Vágólapra másolva!
Már csak két forduló maradt a Bajnokok Ligája csoportköréből, akad négyes, amelynek máris megvan a két továbbjutója, általában körvonalazódnak az esélyek, míg néhány csoport kimenetele teljesen megjósolhatatlan. Átböngésztük, mire jutott eddig a főtábla 32 együttese.

A csoport
1. Manchester United 8 pont
2. Bayer Leverkusen 7
3. Sahtar Donyeck 5
4. Real Sociedad 1

A MU döcögősen kezdett a bajnokságban David Moyes edzővel, és könnyen lehet, hogy a BL-ben is küzdenie kell az utolsó percig. A következő körben ugyanis Leverkusenbe látogat, ahol koránt sem biztos a három pont, miközben a Sahtar a sereghajtó Sociedadot fogadja. Ha az ukránok nyernek, az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszhatnak a továbbjutásért az Old Traffordon a MU-val. Egyelőre azonban lépéselőnyben vannak az angolok, akik két döntetlennel is a 16 közé juthatnak: a Sahtar elleni mérlegük döntetlen, a gólkülönbségük viszont jobb. Nemanja Vidic, a MU védője a leverkuseni kirándulást nevezte a legfontosabbnak, mivel az elmúlt években a csapata "mindig megszenvedett" a német ellenfelekkel. "A kinti meccsre jobban fel kell készülnünk, mint a hazaira" - tette hozzá.

Vidic tudja, nem lazsálhat a Manchester United Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

november 27.:
Leverkusen-Manchester United
Sahtar-Real Sociedad

december 10.:
Manchester United-Sahtar
Real Sociedad-Leverkusen

B csoport
1. Real Madrid 10 pont
2. Galatasaray 4
3. Köbenhavn 4
4. Juventus 3

A Real Madrid csoportelsősége merő formalitás: egy pont hiányzik hozzá, és a csoport két leggyengébb csapatával (Galatasaray, Köbenhavn) találkozik még. A Juventus utolsó helye megtévesztő: már szintén csak a török és a dán együttes vár rá, a papírforma szerint mindjárt a következő körben a második helyre léphet, amennyiben a Real nem kap ki otthon a Galatától, a Juve pedig legyőzi szintén otthon legyőzi a Köbenhavnt. Ebben az esetben pedig december 10-én, Isztambulban elég egy iksz is az olaszoknak. Bár Antonio Conte csapata csalódást keltett az első két fordulóbeli iksszel, még mindig a saját kezében van a sorsa - ráadásul egy éve kísértetiesen hasonló forgatókönyvből dolgozott, az első három körben döntetlenezett, köztük a dán Nordsjaelland otthonában, majd az utóbbi csapat torinói legyőzésével fordított a szerencséjén.

Vidal (középen) csak gólt ünnepelhetett eddig a Juvéval, győzelmet nem Forrás: AFP/Gerard Julien

november 27.:
Real Madrid-Galatasaray
Juventus-Köbenhavn

december 10.:
Galatasaray-Juventus
Köbenhavn-Real Madrid

C csoport
1. Paris Saint-Germain 10 pont
2. Olimpiakosz 7
3. Benfica 4
4. Anderlecht 1

A PSG váratlan pillanatban torpant meg, az Anderlecht idegenbeli 5-0-s kivégzése után hazai pályán csak 1-1-et játszott vele, ám még így is remek helyzetben van: még egy pont, és továbbjut. Érdekesebbnek tűnik az Olimpiakosz-Benfica csata a második helyért. A portugálok a héten kerültek lépéshátrányba, számtalan kihagyott ziccerükre a görögök egy fejesgóllal válaszoltak Pireuszban. A hátralévő két fordulóban mindkét csapat előbb idegenben, majd hazai pályán játszik (Anderlecht-Benfica, PSG-Olimpiakosz; Benfica-PSG, Olimpiakosz-Anderlecht). Az egymás elleni eredmény a görögöknek kedvez, Jorge Jesus tanítványainak kisebb csodára lenne szükségük a továbbjutáshoz.

november 27.:
Anderlecht-Benfica
PSG-Olimpiakosz

december 10.:
Benfica-PSG
Olimpiakosz-Anderlecht

D csoport
1. Bayern München 12 pont
2. Manchester City 9
3. CSZKA Moszkva 3
4. Viktoria Plzen 0

A legegyszerűbb négyes: továbbjutott a Bayern és a ManCity, előbbi BL-rekordot érő, kilences nyertes szériában van, utóbbi története során először élte túl a csoportkört. A nagy kérdés, ki trenírozhatja magát az Európa Ligára. A Plzen és a CSZKA is a két nagyhoz látogat az 5. körben, így könnyen lehet, hogy a zárókör egymás elleni, csehországi csatája dönt majd a kérdésben. Oroszországban a Moszkva nyert 3-2-re.

