A norvégokat még a tét sem nyomja úgy, mint minket

magyar fociválogatott gera zoltán bernd storck
Hungary's German headcoach Bernd Storck (R) and Hungary's midfielder Zoltan Gera address a press conference on the eve of the first-leg play off qualifier football match for the UEFA 2016 European Championship in France on Novemebr 11, 2016 in Oslo, Norway. AFP PHOTO / NTB SCANPIX / VIDAR RUUD +++ NORWAY OUT +++
Vágólapra másolva!
Norvégia és Magyarország egészen más szellemben futott neki annak az Európa-bajnoki selejtezősorozatnak, aminek az utolsó felvonása kezdődik este az oslói Ullevaal stadionban. A norvégok altatnak, azt mondják, nem esnének kétségbe, ha a tapasztaltabb magyar csapat jutna tovább, de könnyű meccsre semmiképp sem számíthat Bernd Storck csapata, amelyből hiányozni fog a Dárdai-faktor.

"Ettől a csapattól nem most vártuk, hogy a kijutásért fog küzdeni. A cél a 2018-as világbajnoki szereplés kiharcolása volt, de persze egyáltalán nem bánjuk, hogy így alakult. Ezért nem feszülünk most rá erre a pótselejtezőre. Szeretnénk kijutni, de

– így tolmácsolta a helyi közhangulatot a sportújságíró Per az Origo tudósítójának Oslóban, az Eb-pótselejtező csütörtök esti első mérkőzése előtt.

Felszabadultabbak lehetnek

Vagyis úgy néz ki: nem elég, hogy a keretük sokkal értékesebb a miénknél, és nevesebb csapatokban is játszanak a futballistáik, még ráadásul a tét sem nyomja annyira őket, mint a pótselejtezővel talán soha vissza nem térő lehetőséget kapó magyarokat.

Pernek egyébként igaza van: miután kifutott egy nagy generációjuk, a norvégok nem fogadták meg a magyar szakma egyik jeles képviselője, Mészöly Kálmán tanácsát, nem maradtak a sífutásnál, ehelyett

elkezdtek új csapatot építeni.

És nem alázzák pökhendi nyilatkozatokkal az ellenfelüket, holott a labdarúgásuk elmúlt két évtizedéhez képest a miénk a kanyarban sincs.

Az ellenfél Forrás: AFP/Andreas Solaro


A norvégok 2000-ben jártak utoljára Eb-n, előtte 1994-ben és '98-ban is ott voltak a vb-n. Bár már egy ideje nincs Ole Gunnar Solksjaerhez vagy Henning Berghez mérhető sztárjuk, sőt a Carew, Rekdal, Iversen, Pedersen-féle generációhoz hasonló sem nagyon, egykori sztárjaik emlegetése helyett dolgoznak.

A selejtezők utolsó fordulójában a norvég volt

Európa legfiatalabb csapata,

és ha az UEFA csak nagyjából eltalálja a csütörtöki norvég kezdőt, akkor ellenünk is egy roppant fiatal csapattal kezd. Még a kapus, Orjan Nyland is csak 25, a védelemben szinte biztosan kezd a 23 éves Omar Elabdellaoui, a középpályán a vele egyidős Markus Henriksen, és talán beáll a 16 éves csodagyerek, Martin Ödegaard is.

Tartanak a magyarok rutinjától

"A csapat karaktere kezd kialakulni. Mi is hátulról építkezünk, és akárcsak a magyaroknak, egyelőre nekünk is gondot okoz a gólszerzés [Norvégia 13, Magyarország 11 gólt szerzett a selejtezőkben],

– ismerte el Per, aki szerint igenis döntő tényező, mennyire tapasztaltak a játékosok.

"A teljesítmény hullámzásának egyértelműen ez az oka. Le tudtuk győzni Horvátországot 2-0-ra itthon, de előtte 0-0-ra végeztünk Azerbajdzsánnal. Elhoztuk mindhárom pontot Bulgáriából, de nagyon csúnyán kikaptunk Horvátországban. A csoportunkban sok keresztbeverés volt, így fordulhatott elő, hogy az utolsó pillanatig kijutásra álltunk, de végül nem vagyunk elégedetlenek a harmadik hellyel sem" - idézte fel.

Az otthon játszók fáradtak lehetnek

Nevetve tette hozzá, hogy a norvég emberek nem babonásak, de azért most minden újság megjegyzi, hogy Norvégia 21 éve nem nyert tétmeccset november hónapban. "Abszolút racionális magyarázata van a dolognak: nálunk október végén véget ér a bajnokság, ekkor érthetően fáradtabbak a játékosok. Ez most is így van, de talán idén megtörjük az átkot, hiszen a kezdőben várhatóan csak 2-3 itthon játszó labdarúgó kap helyet."

A magyar válogatott gyakorol a meccs helyszínén Forrás: MTI/Illyés Tibor


A magyar válogatottat elkísérő szurkolókkal beszélgetve az derült ki, hogy bár a legtöbben Dárdai Pál hívei, egy kicsit sajnálják Bernd Storck kapitányt.

Más kérdés, hogy most úgy néz ki, az MLSZ-nél nagyon bíztak benne, hiszen hagyták, hogy kirúgja Dárdai teljes stábját, de én akkor is sajnálom" – mondta a Tamásiból érkező Zoli, aki igazi futballturista: "Ez a 47. országom, ahol focimeccset látok."

"Ez pont az a sorozat, amit Dárdai tökéletesen le tudott volna vezényelni. Főleg a norvégok elleni párharcot: elvinnénk egy pontot innen, otthon darálnánk a hajráig, és akkor belőnénk a továbbjutást érő gólt. Nyilván Storck is ilyesmire készül, szerintem

– mondta a fiához érkező labdarúgóedző, László még a repülőn.

Dárdai Pál azonban nincs, és mivel a szövetség kényszerpályán mozgott a kapitány kinevezésével kapcsolatban, magától értetődő, hogy eleget tettek Storck kéréseinek. Most már saját elgondolásaival, saját stábjával, az általa összerakott keretet kell sikerre vezetnie a német szakembernek. Nyilván nehéz dolga van az elődjét nagyon elismerő csapat játékosaival, márpedig most leginkább arra van szüksége a csapatnak, hogy fejben készen álljon.

A 20.45-kor kezdődő mérkőzésről az Origo élőben tudósít majd.