C. Ronaldo megállíthatatlan

Cristiano Ronaldo
Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates after scoring during the Spanish league football match Villarreal CF vs Real Madrid CF at El Madrigal stadium in Villareal on September 27, 2014. AFP PHOTO/ JOSE JORDAN
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo olyan jó góllövő formában van, mint még soha, idén augusztus 25. óta nyolc mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 15 gólt szerzett. A Real Madrid támadója sorra dönti a rekordokat, hiába közelít a harminchoz, úgy tűnik, a java még hátra van.

Cristiano Ronaldo a hétv végén folytatta a gólgyártást, pedig az Athletic Bilbao papíron nincs is távol a Realtól, tavaly a madridiak harmadikok, a baszkok negyedikek lettek a bajnokságban - igaz, a BL-győztes 17 ponttal többet szerzett.

Neki még kézzel is megy

Vasárnap Ronaldo a harmadik percben fejjel vette be a bilbaói kaput, majd négy méterről, lábbal volt eredményes az 55. percben, végül két perccel a vége előtt a testéhez szorított kezével alakította ki az 5-0-s végeredményt. Kétszer is Gareth Bale-től kapta a gólpasszt. De Ronaldo is már 50 gólpassznál jár, amióta a Realban szerepel, vasárnap Benzemát hozta kihagyhatatlan helyzetbe, noha ő is lőhetett volna.

A statisztikusok nem unatkozhatnak mostanság, hiszen Ronaldo szinte minden meccsen megdönt pár rekordot, legtöbbször a sajátjait adva át a múltnak.

A Bilbao ellen idei harmadik La Liga-mesterhármasát érte el (egyszer ráadásul mesternégyes volt az a hármas), ez korábban csak Mariano Martínnak sikerült, az 1943-44-es idényben.

Utolérte Di Stefanót

A Bilbao elleni a 111. olyan válogatott vagy klubmeccse volt, amelyen több mint egy gólt szerzett. Az utóbbi egy évben három olyan sorozata is volt, amikor zsinórban nyolc vagy több meccsen betlaált.

Forrás: AFP/Jose Jordan

Közben utolérte Telmo Zarrát és Alfredo Di Stefanót, most már ő is azzal büszkélkedhet, hogy 22 mesterhármasig jutott a spanyol ligában. Pedig De Stefanóék idejében jóval több gól született egy-egy meccsen.

Több gól, mint meccs

Most az is sikerült neki, ami korábban csak Echevarríának 1943-ban: az első hét spanyol bajnokiján 13 gólig jutott. 171 madridi bajnokiján több gólt lőtt (190), mint ahány meccsen szerepelt.

A játék kedvéért érdemes belegondolni abba is, mi történne, ha legalább megközelítőleg hasonló tempójú gólgyártásra lenne képes a szezon további részében. Tekintve, hogy a gól/meccs mutatója egyelőre több mint 2, Messi 2011/2012-es 50 gólját is felülmúlhatná.

Címvédés az Aranylabda-választáson?

Ronaldónak - a portugálok gyenge vb-szereplése ellenére - jó esélye lehet a címvédésre az Aranylabda-választáson, a Real-közönség legalábbis azt kiabálta, hogy "Aranylabdát Cristianónak".

"Amit idén művelt, az alapján egyértelműen megérdemli" - mondta CR-ről a meccs után Benzema. "Ebben az évben nem sok kétségem van afelől, hogy ő kapja a díjat" - tette hozzá Carlo Ancelotti, a Real edzője.

Mintha másik bolygóról jött volna

Tehetségét az ellenfelek is elismerik, a bilbaói Ander Iturraspét például teljesen lenyűgözte a portugál. "Ő más szintet képvisel, mintha egy másik bolygóról jött volna" - mondta a középpályás, akiről egy kakaskodás miatt Ronaldót az előző Real-Athletic meccsen kiállították. "Most minden rendben volt, annak ellenére, ami az előző szezonban történt közöttünk. Találkoztunk a szabadrúgásoknál, és megvolt közöttünk a kellő tisztelet."

Forrás: AFP/Dani Pozo

Az egykori spanyol válogatott Marcelino sem fukarkodott a dicséretekkel. "Ő a futballtörténelem legsokoldalúbb focistája. A fejével, a lábával is képes a gólszerzésre, és párját ritkítja az ereje. Látszik rajta, hogy még tovább szeretne fejlődni, még több gólt akar lőni, hogy a statisztikái még jobbak legyenek. Messi fantasztikus, de Ronaldo sokkal komplettebb játékos. Ha most kellene dönteni, odaadnám neki az Aranylabdát."

A Real ezzel együtt - a gyenge szezonkezdet miatt - még mindig csak negyedik, öt ponttal lemaradva a Barca mögött. Ronaldo viszont egyedül annyi La Liga-gólt szerzett eddig, mint Neymar (7) és Messi (6) együttvéve, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszott, mint az argentin.