A brazil futballedzői poszt nem életbiztosítás

Cristovao Borges, foci
COLOMBIA, Medellín : The coach of Brazil's Bahia, Cristovao Borges (R) watches during their Copa Sudamericana football match against Colombian Atletico Nacional at the Atanasio Girardot stadium in Medellin, Antioquia department, Colombia on September 26, 2013. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Érdekes tanulmányt tett közé a mexikói El Economista gazdasági napilap, amely az edzőváltások tekintetében megvizsgálta a nagyobb európai és a dél-amerikai labdarúgó-bajnokságokat 2002-től napjainkig. A legtöbb edzőt fogyasztók top10-es listájára hét brazil klub is felkerült.

Nem a legnagyobb kiváltáság Brazíliában edzősködni, derült ki a mexikói El Economista felméréséből. A gazdasági napilap 2002-től napjainkig megvizsgálta a dél-amerikai és a nagyobb európai bajnokságokat, és megállapította, hogy az edzőváltások tekintetében a braziloknál a legszörnyűbb a helyzet.

A top10-es listára hét brazil klub is felkerült, a kétes ranglista élén a Fluminense áll, amely 12 év alatt 41 edzőt fogyasztott, de a Nautico és a Flamengo se marad le nagyon a 39, illetve 38 váltásával.

Cristovao Borgest márciusban menesztette a Fluminense Forrás: AFP/Raul Arboleda

Rajtuk kívül még a Vitoria, az Atlético Paranaense, a Sport Recife és a Gremio tartozik az edzőfaló csapatok közé.

A tanulmány szerint egy brazil edző átlagosan mindössze 15 mérkőzésen dolgozhat klubjánál, ez a szám egy Bundesliga-klub esetében 54 meccs.

A edzősködés várható időtartama

Brazília: 15,2 mérkőzés
Mexikó: 27,2
Kolumbia: 27,2
Olaszország: 40,6
Spanyolország: 41,8
Németország: 54,4

(Forrás: El Economista)