Vágólapra másolva!

Újabb maffiás fordulat a FIFA-nyomozásban

A FIFA több magas rangú képviselője megpróbálta megfúrni a szervezet saját belső vizsgálatát végző Michael J. Garcia munkáját. A korrupciós ügyeket vizsgáló amerikai ügyvéd elmozdításából végül nem lett ügyrendi javaslat, mert a reformpárti FIFA-tisztségviselők időben léptek, így Garcia folytathatja a munkáját. 

Michael J. Garcia a FIFA független etikai bizottságának vezetőjeként 2012 júliusa óta végez belső vizsgálatot a 2018-as és 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszínválasztása, valamint a 2011-es elnökválasztás körüli korrupciós ügyekben. A rengeteg gyanús ügyre való tekintettel Sepp Blatter, a szervezet elnöke hirdette meg az átláthatósági kampányt, aminek keretében Garcia a FIFA vezető tisztségviselőinek ügyeibe is bepillantást nyerhetett.

Miután néhány nappal ezelőtt a Telegraph bizonyítékokat talált a világbajnokságok helyszínének kijelölését övező korrupcióra, a Reuters úgy tudja, a FIFA több magas pozícióban levő vezetője „informális csatornákon” keresztül megkeresett a reformpárti tisztségviselők közül néhányat, hogy kipuhatolják, elmozdítható-e a helyéről Garcia, illetve lezárható-e az általa végzett nyomozás.

A reformpártiak keménye felléptek az ötlet ellen, a végrehajtó bizottság több tagja jelezte, azonnal lemond tisztségéről, ha Garciát elmozdítják, így nem jutott el odáig a javaslat, hogy ügyrendi kérdés legyen belőle a FIFA ülésén. A hírügynökség megkeresésére a szövetség hivatalosan nem kívánta kommentálni az ügyet, Garcia titkársága ugyanígy tett.

„Informális beszélgetések voltak, ahol néhányan azt próbálták kipuhatolni, elmozdítható-e Garcia, és hogy tartható-e a témában ügydöntő szavazás a következő ülésen, de végül nem történt semmi – mondta Jim Boyce, a FIFA északír alelnöke, majd hozzátette, megfontolta volna, hogy lemondjon a posztjáról, ha szavazásig jut a kérdés.

„Felvetődött, hogy szükség van-e független etikai bizottságra, de konkrét lépésekre nem került sor. A magam részéről boldog vagyok, hogy Garcia a helyén maradhat, és tovább végezheti a munkáját. Vannak a FIFA-nál emberek, akiknél nem férne bele, hogy leállítsunk egy ilyen vizsgálatot. Közéjük tartozom én is – mondta a végrehajtó bizottság tagja, a jordániai Ali Bin Al Husszein .