Vágólapra másolva!
Szerdán megjelent Sven-Göran Eriksson önéletrajzi könyve, amely egycsapásra érdekes lett magyar szempontból is, miután a svéd szakember pályázik a szövetségi kapitány posztra. A 65 éves Eriksson menekült már szeretőként lopott cipőben, az angol szövetségből több nőt is felszedett, az utóbbi egy évtizedben pedig szinte semmilyen eredményt nem tud felmutatni.

Móré Imre, a Svédországban élő magyar edző az M1 Telesportjában elárulta: Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azt mondta neki, hogy Sven-Göran Eriksson is szerepel a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára eséllyel pályázók listáján. Móré Imre beszélt is a svéd szakemberrel, aki közölte vele, hogy érdekelné a lehetőség.

Kérdés, hogy valóban Eriksson kell-e nekünk? Az igaz, hogy olyan neves csapatoknál edzősködött, mint a Manchester City, a Roma vagy a Lazio, illetve irányította az angol, az elefántcsontparti és a mexikói válogatottat is, valamint kijutott csapataival több világbajnokságra, de munkájával nem sok helyen alkotott maradandót. Az tény, hogy a Benficával háromszor (1983, 1984, 1991) megnyerte a portugál bajnokságot, a Lazióval egyszer a Kupagyőztesek Európa Kupáját (1999), az európai Szuperkupát (1999) és az olasz bajnokságot (2000), de utolsó valamirevaló sikerét több mint tíz éve aratta.

Az elefántcsontparti válogatottnál Drogbának adott utasításokat Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A mexikói válogatot élén például egy Honduras elleni győzelemmel debütált, de aztán ikszelt Kanadával, majd kikapott Jamaicától és Hondurastól is, egy évig sem volt a mexikóiak szövetségi kapitánya, amikor az Egyesült Államoktól elszenvedett újabb vereség végleg betette a kaput a vezetőknél, és kirúgták. Az utolsó hét tétmeccsből ekkor Eriksson csupán egyet tudott megnyerni.

Az egyik leghíresebb mexikói játékos, Rafael Marquez így emlékezett vissza erre az időszakra: "Az ő kinevezése az egyik legrosszabb döntése volt a szövetség vezetőinek. Amikor elment, és megérkezett a helyére Javier Aguirre, minden megváltozott, a szemlélet, a hangulat, a taktika, és jöttek is az eredmények" - mondta a Barcelona akkori védője.

Ráadásul a szerdán megjelent önéletrajzi könyvében is találni olyan sztorikat, amelyek nem feltétlenül arról árulkodnak, hogy ő a legalkalmasabb személy arra, hogy kihúzza a rendkívül mély gödörből a magyar labdarúgást.

Az angol, a svéd, az olasz, a finn és a dán verzióból kimaradt, de a norvég fordításba például belekerült, hogy Eriksson egy göteborgi focistával, Glenn Schillerrel egyszer nekivágott az éjszakának, majd a buli hevében közelebb kerültek egymáshoz a játékos egyik barátnőjével, majd felmentek a nő lakására.

Erikssonnak van egy múltja, jelene kevésbé Forrás: AFP/Omar Martinez

"Egyszer csak meztelenül találtuk magunkat a kanapén. Nem mondta, hogy férje van, de az egyik pillanatban kinyílt az ajtó, és egy nagydarab férfi lépett be rajta. Megkérdezte, hogy ki az ördög vagyok, mire mondtam, hogy jobb, ha én most lelépek" - fogalmazott Eriksson, aki cipőit, kabátját, pénztárcáját és mobiltelefonját is otthagyva menekült ki a lakásból.

Szerencséjére a lépcsőházban talált egy kosárlabdacipőt, ami ugyan 46-os volt, de felvette, és elszaladt benne. "Ugyanúgy 39-es lábam van, mint Maradonának, de mit tehettem volna? Kölcsönvettem a kosárcipőt. Szerencsére egyetlen fotós sem látott meg, ahogy sétálok az utcán egy pólóban és egy hét számmal nagyobb cipőben, különben biztos címlapsztori lett volna belőlem" - írta Eriksson.

A svéd szakember mindig is híres volt a nőügyeiről. Még a Laziónál dolgozott 1998-ban, amikor összejött Nancy Dell'Olióval, egy olasz amerikai származású ügyvédnővel, a kapcsolatuk 2007-ig tartott. Közben Eriksson átvette az angol válogatott irányítását, Nancy Londonba költözött vele, de így sem tudta megakadályozni, hogy párja rendszeresen megcsalja őt. Előbb Ulrika Jonsson televíziós műsorvezetővel, majd Faria Alammal is lefeküdt, aki az angol szövetség alkalmazásában állt, de ebben az időszakban többet cikkeztek az angol lapok arról, hogy mennyi nőt hódított meg Angliában (illetve a szövetségen belül is), mint arról, hogy milyen eredményeket ért el az irányításával a válogatott.

Nancy Dell'Oliót többször is megcsalta angol kapitánykodása alatt Forrás: AFP/Odd Andersen

Amikor Eriksson Thaiföldön vállalt munkát, korábbi játékosának, Dietmar Hammannak így fogalmazott: "Imádom ezt a helyet. Lehúzok még valahol néhány évet, mint menedzser, utána visszajövök, és eléldegélek itt két gyönyörű nővel. Csak ennyi kell nekem."

Eriksson egy évet dolgozott Bangkokban, majd Dubajban vállalt munkát, legutóbb pedig Kínában tömte a zsebét.

Ha rajtunk múlik, a felmerült nevek közül inkább Jupp Heynckesre szavazunk. Bár tény, a két szakember nem egy kaliber.