Élő:

Guardiolát Iniesta mozdította el a mélypontról

iniesta, guardiola, barcelona, foci
Barcelona's coach Josep Guardiola (L) talks to Barcelona's midfielder Andres Iniesta during the Spanish league football match FC Barcelona vs Malaga CF on May 2, 2012 at the Camp Nou stadium in Barcelona. AFP PHOTO/LLUIS GENE / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Csütörtökön jelent meg küldölfön az André Iniestáról szóló könyv, amelyben Pep Guardiola elárulja, a spanyol Eb- és vb-aranyérmes középpályás milyen sokat segített neki barcelonai edzősködése kezdetén.

2008-ban pocsékul rajtolt Pep Guardiolával a Barcelona: a Numancia otthonában kikapott, majd otthon csak ikszelt a Racing Santanderrel. Guardiola azon gondolkodott, hogy mit változtasson, nem volt biztos magában. Ekkor azonban

az irodája ajtaján valaki kopogott.

Forrás: AFP/Lluis Gene

"Helló, mester. Ne aggódjon, mindent meg fogunk nyerni. Jó úton járunk. Mindent folytassunk ugyanígy, rendben? Briliánsan játszottunk, élvezzük az edzéseket.

- mondta Iniesta, mire a tréner nem találta a szavakat. Meg sem tudott szólalni.

Guardiolát meglepték Iniesta, a csendes futballista szavai, aki a távozásakor még szólt egyet: "De puta madre", ami magyarul nagyjából annyit tesz: "K**** jól nyomjuk!" Majd még hozzátette, hogy "mindenkit le fogunk hengerelni".

Guardiola sokat őrlödőtt a győzelem nélküli két bajnoki után. "Úgy éreztem, mindenki engem figyel, de közben nagyon egyedül voltam. Ekkor megjelent Andrés, és azt mondta, ne aggódtak. Iniesta, akiről tudjuk, hogy nehezen fejezi ki az érzéseit. Miután kiment az irodámból, feltettem magamnak a kérdést: miért mondják az emberek, hogy az edzőknek nyugodtnak kellene maradniuk, miközben ők hozzák meg a döntéseket?"

Iniesta szavaitól azonban valami megváltozott. Guardiola magabiztosabb lett, és örült, hogy az egyik legjobb játékosa kiáll mellette, és mindennel elégedett.

Iniesta (j) még mindig barcás, Guardiola a nyáron a Bayerntől a ManCityhez távozott Forrás: AFP/Lluis Gene

Pedig ekkor - egy online szavazás szerint - az emberek 86 százaléka nem hitt Guardiolában. Többen Mourinhót szerették volna a kispadon látni. "Semmi kétség, Andrés mindig az én csapatomban fog játszani, amikor csak lehet. Azért, mert ő a legjobb. És azért, mert egy ilyen esetet soha nem lehet elfelejteni. Hogy miért jött be az irodámba? Azóta sem tudom."

A Barcelona ezek után triplázott abban az évben, 2009-ben pedig összesen hat trófeát gyűjtött be.