Dárdai bankot nyitott Berlinben

Dárdai Pál, foci
HUNGARY, Budapest : Hungarian coach Pal Dardai vies prior to a friendly football match between their teams on November 18, 2014 in Groupama Arena of Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Nincs pardon Dárdai Pálnál a Hertha Berlin edzésein. Sőt már előtte sem: aki nem jelenik meg 45 perccel korábban, fizethet. De ki is lehet venni a közös kasszából.

Dárdai több újítást is bevezetett, miután a Hertha élére került, többek közt felállított egy hatalmas póznát, amelynek tetejére kamerát szerelt. Meglehet, ez a világ legnagyobb szelfibotja, ugyanis a csapat saját magát vizsgálja vele, hogy így is javítson az összjátékon.

Korábban a hétközi kemény, talán túlságosan is kemény edzéseiről cikkeztek Németországban, de máris itt egy további újdonság, a fegyelem kikényszerítésére bevezetett tarifatáblázat.

A BZ-Berlin.de közölte a listát, melyik vétségért hány eurót számít fel Dárdai:

  • Megjelenés az edzés kezdete előtt 45 perccel
  • A késés percenként 25 euró (közel nyolcezer forint), öt perc után percenként 250
  • Egy edzés kihagyása 800 euró
  • Megcsörrenő mobil 200 euró
  • A felnőttcsapatban bemutatkozó ifik egy beavatási szertartás részeként 200 eurót fizetnek, ha gólt is lőnek, 250-et
  • Feleslegesen összeszedett kiállításért ezer euró megy a közösbe

Csapatkassza, csapatszellem

Dárdai ugyanis bevezetett egy csapatkasszát (kulcs Sascha Burchert cserekapusnál), ami "jót tesz a csapatszellemnek". Ráadásul a pénz útja nem egyirányú: közös ebédre például ki is lehet venni a kasszából.

Ezenkívül a téli igazolások után volt egyfajta beavatási szertartás is: az újoncok párokban ebédet fizettek a teljes csapatnak.

Guardiola is büntet

A klubon belüli büntetések rendszere igencsak informális a futball világában, számos helyen egyáltalán nem létezik, ahogy Dárdai előtt Berlinben sem volt.

Ahol viszont működik a gyakorlat, széles skálán mozognak a büntetési tételek, melyeket nem is feltétlenül pénzben szabnak meg. Josep Guardiola a második bayernes idénye elején vezette be a maga törvényeit, mely alapján 250 eurót fizet, aki késik az edzésről, ahogy az is, aki edzés után nem adja le a szerelését a mosodában.

Az Arsenal edzője, Arsene Wenger ugyancsak szankcionálja a fegyelmezetlen játékosait.