafikjában Forrás: Sputnik/Anton Denisov

A Balti-tengertől az Urálig, azaz Kalinyingrádtól Jekatyerinburgig 2488 km a távolság.

Olyan csapat nincs a mezőnyben, amelynek ezt a távolságot a csoportmeccseken belül le kellene tudnia.

A Szentpétervár-Szocsi (észak-dél) távolság sem elhanyagolható, 1925 km – ezt is megúszták a részt vevő felek. Ennek ellenére érdemes áttekinteni, hogy a legnagyobb esélyesek között emlegetett együttesek hol lépnek fel a csoportmérkőzések alatt.

Brazília: Rosztov, Szentpétervár, Moszkva (de ha a brazilok első helyen mennek tovább, akkor meglátogatják Szamarát és továbbjutásuk esetén Kazanyt is.)

Németország: Moszkva, Szocsi, Kazany

Spanyolország: Szocsi, Kazany, Kalinyingrád (ez azért gyönyörű hármas)

Portugália: Szocsi, Moszkva, Szaranszk (ez egy fokkal jobb, mint a spanyoloké)

Argentína: Moszkva, Nyijzsnij Novgorod, Szentpétervár

Franciaország: Kazany, Jekatyerinburg, Moszkva

Belgium: Szocsi, Moszkva, Kalinyingrád

Anglia: Volgográd, Nyizsnij Novgorod, Kalinyingrád

A távolságok leküzdéséhez a repülők mellett (vagy helyett) a vonatokat ajánlják a szervezők. Nem véletlenül. A moszkvai repülőterek (Seremetyevo, Domogyedovo, Vnukovo) megközelítése önmagában felérnek egy kalandtúrával.

Sok szurkoló vonattal utazik majd a labdarúgó-világbajnokság helyszínei között Forrás: Sputnik/Iliya Pitalev

A Moszkva és Szentpétervár között, az egykoron Vörös Nyílnak nevezett expresszvonat abszolút telt házzal megy majd, hiszen a nagyvárosok pályaudvarai a központban helyezkednek el. Ugyanakkor az orosz állami légitársaság, az Aeroflot igyekszik az igényeket kielégíteni.

A legfőbb szempont az lehetett, hogy a külföldi szurkolók minél gyorsabban hagyják el a városokat.

Kalinyingrádból az Anglia-Belgium mérkőzést követően – jobb a békesség alapon – az esti, éjszakai órákban is több gépet indítanak Moszkvába vagy Szentpétervárra.

Stadionok, tétek, magyarok

Ami a stadionokat illeti: egész Oroszország legnagyobb arénája, a moszkvai Luzsnyiki ad otthont a nyitómérkőzésnek és a döntőnek is. A legkevesebb nézőt az Ural mellett fekvő jekatyerinburgi aréna fogad, oda 35 ezer szurkoló mehet be.

Kalinyingrádban csak csoportmeccsek lesznek,

az utolsó négy mérkőzést, a két elődöntőt és a döntőt Moszkva és Szentpétervár rendezi meg.

Jekatyerinburg, a 2018-as labdarúgó-vb legkeletibb helyszíne Forrás: AFP/Mladen Antonov

Magyarország 32 éve nem vett részt labdarúgó-világbajnokságon, a 2018-ason sem fog. Velünk kapcsolatban már csak egyetlen említésre érdemes adat van, mégpedig az, hogy mi lőttük a legtöbb gólt egy vb-mérkőzésen. Ez sem ma volt, hanem 1982-ben, amikor Salvador ellen nyertünk 10-1-re. Nemcsak a magyar csapat nem lesz ott, de magyar játékvezető sem fúj a vébén, mert Kassai Viktor „nem jutott ki" Oroszországba.

Ellenben a FIFA új alelnökét, dr. Csányi Sándort ezen a világbajnokságon iktatják majd be új beosztásába.

Nézzük most a fogadóirodák oddsait. Az első öt: Németország 9/2, Brazília 5/1, Franciaország 11/2, Spanyolország 6/1, Argentína 15/2. A lista utolsó két helyén Panama és Szaúd-Arábia áll 2000/1-es mutatóval.

Készül az Origo is

Ami az Origo sportrovatát illeti, mi is gőzerővel készülünk az eseményre. A világbajnokság teljes időtartama alatt helyszíni tudósítónk számol be a legfrissebb oroszországi hírekről. Kollégánk nemcsak írásban, hanem a helyszínen készített videókkal is jelentkezik Oroszországból.

Idehaza Gundel Takács Gábor és dr. Mezey György

(aki szövetségi kapitányként 1986-ban a magyar válogatottal a mexikói vébén járt) is az Origo Sport csapatát erősíti. Futballelemzések, Szpíker Korner, vb-podcastok – ezekkel a tartalmakkal várjuk az Origo olvasóit június 14. és július 15. között.