Chewbacca-védelemmel mentené Messit az argentin szövetség

Horizontal
Argentina's forward Lionel Messi (L) argues with first assistant referee Emerson Augusto de Carvalho at the end of their 2018 FIFA World Cup Russia South American qualifier football match against Chile, at the Monumental stadium in Buenos Aires, on March 23, 2017. The FIFA on March 28, 2017 suspended Messi for four Argentina games. / AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
Vágólapra másolva!
Az argentin futballszövetség mindent megpróbál, hogy csökkentse Lionel Messi négy mérkőzésre szóló eltiltását. És jól is teszik, ha erőlködnek, mert maga az érintett a kisujját sem hajlandó mozdítani az ügy érdekében.

Lionel Messit a Chile elleni világbajnoki selejtezőt követően sújtották a négy meccsre szóló eltiltással, miután az argentin sztár csúnya szavakkal inzultálta az egyik partjelzőt. A szigorú büntetés hatása beláthatatlan lehet a vb-ezüstérmes számára: Messi hiányában máris elveszítették a Bolívia elleni selejtezőt, és, ha a FIFA nem enyhíti a büntetést, akkor Uruguay, Venezuela és Peru ellen sem léphet pályára a Barcelona sztárja. Márpedig az argentinok most is csak a pótselejtezőt jelentő ötödik helyen állnak - ha még egy helyet visszacsúsznak, lőttek a 2018-as világbajnokságnak.

Messi a partjelzőt szidta, négy meccsre eltiltották

A döntés értelmében Bolívia, Uruguay, Venezuela és Peru ellen sem játszhat.

Az argentin szövetség ezért mindent megtesz, hogy csökkentsék legnagyobb sztárjuk büntetését. Egyrészt megpróbálják rávenni Messit, hogy jelenjen meg a május 4-i zürichi meghallgatáson, amivel bizonyítaná együttműködési hajlandóságát. Ha így tenne, és bocsánatot kérne bűnéért, máris feleződne a büntetés, és Argentína fellélegezhetne.

Nem úgy értette

A másik front, és ez az igazán döbbenetes, szemantikai téren megy, az argentinok megpróbálják bebizonyítani, hogy az az eléggé undorító káromkodás, amit Messi többször is a bíró arcába mondott,

nem is káromkodás, csak egy ártalmatlan hangulatfestő kifejezés,

amit felfokozott lelki állapotban használ minden rendes dél-amerikai ember.

A "la concha de tu madre" kifejezés magyar fordítását le sem merjük írni (na, jó, mégis: "az anyád pinája"), amit csak nagyon komoly részrehajlással lehet nem káromkodásnak minősíteni. De a szövetség szerint ehhez elég megnézni egy évekkel ezelőtti felvételt, amikor Messi az örömnek ugyanezen szavaival köszöntötte a Barcelona bajnoki címének ünneplésére egybegyűlteket.

A végén még kiderül, hogy mit keresett Chewbacca az Endor bolygón.