Vágólapra másolva!
Az AS Roma vendégként győzte le 3–1-re a Napolit a Serie A 8. fordulójának rangadóján. A fővárosiak első idegenbeli mérkőzésüket nyerték meg a szezonban és egy nagy sorozatot törtek meg, a Napoli viszont rossz formában van, egymás után kétszer kapott ki a bajnokságban, lecsúszott a második helyről és aggasztó problémákkal küzd támadásban.

Remek első félidőt produkáltak a csapatok, hamisítatlan támadófocival töltötték meg a San Paolo gyepszőnyegét több mint 40 ezer néző szeme láttára.

A találkozó első húsz percében inkább a Napoli szurkolói örülhettek, jól működött a hazai csapat letámadása és több ígéretes lehetőség alakult ki Szczesny kapuja előtt. A kontrákra berendezkedő fővárosiak csak időnként merészkedtek Reina kapuja felé, igaz, a Salah, Dzeko, Perotti trióban azért ott rejlett a gólveszély.

Csatárkérdés miatt fájhat Maurizio Sarri, a Napoli mestrének feje Forrás: AFP/Carlo Hermann

A Napoli részéről az egyik fő kérdés a lengyel válogatottnál térdszalagszakadást szenvedő Arkadiusz Milik pótlása volt. Az első kilenc nápolyi mérkőzésén nyolc gólt szerző csatár hiánya érezhető volt a támadások befejezésénél, továbbra is kérdéses, hogy a második számú csatár, Manolo Gabbiadani mennyire alkalmas erre a feladatra. A látottak alapján egyelőre a nem felé húz a válasz.

A első félidő a második fele csendesebbre sikerült, de nem ért véget csattanó nélkül. A 43. percben Kalidou Koulibaly ártalmatlan helyzetben adta oda a labdát Salah-nak, az egyiptomi azonnal centerezett, középen Edin Dzeko csapott le a labdára és a kapu hosszú oldalába helyezte azt.

A második játékrész inkább a Roma tervei szerint indult, a vendégek eldugták a labdát, így a Napoli gyors egyenlítési terveiből nem lett semmi. Sőt!

Roma-öröm, Napoli-bánat Forrás: AFP/Carlo Hermann

Edin Dzeko az 54. percben megduplázta a vendégek előnyét: Alessandro Florenzi bal oldali szabadrúgása után bólintott a kapuba, köszönhetően az asszisztáló védőknek.

A bosnyák nagyon elkapta a fonalat,

már a hetedik bajnoki találatát jegyezte a 2016–2017-es szezonban.

Az előző idényben nyolc forduló után egy gólnál járt.

A Napoli nem zuhant össze, kevesebb, mint 5 perccel később szépített. Az első Dzeko-gól előtt nagyot hibázó Koulibaly egy bal oldali szöglet után szintén fejjel (a kapufa segítségével) vette be a kaput – a szenegáli hátvéd így a saját egyenlegét tekintve egyenlíteni tudott.


Gondolta volna?

A Napoli 333 góltalan játékpercet (2014 novemberét) követően tudta bevenni ismét a Roma kapuját.


A szépítés után a Napoli egyre nagyobb nyomás alá helyezte a vendégeket, de a Roma védelme állta a sarat, és idővel valamelyest csillapítani is tudta a Napoli által diktált tempót, így egyre több levegőhöz jutott.

A hajrára kanyarodva egyre több problémával küzdött a Napoli, a cserék száma csökkent, de több hazai futballista teljesen elkészült az erejével, vagy húzta a lábát. Ezt ki is használta a rendkívül koncentrált Roma, Salah révén a 86. percben bevitte a kegyelemdöfést.

A Napoli összességében nem érdemelt ilyen arányú vereséget, de az egyértelműen látszódott a mérkőzésen, hogy a klasszikus befejezőcsatár hiánya sok problémát okozhat a játékot, de főleg az eredményet tekintve. Erre mindenképpen megoldást kell találnia Maurizio Sarri vezetőedzőnek.

A Roma ezen a mérkőzésen kiválóan védekezett és remekül használta ki a helyzeteit, a jövő évi BL-indulás szempontjából egy rendkívül fontos rangadót nyert meg a Serie A egyik legkeményebb pályáján. Luciano Spalletti együttese nagy sorozatot tört meg:

a Napoli 2015 májusa óta az első vereségét szenvedte el hazai pályán a Serie A-ban.

Ez nem a Napoli napja volt Forrás: AFP/Carlo Hermann

A második szombati meccsen a Sampdoria Campagnaro öngóljával került előnybe a Pescara ellen, de a védő később a másik kapunál is feltalálta magát. A Pescara Coda kiállítása miatt az egész második félidőt emberhátrányban játszotta le, de így is nyerhetett volna, Caprari büntetőjét azonban Viviano kivédte.

Az esti mérkőzésen az Udinese bátran játszott a Juventus otthonában, és ez gólt ért, igaz, kellett hozzá Hernanes hibája, és Buffon is, aki mellényúlt Jankto lövésének. Az első félidőt azonban nem tudta 1-0-val kihúzni a vendégcsapat, mert Dybala szenzációsan csavart a bal felsőbe egy szabadrúgást.

A kis argentin a második félidőben kicsit közelebbről, nevezetesen 11 méterről is megpróbálhatta Rodrigo de Paul ostoba szabálytalansága után, és onnan sem hibázott. A végén pedig Buffon is hozzátette a magáét a Juve győzelméhez, egy közeli fejest szedett ki úgy, ahogy azt tőle megszoktuk.

Serie A, 8. forduló
Napoli – Roma 1–3 (0–1)
gól: Koulibaly (58.), illetve Dzeko (43., 53.), Salah (86.)

Juventus - Udinese 2-1 (1-1)
gól: Dybala (43., 51., a másodikat 11-esből), illetve Jankto (30.)

Pescara - Sampdoria 1-1 (1-1)
gól: Campagnaro (22.), illetve Campagnaro (12., öngól)
piros lap: Coda (45., Pescara)

vasárnap:
Fiorentina - Atalanta 12.30
Genoa - Empoli 15.00
Internazionale - Cagliari 15.00
Lazio - Bologna 15.00
Sassuolo - Crotone 15.00
Chievo - AC Milan 20.45

hétfő:
Palermo - Torino 20.45

Az élcsoport:
1. Juventus 8 17-5 21 pont
2. AS Roma 8 19-10 16
3. Napoli 8 15-9 14
4. Lazio 7 13-7 13
5. Chievo 7 9-6 13
6. AC Milan 7 12-10 13