Guardiola az aranynál is szebben csillog

pellegrini guardiola
(FILES) This file photo taken on May 02, 2012 shows Barcelona's coach Josep Guardiola (R) talking with Malaga's Chilean coach Manuel Pellegrini before the Spanish league football match FC Barcelona vs Malaga CF on May 2, 2012 at the Camp Nou stadium in Barcelona. Pep Guardiola will take over as coach of Manchester City on a three-year deal, the English club said today after announcing the departure of incumbent Manuel Pellegrini at season's end. / AFP / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A szezon végén Josep Guardiola váltja Manuel Pellegrinit a Manchester City kispadján. Gondolhatnánk, hogy emiatt örömtüzek gyúlnak Manchesterben, pedig nem mindenki örül a katalán menedzser érkezésének. A City vezetősége viszont azt várja tőle, hogy forradalmasítsa a klubot. Helyszíni riport.

"Az első angol király, aki személyesen ellátogatott egy bajnokira, V. György volt 1920-ban: a Liverpool elleni hazai meccsünket tekintette meg. Nagyjából hasonló áhítattal várja most Josep Guardiola érkezését a szurkolók többsége, bár nem vagyok biztos benne, hogy mindenki örül majd neki. Minden új menedzserrel felbolydul a klub élete" – mondta az Origo helyszíni tudósítójának Aaron Hardman, a Manchester City egyik alkalmazottja.

Ahogy az a stadion oldalán is látható, V. György király a pályán üdvözölte a kezdőcsapatok tagjait a Manchester City-Liverpool mérkőzésen 1920-ban Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


Az angol klub hivatalos honlapjának beszámolója szerint a jelenlegi vezetőedző, Manuel Pellegrini június 30-ig tölti be a vezetőedzői posztot, ezután veszi át az irányítást a Bayern Münchentől az idény végén távozó Guardiola, aki hároméves szerződést írt alá.

Pellegrini maga közölte a hírt

Az edzőváltás hírét maga Pellegrini közölte a játékosaival, és a beszámolók szerint a mindig faarcú trénert érzelmileg láthatóan megviselte az eset.

"Ez egy elég kellemetlen beszélgetés volt Manuel számára. Mindenki feszengett, a játékosok is rosszul érezték magukat, noha jó ideje sejtették, mi fog történni. A menedzsert szemmel láthatóan magával ragadták az érzelmei, de arra kérte a játékosait, hogy keményen nyomják végig az idényt, és

Hiszen ezzel szépen búcsúznának tőle, egyben jó benyomást tehetnének Guardiolára" – számolt be az esetről a Daily Mail egy forrása.

Manuel Pellegrini személyesen mondta meg a játékosainak, hogy távozik Forrás: Manchester City


A csapat még négy fronton van versenyben (Ligakupa, FA-kupa, Premier League, Bajnokok Ligája), így edző és játékos is bizonyíthat a szezonban. Már aki akar. Yaya Touré, például, biztos nincs köztük, hiszen közismerten rossz viszonyt ápol Guardiolával, emiatt is hagyta el 2010-ben a Barcelonát. Valószínűleg most sem lesz maradása.

Kicsi ez a város kettőnknek

"Úgy gondolom, Yaya távozni fog a nyáron, függetlenül attól, hogy Guardiola számít-e rá vagy sem. Semmi személyes, egyszerűen ilyen az élet" – jelentette ki szerdán a játékos ügynöke, Dimitri Seluk. Azért odavágott egyet a spanyol edzőnek és a vezetőinek is.

"Könnyű jól teljesíteni, amikor minden rendben körülötted, de Guardiola akkor hagyta el a Barcát, amikor nehéz időket éltek.

Ő a világ egyik legsikeresebb klubját hagyta el, és akkor jött a Cityhez, amikor nagy kihívások előtt állt a klub, sőt utat nyitott a többiek számára is. A technikai igazgató, Txiki Begiristain és Ferran Soriano ügyvezető igazgató is utána érkezett, most pedig jön Guardiola is a kikövezett úton. Yaya minden trófeát megnyert a Premier League-ben Guardiola nélkül is, most már csak az a kérdés, Guardiola is képes lesz-e erre Yaya nélkül" – háborgott Seluk a Sun nevű bulvárlapban.

