Eltiltották a válogatottságtól a Real Madrid csatárát

Karim Benzema, foci
This file photo taken on October 8, 2015 shows France's forward Karim Benzema reacting during the friendly football match between France and Armenia at the Allianz Riviera stadium in Nice, southeastern France. The French Football Federation on December 10, 2015 indefinitely suspended star striker Karim Benzema because of criminal charges of involvement in a sex-tape blackmail attempt against teammate Mathieu Valbuena. Federation president Noel Le Graet said the suspension would include the 2016 European Championships to be held in France unless the case was settled.
Vágólapra másolva!
Nem játszhat a jövő évi Európa-bajnokságon Karim Benzema, a Real Madrid francia csatára, hacsak Mathieu Valbuena zsarolási ügyében fel nem menti a bíróság, jelentette ki a Francia Labdarúgó Szövetség elnöke, Noel Le Graët.

"Ez nem a fegyelmi vagy az etikai bizottság döntése volt, ezt én magam hoztam meg. Erről értesítettem Didier Deschamps szövetségi kapitányt is. Benzema addig nem lehet válogatott, amíg a helyzet meg nem oldódik. Az ügy nagyon nyomaszt, de büntetnem kellett, hiszen én vagyok az elnök” - jelentette ki Le Graët.

"Benzema egy jó srác, aki nehéz környéken született, és a barátai azóta is ugyanazok. Csak azt kérjük tőle, futballozzon jól és Madridban maradjon feddhetetlen. Nekem is van szívem, sohasem akartam megbüntetni. De jelen helyzetben a szövetség nem maradhat érzéketlen” - tette hozzá.

Karim Benzema kihagyhatja az Eb-t Forrás: AFP

Le Graët szerint Mathieu Valbuenát áldozatnak tartja a szövetség, de a beválogatása a szövetségi kapitány kompetenciája.

- nyilatkozta Benzema, aki szombaton két gólt szerzett a Getafe ellen, kedden pedig háromszor volt eredményes a Malmö elleni BL-mérkőzésen.

A Valbuena-ügy

Benzemát november elején hallgatta ki, s vette őrizetbe a francia rendőrség, majd a versailles-i bíróság vád alá helyezte, és további nyomozást rendelt el ellene.

Ugyan az még mindig nem teljesen tisztázott, hogy a csatárnak milyen szerepe volt pontosan a szexvideós zsarolásban, a nyomozók ugyanakkor azt gondolják, Benzemát egy gyerekkori barátja vette rá arra, hogy közvetítsen a zsarolók és Valbuena között, s egyszersmind érje el nála, hogy egyezzen meg zsarolóival.

Mathieu Valbuena és Karim Benzema Forrás: AFP

Amennyiben a 81-szeres válogatott, Bajnokok Ligája-győztes támadót bűnösnek találják és elítélik, öt év börtönbüntetést is kaphat. Benzema tagadta bűnösségét.

Valbuena már júniusban panaszt tett amiatt, hogy egy ismeretlen felhívta őt és tudatta vele, birtokában van egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy elrendezését javasolta, ugyanakkor pénzösszegről nem beszélt. A zsaroló azzal fenyegetőzött, hogy a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság előtt nyilvánosságra hozza a felvételt, amennyiben nem fizetnek neki.

A nyomozás során őrizetbe vettek négy embert, köztük Djibril Cissét, a visszavonulását néhány hete bejelentő korábbi válogatott csatárt, akit azonban kihallgatását követően szabadon engedtek.