Vágólapra másolva!
Gyenge első félidő után feljavult a válogatott, és Vanczák Vilmos 57. percben szerzett fejesgóljával 1-0-ra legyőzte Kuvaitot a Győrben rendezett barátságos meccsen. A hajrában két kapufát is lőttek a magyarok, az újonc Lovrencsics Gergő bemutatkozása remekül sikerült.

Percről percre

Barátságos mérkőzés:
Magyarország - Kuvait 1-0 (0-0)
Győr, 8000 néző
v.: Nikolaj Hänni (svájci)
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár - Kanta (Lovrencsics, a szünetben), Varga J. (Juhász, 93.), Koman (Pátkai, 81.) - Gyurcsó (Németh K., a szünetben), Böde (Priskin, a szünetben), Dzsudzsák
Kuvait: H. el-Rasidi – M. el-Rasidi, Sahin, A. el-Rasidi, el-Hadzseri – el-Sejk (el-Szamali, 60.), el-Enezi (el-Haszan, 67.), Ali (Makszid, 67.), el-Szoliman (el-Harbi, 85.), el-Anszari (el-Fatel, 88.) – el-Mutva
gól: Vanczák (57.)

"Nem ismerem őket, vigyázni kell az ilyenekkel" - próbálta a hangulatot fokozni a meccs előtt Csank János egykori szövetségi kapitány, Dzsudzsák Balázs pedig arról írt a Facebook-oldalán nem sokkal a kezdő sípszó előtt, hogy "fontos teszt lesz a meccs a szeptemberi vb-selejtezők előtt."

A papírforma egyértelműen magyar sikert ígért, a csütörtökön frissített FIFA-ranglistán ugyanis Magyarország a 33., Kuvait pedig a 111. helyet foglalja el. De hogy ezúttal nem feltétlenül a győzelem a legfontosabb, azt alátámasztották Egervári Sándor szövetségi kapitány szavai, aki jelezte, hogy kísérletezni fog mind az összeállítás, mint a taktikát illetően.

Meglepő volt a sérültek miatt utólag behívott Kanta József kezdőcsapatba kerülése, amit a kapitány azzal indokolt, hogy az MTK játékmestere rendkívül meggyőzően futballozott a válogatott edzésein. Juhász Roland hiába tért vissza, a védelem tengelyében inkább a szombathelyi Guzmics Richárd játékára volt kíváncsi a kapitány, és váratlan volt a vidis Gyurcsó Ádám csatasorba állítása is.

A találkozón egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek az ellenfél, pedig a kuvaiti 35 fokos hőség után a hüvős időt is meg kellett szokniuk Győrben.

A vendégeké volt az első kapura lövés, majd a villámgyors Gyurcsó kapott kétszer is jó labdát, de mindkétszer elveszítette.

A magyarok csak egy védekező középpályással (Varga József) játszottak, talán ez volt az oka, hogy a gyakori magyar felfutásokra Kuvaitnak is rendre volt válasza.

Guzmics Richárd kapura fejel Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Bogdánnak többször is dolga akadt - a főleg középtávoli lövéseket gond nélkül megfogta -, a kuvaiti csapatkapitány pedig remek cseleivel többször is borsot tört a magyarok orra alá.

Az első félidőben voltak magyar helyzetek (Vanczák fejjel, Gyurcsó távolról járt közel a gólszerzéshez), de Kanta József félidei értékelése is jelezte, hogy nincs minden rendben. Az MTK támadója szerint nehezen bontakozott ki a magyar csapat, amely ráadásul nagyon pontatlanul játszott, szemben a kuvaitiakkal, akik - Kanta szerint - remekül alkalmazták a rövid passzos játékot.

Gyurcsó a hibái ellenére nagyon aktív volt, szemben a csapatkapitány Dzsudzsák Balázzsal, aki szürkén focizott az első 45 percben.

A második játékrészre jelentősen átszervezte a csapatot Egervári Sándor, hiszen Gyurcsó, Kanta és Böde is lejött, a helyükre két befejező csatár, Priskin Tamás és Németh Krisztián, illetve egy újonc támadó, Lovrencsics Gergő állt be.

A korábban Kuvaitban is dolgozó magyar kapitány az első 45 percben kiismerhette az ellenfél játékát, mert a szünet után mintha egy másik csapat futott volna ki a pályára.

A válogatott letámadta Kuvaitot, ami meg is hozta az eredményét: Vanczák szépen fejelte a kapuba Dzsudzsák jobb oldali szögletét (1-0).

Vanczák fejelte a győztes gólt Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Dzsudzsák a bal oldalon sokkal jobban érezte magát - pedig ballábas létére Oroszországba rendre a jobbszélen játszatják -, lendületes volt, jók voltak a beadásai és pontosak a passzai, a hajrában pedig rúgott egy irtózatos kapufát.

A fáradó kuvaitiak a négy támadóval igyekvő magyarok ellen távoli lövésekkel próbálkoztak, és ezekből egy-kettőnél bizony izgulhatott Bogdán. Meg hát néha bizonytalan volt hátul a magyar csapat, előfordult, hogy gyors kényszerítőkkel okoztak zavart a vendégek, csakhogy a befejezésbe mindig hiba csúszott.

Az utolsó negyed órában úgy tűnt, hogy ha nagyon kéne, a magyarok újabb gólt is képesek lennének szerezni: Priskin kapufát, Németh lesgólt lőtt, a remekül debütáló Lovrencsics pedig egy varázslatos esernyőcsel után lőtt a kapusba. Később a Lech Poznanban tavasszal remeklő újoncnak volt még egy nagy helyzete, majd azzal zárult a meccs, hogy a 93. percben Juhász Roland begyűjtötte 77. válogatottságát.

A második félidőben mutatott játékra lehet építeni, és kiderült, hogy adott esetben vannak még olyan játékosok, akikkel bátran számolhat Egervári Sándor. Persze Románia az nem Kuvait, éppen ezért jó, hogy a szeptemberi vb-selejtezők előtt augusztus 14-én a sokkal erősebb csehek ellen is lesz még egy tesztmeccs.