Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség közölte: még nincs döntés a 2022-es katari világbajnokság időpontjáról, és Jerome Valcke főtitkár a saját véleményét fogalmazta meg akkor, amikor egy francia rádiónak nyilatkozva szerdán azt mondta: kizárt, hogy nyáron rendezzék a vb-t. Az interjú elhangzását követően a FIFA közleményben reagált.

"A torna pontos időpontjának kijelölése még a jövőbeli egyeztetések kérdése, ezekben a nemzetközi futballcsalád tagjai, valamint a FIFA média- és reklámpartnerei vesznek részt. Mivel az eseményre csak nyolc év múlva kerül sor, a döntést megelőző egyeztetés mindenre kiterjedő lesz, és nem lesz elkapkodott" - olvasható az állásfoglalásban.

A közlemény hangsúlyozza: "A döntés - a végrehajtó bizottság korábbi határozata szerint - semmiképpen nem születik meg az idei, brazíliai világbajnokság előtt."

Valcke az interjúban úgy fogalmazott: a legideálisabb az lenne, ha valamikor november 15. és január 15. között kerülne sor a katari tornára.

"Biztosan nem júniusban vagy júliusban lesz a vb. Azt gondolom, hogy valamikor november 15. és január 15. között kerülhet rá sor, mert az időjárás akkor kedvezőbb" - mondta, hozzátéve,
hogy ebben az időszakban 25 Celsius-fok körüli a hőmérséklet Katarban, és ez tökéletesen alkalmas a futballra.

Nyáron az átlaghőmérséklet 35 és 45 Celsius-fok között van az országban.

Jim Boyce, a FIFA egyik alelnöke már a közlemény előtt cáfolta Jerome Valcke kijelentését.
"Megdöbbentett a bejelentés, erről a FIFA végrehajtó bizottsága dönt az év végén vagy 2015 elején. A jelenlegi állás szerint nyáron lesz a torna" - mondta a Sky Sport tévécsatornának Boyce.

A FIFA októberben elhalasztotta a döntést a 2022-es torna időpontjáról, mondván, tovább akar tárgyalni a kérdésben. Az akkori bejelentés szerint is várhatóan az idei brazíliai vb után születik majd
meg a végleges határozat a katari vb időpontjáról.

Katar több mint három éve, 2010 decemberében nyerte el a 2022-es vb rendezési jogát.

Az elmúlt időszakban több lehetséges időpont is felvetődött a tornával kapcsolatban. Joseph Blatter, a FIFA elnöke már néhány nappal a katari kandidálás sikerét követően januári időpontot
emlegetett, ám ez a véleménye azóta megváltozott. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetője vasárnap beszélt arról, hogy Blatter legutóbbi találkozójukon novemberi vb-ről beszélt. Bach ezt üdvözölte, mert így az esemény biztosan nem zavarná a 2022-es
téli olimpiát.

Karl-Heinz Rummenigge, az Európai Klubok Szövetségének (ECA) vezetője ezzel szemben áprilisi világbajnokságot tartana ideálisnak, mivel úgy véli, a nemzetközi versenynaptárt is ez bolygatná meg a legkevésbé.

A korábbi kiváló német csatár másik felvetése a nyári holtszezon megszüntetésére vonatkozott.

Januárban a France Footballnak adott nyilatkozatában logikátlannak nevezte, hogy nyáron, amikor Európában a legszebb idő van, nincsenek meccsek, ezzel szemben télen játszanak a csapatok, akkor is, ha a futballisták és a nézők számára is elfogadhatatlanok az időjárási körülmények. Véleményével Gianni Infantino, az európai szövetség, az UEFA főtitkára is egyetért. A sportvezető a Timesnak nyilatkozva mondta el, hogy Angliának, a futball őshazájának köszönhető a jelenlegi rendszer, mely szerinte a szigetországban annak idején a krikett miatt alakult így.