Guardiola az aranynál is szebben csillog

A Manchester City kerete az egyik legidősebb az európai topligákban, az átlagéletkor 30 év feletti, így biztosra vehető, hogy nem Yaya Touré az egyetlen, akit érint majd Guardiola érkezése. Szokatlan, hogy már fél évvel a munkába állása előtt bejelentik az új menedzsert, kellemetlen helyzetbe hozva a jelenlegi edzőt, esetleg kétségeket ébresztve a játékosokban. De ennek is megvan az oka.

A Manchester City az alkupozíciója erősítése végett jelentette be Guardiolát Forrás: AFP

"A City fél keretét le fogják cserélni, ami nem egyszerű feladat, még ha meg is van rá az anyagi fedezet. A nagy, történelmi klubok sokszor előnyben vannak egy kapós játékosért folytatott versenyfutásban. Guardiolában viszont nemcsak a szakmai tudása vonzó,

Guardiola az aranynál is szebben csillog. Azért kellett bejelenteni már most, hogy a klub alkupozíciói jelentősen javuljanak az előkészítő tárgyalások során. Profi döntés a menedzsmenttől, még ha ez Pellegrinit érzékenyen is érinti. Ha most még megnyeri a bajnokságot, a bónusszal a zsebében nem lesz boldogtalan a távozáskor, különösen, hogy egyébként nagy tisztelet és megbecsülés övezte a klubnál az első naptól kezdve" – mondta az Origónak egy, a klubhoz közel álló forrás.

A Citynél kiléptek a jó fiú szerepéből

Korábban a csapat életében meghatározó szerepet töltött be Mark Hughes, aki bár csak egy évig irányította a klubot, jelentős változásokat indított el.

"Hughes érkezése előtt, például, a hazai és a vendégöltöző teljesen egyforma volt, és a Premier League-ben példátlan módon bemelegítőtermet biztosítottunk a vendégeknek a stadionban. Ennek mára vége" – meséli Hardman.

A Manchester City és a vendégcsapat öltözője Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


Az Etihad-stadion vendégöltözője teljesen kopár, a falak csupaszok, a világítás gyér, nincs bent sem falióra, sem televízió, sem taktikai tábla. A helyiség nem légkondicionált, a padló nincs bevonva csúszásgátló anyaggal, és nincsenek kardiogépek sem a bemelegítéshez, a játékosok gyúrásához sincs egy fekvőhelynél több. Értelemszerűen hazaiaknak mindez rendelkezésre áll, sőt.

A hazai pálya előnye

"A csapatunk öltözője a legmagasabb komfortérzetet kínálja, nemcsak a székek fűtöttek, hanem a csúszásgátló anyaggal bevont padló is. Manuel Pellegrini már a szünetben több különböző monitoron tudja elemezni az első félidő jeleneteit a stábja segítségével. A falak hangszigeteltek, így meccsnapokon sem zavarja a játékosokat a koncentrációban a stadion moraja. A falak a klubszíneket viselik, mindenhol ott a hatalmas címer és a felirat: Pride in battle (kb. Lelj büszkeséget a harcban!), a regenerációt pedig masszázskádak, gyúrópadok és jeges fürdők segítik" – vezet körbe Hardman.

A Manchester City bemelegítőterme Mark Hughes kérésére épült, és utasításának megfelelően csak a hazai csapat használhatja. A falakat a szurkolók óriásplakátja díszíti, a hangfalakból a klub indulói szólnak Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


Ez a fajta megkülönböztetés egyébként teljesen megszokott az angol futballban, a maga módján minden egyesület él hasonló eszközökkel.

Forradalmat remélnek

A klubnál lépten-nyomon hangsúlyozzák: Pellegrini azért került a csapathoz, mert megtestesíti a klub értékrendjét: igazi apafigura, kifinomult úriember, aki nagy alázattal, mindig a klub és a csapat érdekeit szem előtt tartva végezte sikeresen a munkáját. Guardiolától azonban – Mark Hughes-hoz hasonlóan – mást várnak.

"Az már önmagában siker, hogy a világ egyik legkeresettebb menedzserét sikerült megszerezni. Ez is mutatja, micsoda fejlődésen ment keresztül a City az utóbbi években.

