Vágólapra másolva!
A budapesti felkészülési futballmeccsre készülő horvátok szövetségi kapitánya, Ante Cacic nagyon örül annak, hogy a magyarok is kijutottak az Eb-re, bár tisztában van azzal, hogy Dzsudzsák Balázsék nem érik el Luka Modric és társai szintjét. Az Origónak úgy fogalmazott, hogy csapata végre kilépne az 1998-ban vb-bronzérmes horvát válogatott árnyékából, erre a franciaországi Európa-bajnokság tökéletes helyszín lesz.
  • Ante Cacic 62 éves, 1986 óta 22 helyen edzősködött, többnyire klubcsapatoknál
  • Egyike annak a tíz horvát edzőnek, aki elsőként szerezte meg az UEFA Pro Licence-t
  • A líbiai U20-as válogatottal 2005-ben bronzérmet nyert a Mediterrán Játékokon
  • Az Inter Zapresicet és a Dubravát is feljuttatta a horvát élvonalba
  • Tavaly sokan nem értették, miért épp őt nevezték ki Niko Kovac helyére kapitánynak
  • Bulgária és Málta legyőzésével, az olaszok mögött kijuttatta az Eb-re a horvátokat
  • Mérlege horvát kapitányként: négy meccs, négy győzelem

Horvátország mindhárom Eb-ellenfele - Spanyolország, Csehország, Törökország - erősebbnek tűnik a magyar válogatottnál. Miért épp Magyarországgal játszanak felkészülési mérkőzést?
Magyarország megérdemelten jutott ki az Európa-bajnokságra, boldog vagyok, hogy ennyi év után láthatom az önök csapatát egy nagy tornán, mert nagy futballnemzetnek tartom a magyart. Nincs szükségünk arra, hogy a legjobb európai csapatokkal játsszunk, a barátságos meccseket arra használjuk fel, hogy kipróbáljunk bizonyos taktikai variációkat.

A horvát szövetség jól döntött, Caciccsal sikerült kijutni az Eb-re Forrás: RIA Novosti/Sergey Pivovarov

Hogy látja, mi a magyar csapat legnagyobb erőssége?
A magyaroké egy rendkívül szervezett válogatott, amelyben számos, nagy tapasztalattal rendelkező futballista szerepel. Biztosra veszem, hogy az Eb-kvalifikáció kivívásával a labdarúgást remek hangulat veszi körül Magyarországon, ez pedig hozzájárulhat a csapat sikerességéhez is.

Kiket tart válogatottunk legjobb játékosának? Van olyan közülük, aki horvát mércével mérve is jónak számít?
Az olyan futballisták, mint Király Gábor, Juhász Roland vagy Gera Zoltán, megadják a csapatnak a szükséges tapasztalatot. Mellettük pedig van számos olyan játékos, aki a legjobb éveiben van, gondolok itt például Szalai Ádámra és Dzsudzsák Balázsra. Persze, nem lenne fair, ha azt mondanám, hogy bármelyikük is azon a szinten van, mint a Real Madridban szereplő Luka Modric, a barcelonai Ivan Rakitic vagy más horvát játékosok a legjobb európai klubokból, de együtt

Luka Modric a Transfermarkt szerint 30 évesen is 50 millió eurót ér Forrás: AFP/Str

Mire számíthatunk szombat este a horvát válogatottól: intenzív támadójátékot vagy kemény védekezést?
Nagyon komolyan vesszük a mostani két barátságos mérkőzést (a horvátok szerdán 2-0-ra legyőzték Izraelt - a szerk.). A szokásosnál kevesebb játékost hívtam be a keretbe, amivel az a célom, hogy egyenként minél több időt tölthessenek a pályán. Horvátországnak sok tehetséges támadója van, ezért mindig igyekszünk elöl veszélyesek lenni, de még ha támadó futballal is rukkolunk elő, a siker kulcsa a biztos védekezés. Éppen ezért

Mi az az eredmény, amivel elégedett lenne a franciaországi Eb-n?
Úgy készülünk a tornára, hogy tisztában vagyunk a képességeinkkel, de azt is tudjuk, hogy igencsak erős csoportba kerültünk, hiszen a sorsolás a kiemelési rangsor legelőkelőbb helyén álló csapatait sodorta az utunkba. A célunk, hogy a csoportból továbbjussunk, és hiszünk benne, hogy ha ez sikerül, akkor a nyolcaddöntőben már bárkit kaphatunk.

Vajon sikerül-e túlszárnyalnia a mostani válogatottnak az 1998-as generációt? Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stipe Mayic

A horvát kulcsjátékosok többnyire európai topklubokban szerepelnek, így igencsak kifacsartak lesznek az Eb-rajt idején. Nem túl nagy hátrány ez Horvátország számára?

Természetesen a játékosaink egészsége a legfontosabb, és a felkészülés során mindent megteszünk, hogy a lehető legjobb formában legyenek a torna idejére. Az igaz, hogy a Bajnokok Ligájában résztvevő játékosok roppant fáradtan érkeznek a nagy futballtornákra, mégis, mi büszkék vagyunk a sikereikre, mivel ezek még jobb játékosokká teszi őket. Így én

Összevethető-e a mostani horvát válogatott az 1996-1998 közötti vb-bronzérmes generáció csapatával?
Papíron a jelenlegi talán a legjobb horvát válogatott a 90-es évek végén látott csapat óta, de végre a pályán is be kell bizonyítanunk, hogy sikerült kilépnünk annak a sikeres generációnak az árnyékából. Megkérdőjelezhetetlen, hogy a válogatottunknak kiváló képességei vannak, de nagyon keményen kell dolgozunk, egészségesnek kell maradnunk, meg kell őriznünk a kiváló öltözői hangulatot, és bátran kell futballoznunk minden rivális ellen, és akkor jönni fognak az eredmények.

Szavazzon!

Mit vár a meccstől?