november 27.:
CSZKA Moszkva-Bayern München (18.00)
Manchester City-Viktoria Plzen

december 10.:
Bayern München-Manchester City
Viktoria Plzen-CSZKA Moszkva

E csoport
1. Chelsea 9 pont
2. Schalke 6
3. Basel 5
4. Steaua Bucuresti 2

Meglepő vereséggel kezdte a Chelsea a sorozatot, kikapott otthon a Baseltől, azóta viszont gólt sem kapott, a jelenleg második Schalkét oda-vissza 3-0-ra verte. Következik egy rázós baseli kirándulás, ám zárásképp otthon fogadják a Steauát. Szalai Ádámék esélyei jók: az utolsó előtti fordulóban a Steauához látogatnak, az utolsóban hazai pályán várják a Baselt. Ha a Chelsea nem hibáz ismét a svájciak ellen, a hatodik forduló tét nélküli maradhat.

Szalai Ádám (elöl) és a Schalke a Chelsea elleni nullázással is második Forrás: MTI/EPA/Friso Gentsch

november 26.:
Steaua-Schalke 04
Basel-Chelsea

december 11.:
Schalke 04-Basel
Chelsea-Steaua

F csoport
1. Arsenal 9 pont
2. Napoli 9
3. Dortmund 6
4. Marseille 0

Már a sorsoláskor is ezt nevezték halálcsoportnak, ami be is igazolódott. Nápolyt látni és meghalni, gondolhatják például Marseille-ben: az OM oda-vissza kikapott Rafael Benítez csapatától, így búcsúzhat a továbbjutástól. Hanem a többi három csapattal bármi megtörténhet. Az előzetesen leggyengébbnek tűnő Napoli eddig hozta, amit kell (otthon verte a Dortmundot, nem hibázott a Marseille ellen), de még egy bravúr kell a továbbjutásához. Talán az Arsenal van a legkényelmesebb helyzetben, elvégre a csalódott OM-et otthon várja majd, de a Dortmund is minden további nélkül hozhatja mindkét maradék meccsét. Megjósolhatatlan.

A tavaly döntős Dortmund edzője, Klopp most a továbbjutáson sakkozhat Forrás: Puma

november 26.:
Arsenal-Marseille
Dortmund-Napoli

december 11.:
Marseille-Dortmund
Napoli-Arsenal

G csoport
1. Atlético Madrid 12 pont
2. Zenit 5
3. Porto 4
4. Austria Wien 1

Az Atlético Madrid surranópályán, villámgyorsan jutott a 16 közé. Érthetően erről a négyesről kevesebb szó esik, mint a többiről, de a spanyoloknak kegyetlenül ki kellett használniuk ellenfeleik relatív gyengeségét, hogy az utolsó két kört már csak edzésnek tekinthessék. A Zenit és Porto drukkerei viszont még leizzadhatnak párszor: lépéselőnyben az oroszok, az egymás elleni mérlegük jobb (1-1, 1-0), ők otthon fogadják az Atléticót, míg a Porto elutazik hozzá. A Zenit csak azt sajnálhatja, hogy a második körben nem volt képes legyőzni az Austria Wient Szentpéterváron. Steven Defour, a Porto középpályása érdekeset mondott a Zenit elleni 1-1 után: "Majdnem mindent megtettünk a győzelemért." Ezzel együtt - társaival összhangban - fogadkozott, mondván "nincs még minden veszve".

Diego Costa vezeti a spanyol góllistát, az Atlético már 16 közt a BL-ben Forrás: Pierre-Philippe Marcou

november 26.:
Zenit-Atlético Madrid (18.00)
Porto-Austria Wien

december 11.:
Austria Wien-Zenit
Atlético Madrid-Porto

H csoport
1. Barcelona 10 pont
2. Milan 5
3. Ajax 4
4. Celtic 3

Érdekes csoport maradt a végére, ahonnan a minden tekintetben kimagasló Barcelona már továbbjutott, elvégre a zárókör Milan-Ajax csatájában az egyik fél biztosan pontokat veszít. A Milan-Ajax kulcsmeccs: várhatóan itt dől majd el a második továbbjutó, az esélyek pedig a Milan mellett szólnak, egyrészt mert hazai pályán lesz, másrészt mert addig rendeznek egy Celtic-Milan, Ajax-Barcelona kört. Jóllehet, a Milan kínlódik a bajnokságban, sérüléshullámmal, hiányposztokkal és alulmotiváltsággal küzd, Massimiliano Allegri edző az elmúlt években rendre felülkerekedett a gondokon. A barcelonai 3-1-es vereség sem törte le, ahogy fogalmazott: "Az eredmény csalódást keltő, de a mutatott játékunk nem volt rossz. Egészen biztosan kiegyensúlyozottabbak leszünk, és az eredményeink is javulni fognak, amint visszatérnek olyan fontos sérültjeink, mint Stephan El Shaarawy vagy Mattia De Sciglio."

november 26.:
Celtic-Milan
Ajax-Barcelona

december 11.:
Milan-Ajax
Barcelona-Celtic