Vágólapra másolva!
Nem igazán tudta meglovagolni az Európa-bajnokságon elért sikert a magyar válogatott, és már három forduló után igen nehéz helyzetbe került a vb-selejtezőkön. Bernd Storck csapata a harmadik helyen áll, és már most látszik: az oroszországi világbajnokság eléréséhez előbb a pótselejtezőt kell megcélozni.

Ahogy játékban, úgy eredményekben is bejátszotta a teljes skálát a magyar csapat: az első fordulóban rossz játékkal szereztünk egy pontot Feröeren, majd Svájc ellen hiába futballozott jól a csapat, hazai pályán kapott ki.

Lettországban helyenként elfogadhatóan, de összességében közepesen játszó csapatunk megszerezte az első győzelmét, és négy pontjával a 3. helyen áll a csoportban, de már csak óriási bravúrral vagy nagy szerencsével érhet oda a továbbjutást jelentő helyekre.

Az a Svájc elleni 90. perc...

Ha sikerült volna nyerni Feröeren (ahol Portugália egy hatost gurított hétfőn), nem sebzett volna akkorát a Svájc elleni pontvesztésünk, így viszont mindkét pótselejtezős ellenfelünkkel szemben hátrányba kerültünk úgy, hogy a portugálokkal még nem is játszottunk. Mivel Svájc az első körben legyőzte az Európa-bajnokot, a mieinket pedig Budapesten verte, tulajdonképpen

fájdalmasan egyszerű a magyarok helyzete: Portugáliát kellene megelőzni a csoportban.

Mivel Svájc és Portugália játéktudásban messze kiemelkedik a csoportból, nehéz abban reménykedni, hogy hozzánk hasonlóan pontokat veszítenek a többi csapattal szemben. Andorra súlytalan, Lettország már két hazai vereségnél jár, pedig még egyik nagycsapattal sem játszott, Feröerben még talán bízhatnánk, de a portugálok alaposan kitömték őket a legutóbbi játéknapon Tórshavnban. Maga Fiola Attila ismerte be, hogy a Feröeren hagyott pontok nagyon fognak hiányozni.

Hiába játszottunk jól Svájc ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapatnak még tulajdonképpen a saját kezében van a sorsa, de

ha minden a papírforma szerint alakul a B csoportban, Dzsudzsákéknak idegenben kellene legyőzniük Svájcot, illetve oda-vissza Portugáliát.

Bernd Storck csapatának előrelépése az elmúlt egy évben vitathatatlan, de ennek a feladatnak a teljesítéséhez nemcsak játékban kellene óriásit javulnia, de óriási mázlira is szüksége lenne.

A játék is döcög

Könnyebb lenne hinni a bravúrban, ha csak pechünk lett volna az első három fordulóban. Igaz, a legfájóbb vereséget pont remek játékot mutatva szenvedtük el Svájc ellen, de Feröeren valóban nem érdemeltünk győzelmet, és Lettországban is inkább csak jó periódusai voltak a csapatnak.

Szalai Ádám kirobbanó formában kezdte a selejtezőket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Aggasztó Dzsudzsák Balázs gyenge formája, de a Dárdai–Storck kettős bemutatkozása óta stabilan álló védelem állapota sem megnyugtató, hiszen a Svájc elleni vereséget egyéni hibáknak köszönhettük. Félő,

mire újra összeáll a csapat, már szinte semmi esélyünk nem marad

a vb-kvalifikáció kiharcolására. Igaz, ez eleve nagyon nehéz feladatnak tűnt, és továbbra is tartjuk: a vébére jutás nem mércéje a jelenlegi magyar csapatnak.

A következő nagy megmérettetés tavasszal vár a csapatra (a következő körben, november 13-án Andorrát fogadjuk), március 25-én tulajdonképpen minden reményünket kockára tesszük Portugáliában, ahol még egy döntetlen sem biztos, hogy elég lenne.

Több Eb-csapat is beragadt a rajtnál

Még korai bármit kijelenteni, de nem a magyar az egyetlen Európa-bajnokságon szerepelt csapat, amely már most nehéz helyzetben van a csoportjában. Az Eb-bronzérmes Wales sem áll továbbjutó helyen, Lengyelország sem, a szlovákok és törökök pedig annyira beragadtak a rajtnál, hogy nagyot kellene hajrázniuk az első két hely eléréséhez.

Cardiffban most nincs ünnepi hangulat Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Matt Cardy

Az A csoportban a hollandok hétfőn otthon kaptak ki a franciáktól, így rögtön az elején lépéshátrányba kerültek (igaz, a csoportot vezető svédektől elhoztak egy pontot), míg a C-ben a csehek rajtoltak rosszul, így a németekkel meglepetésre Azerbajdzsán tartja a lépést. A következő körben Prágában igazi rangadót játszanak az azeriek, akik még soha nem jutottak ki semmilyen nagy tornára.

A D csoportban

a közel tökéletesen induló szerbek megkavarták a kiegyensúlyozott csoportot,

így az ír–walesi–osztrák hármas tagjainak nagyon kell kaparniuk. Az eleve biztos volt, hogy egy Eb-csapat itt ragad a csoportban, de ha a Dusan Tadic vezette Szerbia lendülete kitart, ebből kettő lesz. Az F csoportot a Wayne Rooney kihagyása miatt forrongó Anglia vezeti, nagy csalódás a két vereséggel kezdő Szlovákia.

Wayne Rooney a United után az angol válogatottból is kikerülhet Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A G csoportban spanyol–olasz versenyfutás lesz, ebben a torinói döntetlennel most a spanyolok állnak jobban. Az Eb-t az első kalapból kisorsolt görögök kihagyták, most viszont lendületesen kezdtek, három győzelmükkel tapadnak a makulátlan belgákra, de itt a bosnyákokra is érdemes lesz figyelni később.

Az I csoport a selejtezők egyik legerősebbje, a horvát–izlandi–ukrán–török négyes jelenleg ebben a sorrendben áll, és bár a törökök még nem nyertek meccset, döntetlent játszottak a horvátokkal és az ukránokkal is, így hiába vannak már most ötpontos hátrányban, az ő helyzetük sem reménytelen.

Az oroszországi világbajnokságra a kilenc csoportgyőztes jut ki egyenes ágon,

a második helyezettek közül a legrosszabb kiesik, a maradék nyolc pótselejtezőn dönt a 13 európai kvóta utolsó négy helyének sorsáról.