Dzsudzsák és a magyar közönség mély nyomot hagyott

Dzsudzsák Balázs magyar fociválogatott
Oslo, 2015. november 11. Dzsudzsák Balázs a november 12-i Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A norvég sportnapilap, a VG autentikus forrásokat keresett a magyar válogatott feltérképzezéséhez: megkérdezte két csoportellenfelünk, Finnország és a Feröer-szigetek játékosait, milyen csapat a magyar testközelből. Nem udvaroltak körbe minket.

A norvég VG.no négy kérdést tett fel három norvégiai légiósnak, Riku Riskinek (finn, Rosenborg), Kaj Leo Bartolsstovunak (feröeri, Levanger) és Rógvi Baldvinsson (feröeri, Stavanger): Milyen csapat a magyar? Mik a magyarok legnagyobb erényei és gyengeségei? Ki lehet Norvégia kulcsjátékosa a párharcban? Melyik csapat jut ki az Európa-bajnokságra?

Kezdjük a legfontosabbal:

mindhárom játékos szerint Norvégia jut majd ki az Eb-re.

Bartolsstovu szerint egyszerűen jobb csapat a norvég, bár a budapesti meccstől félti az ellenfelünket, mert ott nehéz győzni. Baldvinsson a legóvatosabb, szerinte sokkal nehezebb dolga lesz a norvég csapatnak, mint azt sokan gondolják.

Milyen csapat a magyar?

"Nem egy világklasszis társaság, de elég masszív csapat" – mondta a feröeri játékos a mieinkről. Finn kollégája azt emelte ki, hogy elég semleges 4-4-2-vel próbálkozik a magyar válogatott, elsősorban a pontrúgások után veszélyes, mert ezeket Dzsudzsák Balázs remekül végzi el.

Dzsudzsák Balázs bal lábát megjegyezték maguknak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Riski az utóbbi időben többször játszott magyarok ellen, a válogatott mellett a Rosenborg színeiben is összefutott a Debrecennel. Állítja, hogy a norvégok egyénileg és csapatként is jobbak nálunk. Bartolsstovu kiemelte, "ellenünk nem játszottak jól, nálunk volt többet a labda”, amihez csapattársa annyit tett hozzá, a magyarok gyengébbek voltak, mint a legtöbb magasabban jegyzett csapat, akivel találkoztak.

– jelentette ki Baldvinsson.

A gyengésekről keveset beszéltek, Riski annyit jegyzett meg, hogy "lassan zárnak vissza", így a kontráknál sebezhető a csapat. Az erősségeknél viszont mindannyian kiemelték Dzsudzsák remek balos lövéseit és szabadrúgásait, ezekre szerintük nagyon kell figyelniük a norvégoknak.

Baldvinsson pedig a magyar szurkolókat méltatta.

nagyon lelkes, ezért nem könnyű Budapesten játszani. Otthon egyébként is erős nyomás alatt tartottak, aztán amikor becserélték a magas, jó felépítésű centert [Böde Dánielt], ő két perc alatt megnyerte nekik a meccset."

Majd a szélsők

Riski szerint a középre törő norvég szélsőknek lesz fontos szerepük a védelmünk megbontásában, de a feröeri védő pedig külön kiemelte csapattársát, Elabdellaouit: a jobbhátvéd a felfutásaival okozhat gondot a magyaroknak. Abban mindenki egyetért, hogy

kreatív támadójátékkal a magyar védelem zavarba hozható.

"Úgy gondolom, Norvégia tízből kilencszer megnyerné ezt a párharcot Magyarország ellen" – idézte a VG Baldvinssont.