Putyin vodkázás helyett a korcsolyázást ajánlja

putyin hoki
2426702 Russia, Sochi. 05/10/2014 Russian President Vladimir Putin, right, during a gala match of the National Amateur Ice Hockey Teams' Festival. Alexei Druzhinin/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A rubelválság miatt akár bajba is kerülhetnének a 2018-as vb-rendezésre készülő oroszok, Vlagyimir Putyin államfő azonban inkább arról beszél, hogy miért tenne jót az emberek egészségének a legnagyobb futballesemény. A helyi futballelnök szerint szó sincs visszalépésről.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta Oroszországot, amiért beleavarkozott az ukrajnai válságba, ennek eredményeképp a rubel árfolyama az év eleje óta folyamatosan csökken. Pedig az oroszok számára fontos lenne a gazdasági stabilitás, hiszen az ország 2018-ban világbajnokságot rendez, és egyáltalán nem mindegy, hogyan változik a rubel árfolyama, július 9-e óta például a dollárhoz képest 82 százalékkal gyengült.

Putyin nyugodt

De hiába a sötét jövőkép, Vlagyimir Putyin szerint semmi gond nem lesz, mert az ország a "legmélyebb gazdasági krízis" ellenére izgatottan készül a vb-rendezésre. Sőt az orosz elnök úgy gondolja, hogy a vb-vel kapcsolatok befektések felrázzák majd a gazdaságot, ráadásul az emberek sporthoz fűződő - jelenleg elég rossz - viszonya is pozitív irányba változhat.

"Igen, valóban drága lesz a vb-rendezés, de hadd emlékeztessek mindenkit egy dologra. Tudják, miben különbözünk azoktól az országoktól, amelyek meg sem akarták megrendezni ezt a vb-t? Náluk sokkal magasabb azok száma, akik az egészséges életmód jegyében sportolnak, mozognak" - nyilatkozta Putyin újságíróknak.

Putyin imádja a hokit Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Az elnök szerint nem megfelelő az infrastruktúra azok számára, akik sportolni szeretnének, pedig ez alapvető fontosságú az életünk szempontjából. "Ha hosszabb, egészségesebb életet szeretnénk, és az a tervünk, hogy az emberek likőrbolt helyett korcsolyapályára menjenek, akkor építenünk kell korcsolyapályákat. Új futballpályákat, hokicsarnokokat, fitneszcentrumokat kell létrehoznunk, inkább terembérletekre költsék a pénzüket az emberek, ne pedig partizásra a barátokkal" - fogalmazott az elnök, aki fekete öves dzsúdós, nyolc danos karatés, kiválóan tollaslabdázik és jégkorongozik, illetve síelni is szokott.

Putyin szerint a vb-rendezés után a gyerekek tömegesen futballozni kezdenek majd, és az infrastruktúra is rengeteget fog fejlődni.

Sokkal drágább lesz a vb

Pedig sok szakértő úgy véli, hogy a rubelválság miatt az oroszok akár vissza is léphetnek a vb-rendezéstől, de ezt ők rendre cáfolják. A vb teljes költségvetése 664,1 milliárd rubel, amely a 2012-es devizaárfolyamok szerint 20,5 milliárd dollárnak felel meg, jelenlegi árfolyamon viszont ennél 9,1 milliárd dollárral többe kerülne a rendezés.

"Szó sincsen arról, hogy lemondanánk a vb-rendezésről" - tette egyértelművé az oroszok szándékát Nyikolaj Tolsztyik, az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke.

Az államfő szeirnt több orosz fog sportolni a vb miatt Forrás: RIA Novosti/Alexey Filippov

A gyengülő orosz rubel miatt nem lett a vb túl vonzó a befektetni szándékozók számára, miközben a szurkolók abban reménykedhetnek, hogy maradnak a mostani árfolyamok, ők ugyanis - ez esetben - egy dollárért több rubelt kaphatnak, mint korábban. A FIFA-t nem igazán értintik a történtek, a közetítési és szponzori szerződéseket ugyanis dollárban kötötték meg, és valószínűleg a jegyárak sem fognak változni a külföldiek számára, az oroszok viszont jelentős áremelkedésre számíthatnak, hiszen nekik helyi pénzben kell fizetniük a belépőkért.

Amikor Putyint a nehézségekről kérdezték, mindössze annyit mondott, hogy a vb-rendezés az orosz költségvetés szempontjából "nem lesz könnyű, de megoldható".

Blatter: Nem lesz új helyszínválasztás

Az orosz - és a 2022-es, katari - vb-rendezéssel kapcsolatban korábban felmerültek korrupciós vádak. A FIFA múlt pénteken döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azt a jelentést, amely ezekkel a vádakkal foglalkozott. A marrákesi ülésen rendezett szavazás során a vb-tagok egyhangúlag határoztak arról, hogy "megfelelő formában" a nyilvánosság elé tárják a 430 oldalas dokumentumot. Joseph Blatter FIFA-elnök ismét jelezte, nem lesz új szavazás a vb-helyszínekkel kapcsolatban. Ahogy fogalmazott, a jelentés már a múlt, ő pedig a jövővel foglalkozik, így nem fogják felülvizsgálni a voksolást.

A nyomozást vezető amerikai ügyvéd, Michael Garcia szerdán lemondott azt követően, hogy a FIFA fellebbviteli bizottsága nem fogadta be az indítványát, melyben azt kérte, hozzák nyilvánosságra a teljes nyomozati anyagot. A FIFA novemberben jelentette be, hogy a Garcia által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló - jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad. Garcia 430 oldalas nyomozati anyagából Hans-Joachim Eckert, az etikai bizottság vezetője egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Előbbi véleménye szerint ez több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy a teljes anyagot ismertessék. A Német Labdarúgó Liga elnöke, Reinhard Rauball a botrány miatt lemondásra szólította fel Joseph Blatter FIFA-elnököt, és azt javasolta az európai szövetségnek, hogy lépjen ki a FIFA-ból, amennyiben a jelentést nem hozzák nyilvánosságra teljes terjedelmében.