Ehhez nem elég pusztán jó játékosokat venni. Őket stílusos csapattá kell formálni, beépíteni a fiatalokat, menedzselni az egész Etihad-kampuszt, a klub utánpótlásától felépítve az első csapatot. Guardiolának ez nem ismeretlen terep, azt várjuk tőle, hogy a precizitásával és rendszerszintű gondolkodásával forradalmasítsa a klubot" – magyarázza Hardman.

Micah Richards 2005. október 22-én debütált az első csapatban az Arsenal ellen – az Etihadban külön szekció mutatja be a saját nevelésű játékosokat, ezzel is inspirálva a fiatalokat Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


Az Etihad-kampusz

Az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettese, Manszúr sejk 2008-ban vásárolta meg a Manchester Cityt, és azóta nagyságrendeileg 1,5 milliárd fontot (622 milliárd forint) költött a klub átalakítására. A most futó teljes fejlesztési projekt tervezett időtartama 15 év (2012-2027). A cél a stadion környezetének felvirágoztatása, a helyi közösség gazdasági és szociális összefogása.

Emellett azt szeretnék, ha 2027-ben már elsősorban saját nevelésű játékosokból állna a kezdőcsapat.

Az Etihad-kampusz. 1) Híd a stadiontól az utánpótlásközpontba 2) Irodák és üzletek 3) Az akadémia stadionja 4) Parkoló 5) Médiazóna 6) Klubközpont 7) Az ifik edzőpályája 8) Teljesítményfejlesztő központ 9) Az első csapat edzőpályája 10) Fitneszcentrum 11) Kiemelt tehetségek edzőpályája 12) A juniorok edzőpályája 13) A klub alapítójáról, a Connell családról elnevezett ingyenes középiskola 14) Egészségügyi központ 15) Kelet-Manchesteri Középiskola Forrás: Origo


"A beruházások előtt nem volt itt semmi, csak kietlen, elhanyagolt ipari területek, foghíjtelkek. A tervezésbe a helyi civil szervezeteket és a városi tanácsot is bevonták. Amiben csak tudtunk, helyi beszállítókra és munkaerőre támaszkodtunk, egészen addig a szintig, hogy számos munkanélküli helyi lakost képeztünk át, és adtunk nekik szakmát, megélhetést, hogy részt tudjanak venni a projektben" – mesélte idegenvezetőnk.

Nem a szurkolókból, hanem a szurkolókért

A Manchester City jegy- és bérletárai a legalacsonyabbak közé tartoznak a Premier League-ben, egy-egy meccset akár 15 fontért (6000 forint) is meg lehet tekinteni. A klub teljes körű családi programot kínál: a meccs kezdete előtt másfél órával már állnak a stadion mellett az óriáskivetítők. A klub legendáitól az utánpótlás-játékosokig, a klub tisztségviselőitől humoristákig és zenészekig sok mindenki megfordul a színpadon. Ugyanez igaz az összecsapás utáni órákra is, így a teljes meccsélmény akár öt-hat óra is lehet.

Ezen a színpadon zajlik a City-show, háttérben az óriási kivetítővel Forrás: Origo/Hegedűs Henrik


A városi rivális, a Manchester United drukkerei egy szójátékkal csak Emptyhadnak csúfolják az Etihad Stadiont (empty = üres). Mivel az aréna a maga 55 ezer fős befogadóképességével a harmadik legnagyobb az országban, valóban nem telik meg minden mérkőzésen, de azért a mindenben a családiasságot és a helyi beágyazottságot hangsúlyozó Citynek így is van mire büszkének lenni.

Nem éppen divatszurkolók

A bajnokság névadó szponzora, a Barclays 2013-as felmérése szerint a Manchester City bérleteseinek 55 százaléka minimum 25 éve látogatja a csapat meccseit, ez pedig a legmagasabb ilyen mutató a Premier League-ben.

Az általuk olyannyira várt Josep Guardiola július 1-től tölti be a Manchester City vezetőedzői posztját, hároméves szerződést írt alá. Az anyagiakról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, de korábbi sajtóértesülések szerint a világ legjobban fizetett edzője lesz évi 13,2 millió fontos (5,3 milliárd forint) fizetéssel.