Nagy vihart kavart Kloséék argentingúnyolása

német válogatott, ünneplés, Berlin, világbajnoki győzelem, német játékosok
BERLIN, GERMANY - JULY 15: Roman Weidenfeller, Shkodran Mustafi, Andre Schuerrle, Miroslav Klose, Mario Goetze and Toni Kroos (L-R) celebrate on stage at the German team victory ceremony July 15, 2014 in Berlin, Germany. Germany won the 2014 FIFA World Cup Brazil match against Argentina in Rio de Janeiro on July 13. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megosztja a német közvéleményt a világbajnok labdarúgó-válogatott fogadására szervezett berlini népünnepély egyik műsorszáma, amelyben a csapat hat tagja Miroslav Klose és Mario Götze vezetésével kifigurázta a döntőben legyőzött argentinokat. A gauchózás egyesek szerint megbocsáthatatlan hiba volt, mások szerint viszont csak rosszul elsült, ártalmatlan tréfa.

A német labdarúgó szövetség (DFB) egy luxusüdülőnek beillő edzőtábort építtetett a Nationalelfnek a brazíliai világbajnokságra Porto Seguro térségében, az Atlanti-óceán partján, ahol a játékosok lakóközösségekbe osztva éltek. A világbajnoki cím megszerzése után mindegyik csoport kitalált egy-egy műsorszámot a keddi berlini fogadásra, amelyen több százezren ünnepelték a hazatérő győzteseket.

Az egyik csoport (Klose, Götze, André Schürrle, Shkodran Mustafi, Roman Weidenfeller és Toni Kroos) összegörnyedve evickélt be a színpadra, és azt skandálták, hogy "így mennek a gauchók (argentin marhapásztorok, ez a válogatott egyik beceneve), a gauchók így mennek", majd felegyenesedve, kidüllesztett mellett vonultak tovább, és azt harsogták, hogy "így mennek a németek, a németek így mennek".


Az akció nagy visszhangot váltott ki a közösségi portálokon, és elindult az Eb-k és vb-k idején szokásos vita a labdarúgás és a német nemzeti öntudat összefüggéseiről. Az oldal szerint Kloséék mutatványa méltatlan a végig sportszerűen küzdő és a pályán kívül is példamutatóan viselkedő csapathoz, és olyan öngól volt, amellyel az utolsó pillanatban elrontották a válogatott szereplését, hiszen megsértették az argentinok nemzeti büszkeségét, és a meghaladottnak gondolt német felsőbbrendűségi érzést és nagyhatalmi vágyat sugározták.

A másik vélemény szerint a performansz a német stadionokban jellemző szurkolói közösségépítő játékok finomabb, ártalmatlanabb fajtájából való, és szóra sem érdemes. Vannak, akik szerint a felháborodás megjátszott, és valójában arról van szó, hogy "a labdaérzék nélküli stréberek bosszút akarnak állni a focistákon, amiért menők és szép lányokkal járnak" - idéztek egy véleményt a Twitterről a ZDF közszolgálati televízió szerdai összeállításában.

Az igazság a két szélsőség között van - vélekedett a Die Welt című lap kommentárja, amely szerint az argentinok elleni fricska ötlete alkoholos befolyásoltság alatt születhetett, és túlzás rögtön rosszindulatról vagy rasszizmusról beszélni. Az eset pedig nem a nacionalizmusról szól, hanem a helyes viselkedésről - tette hozzá. Hasonlóan vélekedett az ellenzéki Zöldek parlamenti képviselője, Jürgen Trittin, aki a ZDF-nek azt mondta, hogy a gaucho-tánc ugyan nem volt nacionalista megnyilvánulás, de nem kellett volna sportszerűtlen módon kigúnyolni a nagyon erős argentin válogatottat.

A német válogatott a brazíliai világbajnokság vasárnap esti döntőjében 1-0-ra győzte le Argentínát hosszabbítás után, és története negyedik diadalát aratta.